Sääksmäen kansallispuku 100 vuotta

Kuvasarjassa esitellään Sääksmäen kansallispukua ja sen historiaa. Vuoden aikana päivitetyssä somekuvasarjassa fiilistellään myös kaupungin matkailukohteita sekä elämyksellisiä mahdollisuuksia.

Seuraa sivujamme Facebookissa Visit Valkeakoski sekä Instagramissa #visitvalkeakoskiofficial

Kansallispuvun juhlavuoden kuvasarja käynnistyy Visavuoresta

Visavuori on kuvanveistäjä Emil Wikströmin kansallisromanttinen ateljeekoti, jonka taiteilija suunnitteli ja toteutti Sääksmäen maisemiin vuosina 1893-1912.

Visavuori on säilynyt lähes muuttumattomana niistä ajoista, kun Wikström siellä asui ja työskenteli. Erikoisen, hirsisen asuinrakennuksen sisustus ja irtaimisto on alkuperäinen ja siellä voi vieläkin kokea vuosisadan vaihteen kulttuurikodin tunnelman. Visavuori on Valkeakosken yksi suosituimmista matkailukohteista. Se on avoinna ympäri vuoden ja on lisäksi museokorttikohde. (Visavuorentie 80).

Visavuoresta löytyy myös Kari Paviljonki, jossa on esillä pilapiirtäjä Kari Suomalaisen töitä. Lue lisää Visavuoresta museosta.

Liikunnan hurmaa

Helmikuussa Sääksmäen kansallispukumallit aktivoituvat liikunnasta. Täällä eletään ja hengitetään liikunnan puolesta ja meiltä löytyy lähes 60 aktiivista urheiluseuraa ja 150 rekisteröityä liikuntapaikkaa. Keskustan alueelta löytyvät niin jäähalli, uimahalli, jalkapallo- ja tenniskenttiä sekä katukoriskenttäkin. Uusina liikuntapaikkoina vielä täysimittainen palloiluhalli sekä padelhalli ja -kentät. Tulevana kesänä skeittaajat saavat oman puistonsa. Katso Valkeakoskella toimivat urheiluseurat ja innostu uudesta harrastuksesta.
  • Kuva 1: Ekaluokkalainen Minttu (arkipuku) suihkii luistellen Kerhomajan kentän jäällä, jossa on loistavat olosuhteet nauttia luistelun ilosta ja kipakasta pakkasesta. Ajankohtaiset luistelukenttien ja latujen kunnostustiedot löytyvät näppärästi.
  • Kuva 2: Roosan (juhlapuku) kanssa päästiin testailemaan ensimmäistä kertaa padelia ja innostuttiin vallan. Koskipadel on upea uusi padelhalli keskellä kaupunkia ja kesällä mailoja heilutetaan Hotelli Waltikan pihan ulkokentillä.

Lasitaidetta Voipaalan taidekeskuksessa

Maaliskuussa kansallispuku vierailee Voipaalan taidekeskuksessa, jossa on parhaillaan esillä Ihminen – tarinoita lasissa- niminen lasitaiteen näyttely. Henkeäsalpaavan upea näyttely esittelee 12 lasitaiteilijan ja –muotoilijan lasiteoksia.
“Lasi koetaan usein lähtökohtaisesti käyttöesineiden materiaaliksi ja siten sen historia funktionaalisena käyttöobjektina painaa tänä päivänäkin paljon. Voipaalassa esille tulee kuitenkin reliefejä ja veistoksia, joissa ihmisyys ja ihmisenä oleminen on saanut erilaisia lasisia muotoja”, kertoo näyttelyn kuratoinut kuvanveistäjä Piela Auvinen.
Voipaalan taidekeskus palvelee taiteen harrastajia, matkailijoita ja ulkoilijoita ympäri vuoden ja on nyt myös museokorttikohde. Tule aistimaan mennyttä kulttuurihistoriaa, taidetta, hyvinvointia ja kulttuuritapahtumia. Voit nauttia kulttuurielämyksen lomassa myös herkullisen leivoksen ja kahvin. Kartanokahvila palveleekin nyt maaliskuusta alkaen tiistaista sunnuntaihin. Sääksmäen kansallispuku on myös esillä Voipaalassa koko tämän vuoden.

Lue lisää Voipaalan taidekeskuksesta.

#ostakoskista

Ohoi – maata näkyvissä! Kurkistetaan Sääksmäen kansallispuvun myötä veneen valmistuksen maailmaan. Fenix Marin Oy on valkeakoskelainen, vuonna 2004 perustettu veneiden sopimusvalmistaja, joka on nykyisin osa Suomen suurinta venevalmistajaa Otto Brandt-konsernia. Yritys työllistää n. 100 ihmistä ja töitä tehdään jopa kolmessa vuorossa. Täällä valmistuu n. 1200 moottorivenettä vuodessa. Tällä hetkellä tehtaalla valmistetaan Yamarin-, Yamarin Cross-, Silver-, Bella- ja Quarken-veneitä. Kuvassa näkyvä tuliterä moottorivene on viimeistelyvaiheessa ja odottaa jo laineiden syleilyä.

Valkeakoskella toimii lähes 1400 yritystä. Kaupungin suurimpia työnantajia ovat Saarioinen, UPM, Tays Valkeakosken sairaala, Amcor, Adara Pakkaus, Fenix Marin sekä Walki. Tiesitkö, että täällä valmistetaan moottoriveneiden lisäksi mm. pizzaa, tarrantaustapaperia, elintarvikepakkauksia, mansikkalaatikoita ja paperikasseja.
Tutustu koskilaiseen yritys- ja palvelutarjontaan.

Uudistuksia kokenut Hotelli Waltikka

Toukokuussa kansallispukumalli esittelee uudistunutta ja viihtyisää järvenrantahotelli Waltikkaa Valkeakoskella!
Mallasveden rannassa sijaitseva hotelli tarjoaa laadukkaat majoitus- ja ravintolapalvelut sekä lukuisia eri aktiviteettimahdollisuuksia, hemmottelua ja tapahtumia. Hotellilta on kävelymatka kaupungin keskustaan.
Voit majoituksen lomassa vaikkapa nautiskella suppailusta, huristella vesijetillä, ottaa kierros minigolfradalla, ajella sähköskootterilla tai pyörillä ympäri kaupunkia tai ihan vaan rentoutua auringossa viihtyisällä terassilla.
Elokuun lopussa hotellin pihan täyttää Waltikan venetsialaiset, kesäfestarit, jossa esiintyy kotimaisia ja ulkomaisia tähtiartisteja ja bändejä.

Sääksmäen kansallispuku goes Päivölän opisto

Päivölä sijaitsee luonnonkauniilla paikalla lähellä Tarttilan kylää. Päivölän opistolla opiskellaan 9 kk kestäviä opintoja oikeustieteessä, kauppatieteessä, luonnontieteessä, arkkitehtuurissa ja kuvataiteessa. Samalla prepataan pääsykokeisiin ja syvennetään omaa osaamista.
Parasta on kuitenkin yhteisöllisyys ja muiden kanssaopiskelijoiden tuki. Opiskelu on ohjattua ja eteenpäin menevää ja opettajat ovat tukena koko ajan.
Lisäksi Päivölässä toimii maankuulu matematiikkalinja, jossa suoritetaan lukio-opinnot yhdessä Tietotien lukion kanssa ja lakin saa päähän halutessaan jo kahdessa vuodessa.
Kesällä Päivölässä on mahdollista opiskella esimerkiksi taidetta, käsitöitä, kieliä tai vaikkapa harjoitella kesälukiossa matematiikkaa tai fysiikkaa. Syksyn aloittaa Kansalaistiedon kurssi, jossa yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneet lukiolaiset pääsevät keskustelemaan valtakunnan huippuosaajien kanssa.
Päivölässä on myös mahdollista majoittua päiväksi tai useammaksi. Sijainti sopiikin mainiosti esim. Pyhäjärvireitin ympäristössä pyöräilijöiden majoituspaikaksi.
Päivölän opisto toteutti kuvauksen itse, kuvaajana toimi kuvataiteen linjanjohtaja Satu Kiuru ja mallina Siri Malmberg.

Lue lisää Päivölän opistosta.

Moni-ilmeinen luonto

Heinäkuussa kansallispuku rauhoittuu luonnon ja vesistön keskellä. Tiesitkö, että Valkeakosken luonto on poikkeuksellisen moni-ilmeistä. Maisemallisesti kaupungin alueella vallitsee periaatteessa kaksi maisematyyppiä. Pohjoisessa ja koillisessa on maisema kumpareista, karua ja kallioista. Tähän maisema-alueeseen kuuluvat Mallasveden kivikkoiset rannat. Etelässä Vanajaveden puolella taas aukeavat tyypilliset hämäläiset viljelysmaisemat vanhoine asutuksineen, järvenselkineen, rantapeltoineen, katajaketoineen ja lehtoineen. Metsää Valkeakosken maa-alasta on noin puolet, peltojen osuus jää alle kolmannekseen.

Hattelmalanharjusta (HML) jatkuva voimakas harjujakso kulkee Sääksmäen halki kohti Lempäälää ja antaa vastakohtaisuudellaan viljelyalueelle maisemallisen kiinnekohdan. Monet harjujonon osat ovat merkittäviä luonto- ja kulttuurikohteita. Kaakosta alkaen muodostumat ovat: Oitinkinnas, Helkavuori, Rironmäki, Huittulanharju, Kelhivuori, Rapolan- ja Liuttulanharju. Tunnetuin niistä on tietysti Rapolanharju, jonka laki on 65-70 metriä Vanajaveden Rauttunselkää ylempänä.

Heinäkuun kansallispukumallina toimi Valkeakosken Voimistelijoiden Siru Rohola. Sirulla on yllään juhlapuku. Kävimme nauttimassa heinäkuisesta ilta-auringosta ja hienoisesta laineiden liplatuksista Sääksmäen sillan rantakallioilla.

Myllysaaren museomiljöö ja Valkeakosken paperiteollisuus 150 vuotta

Elokuussa kansallispukumalli-Mira esittelee Myllysaaren museomiljöötä ja tehtaan historiasta kertovia uusia valokuvatauluja.
Paikallismuseomme, Myllysaaren museo sekä Suomen Jalkapallomuseo sijaitsevat upeassa punatiilisessä vanhassa tehdasrakennuksessa kaupungin keskustassa. Myllysaari oli alkujaan saari, jossa koski pyöritti vesimyllyjä jo keskiajalla.
Valkeakosken paperiteollisuus täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Paperiteollisuus sai alkunsa, kun tamperelaiset konttoristi Carl Helin, tehtailija E.J. Granberg ja liikemies Carl Willgren hankkivat haltuunsa Valkeakosken vesivoimaa ja tehtaan tarvitseman maa-alueen Myllysaaresta vuonna 1871.
Myllysaaren museon ja kanavan läheisyyteen on sijoitettu kuusi valokuvataulua, joissa on nähtävillä kuvia paperiteollisuuden, kanavan ja tehtaiden eri vaiheilta.
Aimo Tukiaisen Paperiperhe-patsas paljastettiin Valkeakosken teollisuuden 100-vuotisjuhlan yhteydessä vuonna 1972.

Miralla on yllään Sääksmäen kansallispuvun arkipuku ja kuvassa näkyvän sateenvarjon Visit Valkeakoski on saanut lahjoituksena Pauligilta.

Valkeakosken kaupunginteatteri valmistautuu syksyn uutuusnäytelmän ensi-iltaan

Visit Valkeakoski pääsi kurkistamaan teatterin kulisseihin ja harjoituksiin, jossa valmistaudutaan lokakuun alkupuolella ensi-iltansa saavaan uutuusnäytelmään Enimmäkseen ihminen. Malliksi saimme näytelmän pääosaesittäjän Minna Kankaan. Enimmäkseen ihminen on Kati Sirenin käsikirjoittama ja ohjaama musiikkinäytelmä meistä ihmisistä, elämästä ja työstä. Yksi kysymys työmaakokouksessa keikauttaa maailman sijoiltaan. Näytelmä iskee silmää luonnonvoimille meissä, kajoaa arkoihin paikkoihin ja pölläyttää pölyt työpöydältä varomattoman kasvoille. Siitä mistä ei olisi sopinut puhua, olisi kannattanut vaieta, vai niinkö sittenkään.

Valkeakosken kaupunginteatteri on maan pienin, mutta erinomaisen vireä kaupunginteatteri ja suurten tunteiden näyttämö. Se uskoo ja panostaa paikalliseen näyttämötaiteeseen omien ja vierailevien esiintyjien voimin. 1900-luvun alussa rakennettu teatteritalo (aikaisemmin Seurahuone) komistaa arvokkaasti kaupungin keskustaa (osoite: Valkeakoskenkatu 17). Enimmäkseen ihminen- ennakkolipputarjous on voimassa 15.9. saakka, lue lisää teatterin sivuilta. Näytelmää esitetään 10.12. saakka.

Marraskuussa kansallispukumallit esittelevät upouutta vapaa-aikakeskusta!

Valkeakoski-opisto, Kuvataide- ja käsityökoulu Emil sekä Musiikki- ja tanssiopisto ovat asettuneet Kauppilankadulle Valkeakosken keskustaan. Osoitteessa sijaitsi vuonna 1973 valmistunut vapaa-aikakeskus, joka peruskorjattiin ja laajennettiin vapaan sivistystyön toimijoille.
Emilin ja Valkeakoski-opiston opetustilat remontoitiin siniseen siipeen, entisen kirjaston tiloihin. Musiikki- ja tanssiopiston musiikinopetuksen tilat sijaitsevat uudessa laajennusosassa. Tanssinopetus jatkuu edelleen kosken toisella puolella Myllysaaressa.
Vapaa-aikakeskuksessa on myös monitoimisali, jossa monipuolinen tekniikka mahdollistaa nykyaikaisten seminaarien tai konferenssien järjestämisen. Musiikin ystävät ilahtuvat salin huippuluokan Shigeru Kawai -flyygelin soinnista.
Sekä Emilin että Musiikki- ja tanssiopiston opetus on laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta, joka on suunnattu lapsille ja nuorille. Haku taiteen perusopetukseen on keväällä, mutta täydennyshakuja järjestetään syys- ja kevätlukukausien alussa. Valkeakoski-opiston kursseille ei ole ikärajaa, ja niille voi ilmoittautua ympäri vuoden.
Malleina toimivat varhaisiän musiikinopettaja Hanna Hakomäki ja Emilin kuvataide- ja käsityökoululainen Minttumeeri. Molemmilla on yllään Sääksmäen kansallispuvun arkipuku.

Viimeksi muokannut: Syrjänen Riina