Facebook pixel
naiset kävelevät Riippusiltojen lenkillä

Kävely- ja pyöräilyreitit

Valkeakoskella luonto on lähellä. Kivoja kävely- ja pyöräilyreittejä löydät sekä keskustan läheltä kuin metsän ja maaseudun rauhasta.

Tietoa ulkoilu- ja retkeilymahdollisuuksista lähialueilla löytyy myös Pirkanmaan virkistysalueyhdistyksen kotisivuilta. Polkupyöriä voi vuokrata Apianlahden leirintäalueelta, Hotelli Waltikasta, Ilolan Maatilamatkailusta ja Voipaalan kartanokahvilasta.

Riippusiltojen lenkki

Valaistu 3,3 km ulkoilulenkki kauniissa järvimaisemassa.

Lotilan lenkki

Hyväpohjainen 7 km maisemareitti Lotilan järven ympäri. Opastetaulu Lotilan uimarannan Matinmäentien liittymässä.

Pirkan Taival -reitti

Osa laajaa maakunnallista retkeilyreitistöä. Jatkoyhteydet kymmeniin kuntiin.
Karttoja saa mm. liikuntatoimistosta.
Eerola – Rutajärvi (9 km) – Taivalpirtti (18 km) – Tampere 32 km…
Eerola – Kangasala 31 km
Eerola – Lempäälä 32 km (Birgitan polku)

Luontopolut

Kävelyreittien lisäksi Valkeakoskelta löytyy viisi luontopolkua:
Mettivuoren luontopolku 1 km
Pappilanniemen luontopolku 1 km
Valmarinniemen luontopolku 1,3 km
Rapolanharjun luontopolku 1,6 km
Vallonjärven luontopolku 2,2 km

Kuntopolut

Kauppilanmäen kuntopolku valaistu 1,2 km (Santun lenkki)
Kelhin kuntopolku valaisematon 750 m (Sääksmäki)
Kerhomajan kuntopolku valaisematon 750 m osin asfaltilla
Kirjaslammen kuntopolku osittain valaistu 1 km (reitin varrella uimarannalla ulkokuntoilulaitteita)
Kärjenniemen kuntorata valaistu 1 km
Tarttilan kuntopolku valaisematon 1 km
Ulvajan kuntopolku valaisematon 1 km
Uskilan kuntopolku valaisematon 1 km

Korkeakankaan reitit

Hiihtokeskuksen korkeuserot houkuttelevat urheilemaan Korkeakankaalle ympäri vuoden. Korkeakankaalla on monipuoliset reittivaihtoehdot hiihtoon, maastopyöräilyyn ja kävelyyn. Talvella latureitit ovat vain hiihtäjien käytössä, mutta muina aikoina pyöräilijät ja kävelijät voivat hyödyntää myös latuverkostoa. Maastopyöräilijöille ja kävelijöille Korkeakankaalta löytyy polkuja myös talvella. Maastopyöräilyä varten on Korkikselle rakennettu omia merkittyjä reittejä, jotka risteilevät maastossa.

Maisemareitit Sääksmäellä

Kävelijöille ja pyöräilijöille löytyy Sääksmäeltä kauniita maisemareittejä, joiden varrella on paljon nähtävää ja koettavaa. Voit pysähtyä esimerkiksi tauolle tunnelmalliseen kahvilaan tai vierailla kulttuurikohteissa.

Huittulan raitti 4,8 km (Voipaala – Huittula – Voipaala)
Matka Huittulan raitille kulkee Voipaalasta ohi Sääksmäen kirkon, Puutarhakahvila Tervapääskyn ja seurantalon Kelhin. Huittulan harjun viertä kulkevalla kylänraitilta voi aistia entisaikojen tunnelmaa. Alueella on ollut asutusta jo rautakaudelta saakka. Huittulan ryhmäkylä on elävä muistomerkki sarkajaon ajoilta. Huittula oli suosittu taiteilijoiden kesänviettopaikka 1910-30 -luvuilla. Huittulan Tiirikassa on uima- ja veneranta. Huittulassa sijaitsee myös Räsälän luomutila, jossa suoramyynti sopimuksen mukaan.

Ritvalan lenkki 13,5 km (Voipaala – Ritvala – Voipaala)
Lenkin varrella voi ihailla Huittulan raitin nähtävyyksien lisäksi ikiaikaisista Helka-juhlistaan tunnettua Ritvalan kylää ja harjun päältä aukeavaa peltomaisemaa. Lenkin varrella on myös Toijalan taimitarha ja Maaseutu Maistuu leipomomyymälä, joka on auki lauantaisin. Matkan varrella sijaitsee myös Airsoft-rata Säres Center ja Hakalanrannan leirintäalue sekä uimaranta.

Silta-reitti 12,4 km (Voipaala – Visavuori – Voipaala)
Vuonna 1963 valmistuneelta Vanajaveden ylittävältä riippusillalta voi nauttia molemmin puolin lumoavasta järvimaisemasta. Matkalla Voipaalasta Visavuoreen voi vierailla lisäksi esimerkiksi Sääksmäen kirkossa, Puutarhakahvila Tervapääskyssä ja Sääksmäen kotiseutumuseossa (avoinna sopimuksesta).

Tarttilan raitti 17,6 km (Voipaala – Tarttila – Voipaala)
Vanhojen talojen ja kauniiden puutarhojen muodostamassa Tarttilan kylässä voi tuntea idyllisen ja tiiviin kyläyhteisön. Noin kerran kuukaudessa voi matkalla vierailla myös Tarttis-maaseututorilla, jossa lähiseudun käsityöläiset ja kotileipurit myyvät laadukkaita tuotteitaan.

PyhäNäsi -järvien reitti

Pyöräilijöille löytyy myös pidemmät reitit Pyhäjärvireitin varrelta. Valkeakoski on osa laajaa PyhäNäsi-järvien reitistöä. Pyhäjärvireitillä on viisi runkoreittiä ja useita näiden ympärille rakennettuja matkamahdollisuuksia. Reittien varrella on monipuolisia palveluetappeja – ruokaa, juomaa, majoitusta sekä kaikenlaista mielenkiintoista tehtävää ja nähtävää.

Viimeksi muokannut: Ruuttunen Tuija