Polkujen pituudet vaihtelevat 1-2,2 km välillä. Yhdessä ne antavat hyvän kuvan Valkeakosken monipuolisesta luonnosta.
Luontopolut
Valkeakosken kaupungin alueella on viisi luontopolkua, jotka sijaitsevat varsin erilaisissa luontokohteissa.
Rapolanharjun luonto- ja muinaispolku
Rapolan harjulta löydät kaksi eri reittiä ainutlaatuisessa luonnossa, historiallisella alueella.
Rapolanharjun luonto- ja muinaispolku
Valkeakosken luontopoluista selvästi muista poikkeavat polut sijaitsee Sääksmäen Rapolanharjulla, noin 8 km Valkeakosken keskustasta etelään. Noin 1,6 km ja 6 km pitkät polut alkavat Voipaalan taidekeskuksen tallipihalta ja kulkevat pitkin Rapolanharjun lakea kiertäen mm. kaksi isoa harjuhautaa eli suppaa. Harjuluonnon ja kauniiden maisemien lisäksi reitille mahtuu myös lehtomaisia osuuksia, aarnikuusikko sekä muinaismuistoja.
Harjualueen ympäristössä kulkee opastettuja reittejä, joita seuraamalla saa käsityksen siitä, mitä kaikkea kiehtovaa Rapolan esihistorialliseen kulttuuriperintöön kuuluukaan.
Polku on melko helppokulkuinen, joskin reitti sisältää huomattavia korkeuseroja. Luonto- ja muinaispolun on suunnitellut ja toteuttanut Valkeakosken kaupungin puistotoimisto ja kulttuuritoimisto yhteistyössä Museoviraston kanssa.
Mettivuoren luonnonhoitometsän polku
Metsäinen reitti kulkee vanhassa ja arvokkaassa aarnimetsässä.
Mettivuoren luonnonhoitometsän polku
Mettivuori sijaitsee noin 4,5 kilometrin etäisyydellä kaupungin keskustasta, Korkeakankaan alueella. Alueelle on hyvät kevyen liikenteen yhteydet Pälkäneentien kautta (keskusta-Sointula-Kärsä). Lisäksi Mettivuoreen on pururatayhteys Sointulasta ja Juhannusvuoresta.
Mettivuori on Etelä-Suomessa harvinaista koskematonta metsää, todellista aarnikuusikkoa. Alueen puusto on huomattavan kookasta ja vanhaa; puuston keski-ikä on noin 110 vuotta. Aarnimetsälle ominaisia kelo- ja liekopuita on runsaasti. Lehtipuita on vähän – lähinnä joitakin vanhoja kookkaita haapoja. Paikoin, kuten polun varrella sijaitsevan lähteikön läheisyydessä, siinä on lehtomaisia piirteitä. Samoin alueen linnusto on aarnialueeksi eli “kanahaukkakorveksi” monipuolinen, joskin melko tavallisista kuusi- ja kangasmetsän lajeista koostuva. Mettivuori on luonnonhoitometsä ja rauhoitettu luonnonsuojelualue.
Mettivuoren luontopolun maastossa on osin runsasta heinikkoa. Alueella on myös kaatuneita lahopuita, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Reitin pituus on noin kilometri.
Pappilanniemen luontopolku
Kaunis luontopolku Vanajaveden järvimaisemassa.
Pappilanniemen luontopolku
Pappilanniemen luontopolku sijaitsee Sääksmäellä lähellä Sääksmäen siltaa, noin 10 kilometriä Valkeakosken keskustasta.
Luontopolku kiertää Pappilanniemen kurssikeskuksen rantoja ja polulta avautuu upeat maisemat Vanajavedelle. Luontopolku on monimuotoinen, mutta kuitenkin helppokulkuinen. Luontopolun varrelta löytyy nuotiopaikka, kota ja jylhällä kalliolla oleva ulkokirkko, missä voit hiljentyä luonnonrauhassa. Luontopolun pituus on noin 1 km.
Luontopolku ja nuotiopaikka ovat vapaasti ulkoilijoiden käytettävissä klo 7-20 välillä, jos Pappilanniemen leiriläisillä ei ole siellä tapahtumaa. Kotaa voit vuokrata käyttöösi Pappilanniemen kurssikeskuksesta.
Luontopolulta pääsee läheiseen pikkusaareen vetolossilla. Saaressa on uusi majoituslaavu ja tulisija. Lossi ja laavu ovat vapaasti käytettävissä silloin, kun leirikeskuksessa ei ole toimintaa.
Luontopolun vierestä löytyy 12-väyläinen frisbeegolfrata.
Luontopolulle on hyvät opasteet Pappilanniemen kurssikeskuksen parkkipaikalta. Luontopolkua ylläpitää Sääksmäen seurakunta.
Vallonjärven reitti
Vallonjärveä kiertävä monipuolinen luontopolku.
Vallonjärven reitti
Vallonjärvi sijaitsee runsaan kilometrin etäisyydellä kaupungin keskustasta.
Vallonjärven ranta- ja vesikasvillisuus on monipuolinen. Monet lajit, mm. osmankäämi, pullosara, järviruoko ja järvikaisla, muodostavat laajoja yhtenäisiä kasvustoja. Monin paikoin järveä ympäröi tiheä koivuviita tai rantasaraikkoon rajoittuva pajupensaikko. Alueella kasvaa kaikkiaan kymmenkunta pajulajia, joukossa mm. harmalehtinen, Etelä-Suomessa harvinainen pohjanpaju (Salix lapponum).
Rehevän ranta- ja vesikasvillisuuden suojissa pesii varsin monipuolinen linnusto. Sorsalinnuista näkyvimpiä ovat sinisorsa, tavi, haapana, puna- ja tukkasotka sekä telkkä. Muita alueelle tyypillisiä lintulajeja ovat mm. taivaanvuohi, nokikana, ruokokerttu ja pajusirkku. Luontopolun varrella sijaitsee lintutorni, josta voi tarkkailla alueen lintuja.
Vallonjärven itärannalla sijaitsee ns. Heikkilänmetsä, joka on pääosin lähes aarnimaista kuusikkoa. Lisäksi se sisältä pienialaisia lehtoja ja metsittyneitä peltoja, joiden läheisyydessä on mahdollisesti aiemmin ollut asutusta. Tähän viittaavat mm. monien kulttuurikasvien, kuten terttuseljan, nokkosen ja kyläkellukan runsas esiintyminen alueella. Metsän lehtomaisissa osissa pesii joitakin vaateliaita lintulajeja, mm. lehto- ja mustapääkerttu sekä kultarinta. Metsässä kasvaa runsaasti myös mustakonnanmarjaa, jonka kiiltävän mustat, kahvipavun kokoiset ja muotoiset marjat ovat erittäin myrkyllisiä.
Yhdystien varrella sijaitsevalta soravarastoalueelta lähtevä, 2,2 km pitkä luontopolku kiertää Vallonjärven itä- ja pohjoisrannalla.
Luontopolun varrella on 13 numeroitua rastia.
Valmarinniemen polku
Monipuolinen reitti, joka koostuu lehto-, ranta- ja järviluonnosta.
Valmarinniemen polku
Valmarinniemi sijaitsee Mallasveden rannalla, noin 5 km kaupungin keskustasta Pälkäneen suuntaan. Alueelle on hyvät kevyen liikenteen yhteydet (keskusta-Soitula-Kärsä). Luontopolku alkaa Valmarinniemen pysäköintialueelta ja kiertää Valmarinniemen lisäksi Palusessa ja Riuttasaaressa.
1800 -luvun loppupuolella Voipaalan kartanon silloinen omistajasuku, Costiander, rakennutti Valmarinniemen metsästysmajan, nykyisen Mallasmajan. 1890-luvulla V.A. Koskimies osti Valmarinniemen kesänviettopaikakseen. Pian tämän jälkeen valmistui alueen korkeimmalla paikalla sijaitseva Illanpirtti, jossa sijaitsivat mm. Koskimiehen työtilat. Vuosisadan alkupuolella Valmarinniemestä muodostui monen kulttuurielämämme merkkihenkilön kesänviettopaikka. Siellä ovat vierailleet mm. Eino ja Kasimir Leino, Larin-Kyösti ja Teuvo Pakkala.
Koskimiehen myytyä huvilan 1920-luvulla se jäi vuosikymmeniksi lähes unohduksiin. Vuonna 1973 Valkeakosken kaupunki osti Valmarinniemen lähisaarineen henkilökuntansa ja erilaisten järjestöjen virkistysalueeksi. Luontopolku kuten lähisaaretkin ovat kuitenkin kaikkien valkeakoskelaisten käytössä.
Valmarinniemen ja sen lähiympäristön luonto on monipuolinen. Niinpä noin 1,3 km pituisen luontopolun varrelle mahtuu kauniiden maisemien lisäksi mm. lehtoa, ranta- ja järviluontoa, kangasmetsää sekä tietysti myös kulttuuria. Polku on osin juurakkoinen ja kivikkoinen.
Aiheeseen liittyvät
Ulkoilu ja veneily ›
Kun kaupungilla on sata neliökilometriä vettä, sitä riittää nautittavaksi jokaiselle.
Kävely- ja pyöräilyreitit ›
Valkeakoskella luonto on lähellä. Kivoja kävely- ja pyöräilyreittejä löydät sekä keskustan läheltä kuin metsän ja maaseudun rauhasta.
Nuotiopaikat ja laavut ›
Nauti ulkoilusta ja retkieväistä Valkeakoskella nuotion lämmössä! Lyhyen kävelymatkan päästä keskustasta Kirjaslammella pääset aistimaan retkielämää nuotiotulen loimussa.
Välinevuokraus ›
Haluatko kokeilla uutta lajia, mutta sinulla ei ole välineitä? Vuokraa välineet ja lähde kohti uusia seikkailuja.