Työllisyyspalveluissa hallinnoidaan kaikki kaupungin eri hallintokunnissa toteutettavat työvoimahallinnon aktiivitoimet, joita ovat palkkatuettu työ, velvoitetyöllistäminen ja työkokeilu. Yhdistyksille ja yhteisöille myönnetään myös palkkausavustusta. Kaupunki palkkaa vuosittain suuren määrän kesätyöntekijöitä ja myöntää kesätyöseteleitä.
Työllisyyspalvelut
Työllisyyspalvelut huolehtii keskitetysti kaupungin työllisyydenhoidosta ja sen kehittämisestä.
Palkkatukityö jakautuu kuntouttavan työtoiminnan ohjausresursseihin, velvoitetyöhön, edelleensijoituksiin ja muihin kiintiöityihin paikkoihin. Lisäksi kaupungin yksiköiden on mahdollista palkata omilla palkkarahoillaan työvoimaa ja työllisyyspalvelut voi ehtojen täyttyessä hakea palkkatukea yksikön hyväksi. Varatulla määrärahalla saadaan noin 27 henkilötyövuotta, noin 50 eri henkilöä.
Palkkatukea myönnetään kunnalle 30–50 % kaikista palkkauskustannuksista.
Työllisyyspalveluiden työhönvalmentaja on apuna, kun kuntouttavan työtoiminnan asiakas tarvitsee ohjausta kohti työmarkkinoita tai opintoja tai muihin työllistymistä edistäviin palveluihin. Työhönvalmennus on pitkälti henkilökohtaista ohjauskeskustelua sekä käytännön toimintaa.
Työhönvalmentaja:
- selvittää, millaiset taloudelliset vaikutukset erilaisilla koulutusvaihtoehdoilla on, auttaa koulutushaussa ja tarvittaessa järjestää oppilaitosvierailuja
- tukee työmarkkinoille paluuta erilaisin keinoin kuten työkokeilu ja palkkatuki, auttaa hakemusten ja CV:n teossa
- ohjaa tarvittaessa ammattinvalintapsykologille tai muihin TE-toimistoihin palveluihin
- neuvoo erilaisten työsuhteiden viidakossa, esimerkiksi kertoo tarvittaessa töihin kutsuttava- tai osa-aikaisten työsopimuksen taloudellisista vaikutuksista
- ohjaa työttömien terveystarkastukseen
- neuvoo, miten hakeutua kuntoutukseen tai eläkkeelle
Työhönvalmennusta voidaan järjestää myös pienryhmille tarpeen mukaan, aiheina esimerkiksi CV:n tekeminen, sähköinen työnhaku tai työhaastatteluun valmistautuminen.
Käänny suoraan työhönvalmentajan puoleen tai pyydä sosiaaliohjaaja tai pajaohjaajaa varaamaan aika.
Valkeakosken kaupunki tarjoaa TE-hallinnon aktiivitoimenpiteenä asiakkaille työkokeilumahdollisuuksia. Työkokeilun kesto on kaupungilla maksimissaan 12 kk, josta 6 kk samassa paikassa. Työkokeilun tavoitteena on joko ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selkiyttäminen tai työmarkkinoille paluun tukeminen.
Työkokeilua tarjoava kaupungin yksikkö huolehtii ohjauksesta, poissaolojen ilmoittamisesta ja arvioinnista työkokeilun päätyttyä. Itseään kiinnostavaan paikkaan voi olla itse yhteydessä ja sopimusasiat hoidetaan hallinnollisesti työllisyyspalveluissa. Mikäli työkokeilu on työeläkelaitoksen tarjoamaa, hoitavat yksiköt siihen liittyvät sopimukset itsenäisesti.
Valkeakoskea kotipaikkanaan pitäville yhdistyksille ja säätiölle voidaan maksaa palkkausavustusta enintään 350 euroa kuukaudessa enintään kuuden kuukauden ajan/henkilö, riippuen henkilön palkasta ja myönnetyn palkkatuen määrästä. Avustusta voidaan maksaa vuoden aikana samalle toimijalle useammasta henkilöstä yhteensä 12 kuukautta määrärahojen puitteissa.