Valkeakoski 100 vuotta logo ja kaksi vanhaa mustavalkoista kuvaa järveltä, joissa on soutuvene ja matkustajalaiva.

Valkeakoski 100 vuotta

Vuonna 2023 juhlitaan Valkeakosken kauppalan perustamisen 100-vuotisjuhlaa.

Tanssivat vedet Valkeakoskella 10.-12.11.2023

Juhlavuoden ohjelmaan kuuluva suurten elämysten vesivaloshow, jossa vesielementit tanssivat vaihtuvien valojen, värien sekä musiikin tahdissa. Esitykset Lepänkorvan puistossa pe-su klo 17-21 puolen tunnin välein.

Lisätietoja Tanssivat vedet -esityksistä

Valkeakosken ja Sääksmäen alueen historia ulottuu keskiajalle. Sääksmäki oli Sydän-Hämeen keskeisimpiä muinaispitäjiä. Valkeakoski oli Sääksmäen myllykylä, jonka nimi esiintyi 1800-luvun lopulle muodossa Valkiakoski (tai kirjoitusasussa Walkiakoski).

Tasavallan Presidentin asetus Valkeakosken kauppalan perustamisesta annettiin Helsingissä 27.10.1922. Asetuksella määrättiin Valkeakoski ympäristöineen vuoden 1923 alusta Sääksmäestä erillisenä kuntana toimivaksi kauppalaksi. Kauppalan perustamisvuonna aloitti toimintansa Valkeakosken yhteiskoulu ja seuraavana vuonna myös Valkeakosken työväenopisto. Kauppalasta kehittyi 1900-luvun aikana merkittävä paperiteollisuuskaupunki. Valkeakoski sai kaupunkioikeudet vuonna 1963, ja samana vuonna valmistui myös alueen maamerkiksi muodostunut Sääksmäen silta. Sääksmäki liitettiin Valkeakosken kaupunkiin jälleen vuonna 1973.

Valkeakoski-päivää vietetään nykyään aina 27. päivä lokakuuta kauppalan perustamisasetuksen vuosipäivänä.

Juhlista kanssamme kauppalan 100-vuotista taivalta!

100-vuotisjuhlavuonna Valkeakoskella tapahtuu! Juhlavuosi on täynnä upeita tapahtumia kaikenikäisille. Vuonna 2023 Valkeakoski toimii tapahtumapaikkana useille kansallisille urheilutapahtumille, kuten Hiihdon Nuorten SM-kisoille. Kesäaikaan vireä Valkeakoski hurmaa vesileikeillä ja -urheilulla ensimmäistä kertaa järjestettävän vesistöviikon aikana, ja elävällä musiikilla niin 100-vuotiskonserttien kuin isojen festivaalien muodossa. Kulttuurin juhlavuosi huipentuu syksyllä vietettävään Valoviikkoon ja Valkeakoski-päivään. Lisätietoja vuoden tapahtumista löydät tältä sivulta ja tapahtumakalenterista. Sivuja päivitetään juhlavuoden aikana.

Juhlavastaanoton puheet luettavissa

Valkeakoski-päivänä pe 27.10. pidettiin kaupungin juhlavastaanotto Hotelli Waltikassa. Juhlapuheen piti Valkeakoski-seuran historia- ja perinnetyöryhmän puheenjohtaja Heikki Heino. Kuntaliiton tervehdyksen toi yhdyskunta- ja ympäristöyksikön johtaja Miira Riipinen.

Viimeksi muokannut: Kotro Petra