Valkeakoski 100 vuotta logo ja kaksi vanhaa mustavalkoista kuvaa järveltä, joissa on soutuvene ja matkustajalaiva.

Valkeakoski 100 vuotta

Vuonna 2023 juhlittiin Valkeakosken kauppalan perustamisen 100-vuotisjuhlaa.

Anna palautetta juhlavuodesta

Mistä ilahduit juhlavuoden aikana? Mitä toivoisit näkeväsi myös jatkossa Valkeakoskella? Anna palautetta juhlavuodesta omin sanoin, sekä risut että ruusut ovat tervetulleita. Palautelomake on avoinna 31.1.2024 asti.

Palautelomake

Valkeakosken ja Sääksmäen alueen historia ulottuu keskiajalle. Sääksmäki oli Sydän-Hämeen keskeisimpiä muinaispitäjiä. Valkeakoski oli Sääksmäen myllykylä, jonka nimi esiintyi 1800-luvun lopulle muodossa Valkiakoski (tai kirjoitusasussa Walkiakoski).

Tasavallan Presidentin asetus Valkeakosken kauppalan perustamisesta annettiin Helsingissä 27.10.1922. Asetuksella määrättiin Valkeakoski ympäristöineen vuoden 1923 alusta Sääksmäestä erillisenä kuntana toimivaksi kauppalaksi. Kauppalan perustamisvuonna aloitti toimintansa Valkeakosken yhteiskoulu ja seuraavana vuonna myös Valkeakosken työväenopisto. Kauppalasta kehittyi 1900-luvun aikana merkittävä paperiteollisuuskaupunki. Valkeakoski sai kaupunkioikeudet vuonna 1963, ja samana vuonna valmistui myös alueen maamerkiksi muodostunut Sääksmäen silta. Sääksmäki liitettiin Valkeakosken kaupunkiin jälleen vuonna 1973.

Valkeakoski-päivää vietetään nykyään aina 27. päivä lokakuuta kauppalan perustamisasetuksen vuosipäivänä.

Juhlavuosi oli täynnä tapahtumia ja elämyksiä

Valkeakosken kaupungin 100-vuotisjuhlatyöryhmä halusi juhlavuoden ohjelmassaan painottaa tapahtumia, joiden toivottiin rikastavan jo ennestään vireästä kulttuuristaan tunnetun Valkeakosken vetovoimaa niin asukkaiden kuin matkailijoiden näkökulmasta. Kaupunki myönsi paikallisille yhdistyksille avustuksia juhlavuoden tapahtumien tuotantoon lähes 30 000 euroa. Lisäksi kaupungin toimesta järjestettiin useita juhlatapahtumia, kuten lapsille ja aikuisväestölle suunnattuja juhlakonsertteja, teemaviikkoja kuten Vesistöviikko ja Valoviikko, Valkeakoski-päivän tanssit, sekä yhteistyössä Valkeakosken Energian kanssa Tanssivat vedet -valo- ja vesishow, joka valaisi loppuvuodesta kaupunkikeskustaa ja keräsi jopa 12 000 katsojaa.

Juhlavuoden ohjelma oli rakennettu kolmen teeman alle: Liikkuva ja harrastava Valkeakoski, Vuosisadan kesä, sekä Kulttuurin ja valon vuosi. Ohjelmaan voi tutustua juhlavuoden sivustolla tarkemmin alla olevasta valikosta.

Juhlavastaanoton puheet luettavissa

Valkeakoski-päivänä pe 27.10. pidettiin kaupungin juhlavastaanotto Hotelli Waltikassa. Juhlapuheen piti Valkeakoski-seuran historia- ja perinnetyöryhmän puheenjohtaja Heikki Heino. Kuntaliiton tervehdyksen toi yhdyskunta- ja ympäristöyksikön johtaja Miira Riipinen.

Viimeksi muokannut: Kotro Petra