Lähikoulu määräytyy väestörekisteriin kirjatun lähihuoltajan osoitteen mukaisesti. Oppilaan ensisijaisen lähikoulun määräytymisessä huomioidaan lisäksi lapsen terveydentilaan liittyvät tai muut erityiset syyt, koulumatkan pituus ja turvallisuus sekä sisarusperuste.
Koulupaikan määräytyminen
Oppilaan lähikoulu määräytyy kotiosoitteen perusteella.
Esiopetuksessa olevan lapsen huoltaja saa Wilmassa lähikouluehdotuksen lapsen lähikoulupaikasta. Kouluun ilmoittautumisen perusteella opetuspäällikkö tekee lähikoulupäätöksen. Huoltajat saavat päätöksen postitse.
Oppilaan koulumatkan tulee olla mahdollisimman turvallinen ja lyhyt, ottaen huomioon asutus, koulujen sijainti sekä liikenneyhteydet. Lähikoulu voi kuitenkin olla myös muu kuin maantieteellisesti lähin koulu, mikäli siihen on pedagogiset syyt tai kun luonnolliseen lähikouluun jouduttaisiin perustamaan muutaman oppilaan vuoksi uusi opetusryhmä.
Lähikoulupäätöksen saatuaan huoltaja voi hakea oppilaalle koulupaikkaa muuhunkin kuin hänelle osoitettuun lähikouluun. Hakemus tehdään kirjallisesti kyseisen koulun rehtorille, joka päättää oppilaaksi ottamisesta. Toissijaiseen kouluun menevän oppilaan koulumatkakuljetuksista ja –kustannuksista vastaa aina huoltaja.
Jos lapsi on esikoulussa muualla, mutta on aloittamassa koulunkäynnin Valkeakoskella, tulee huoltajien olla yhteydessä kasvatus- ja opetustoimistoon.
Oppilaan yläkoulu määräytyy väestötiedoissa olevan asuinpaikan mukaan. Tammikuussa kuudesluokkalaisten huoltajille lähetetään Wilmassa ehdotus lähikouluksi seitsemänneltä luokalta alkaen. Huoltajat tarkistavat lomakkeen tiedot ja tekevät mahdolliset lähikoulun muutosesitykset. Opetuspäällikkö tekee oppilaalle lähikoulupäätöksen.
Lähikoulupäätöksen saatuaan huoltaja voi hakea oppilaalle koulupaikkaa muuhunkin kuin hänelle määrättyyn lähikouluun. Hakemus tehdään kirjallisesti kyseisen koulun rehtorille, joka päättää oppilaaksi ottamisesta. Toissijaiseen kouluun menevän oppilaan koulumatkakuljetuksista ja –kustannuksista vastaa aina huoltaja.
Yhtenäiskoulussa oleville kuudesluokkalaisille, joiden lähikoulu ei vaihdu, ei tehdä lähikouluehdotusta seitsemättä luokkaa varten.
Lapsen siirtyminen esiopetuksesta perusopetukseen edellyttää suunnitelmallista yhteistyötä esiopetuksen ja alkuopetuksen henkilöstön kesken. Tätä yhteistyötä Valkeakoskella ohjaa esi- ja alkuopetuksen vuosikello. Myös yhteistyö huoltajien kanssa ja keskinäisen luottamuksen rakentaminen on tärkeää. Jokaisen lapsen tilanne, oppimisvalmiudet ja tarpeet otetaan huomioon.
Lasten mahdollisesti tarvitsema oppimisen ja koulunkäynnin tuki turvataan koulun aloitusvaiheessa ja tarkistetaan aamu- ja iltapäivätoimintaan tai kerhotoimintaan osallistumisen tarpeet ja mahdollisuudet. Lapsia kannustetaan olemaan ylpeitä esiopetuksen aikana opituista taidoista. Heitä rohkaistaan liittymään uuteen ryhmään ja toimimaan uudessa ympäristössä kohtaamiensa aikuisten kanssa.
Siirtyminen kuudennelta seitsemännelle luokalle edellyttää koulun tai koulujen henkilöstön suunnitelmallista yhteistyötä, opetuksen kannalta tarpeellisen tiedon siirtämistä sekä oppimisympäristöjen, toimintatapojen ja ohjaavien asiakirjojen tuntemista. Kodin ja koulun välisen vuorovaikutuksen merkitys korostuu siirtymävaiheessa. Tärkeää on, että kotona ja koulussa huolehditaan oppilaiden mahdollisuudesta tuntea olonsa turvalliseksi samalla kun heitä rohkaistaan uusien asioiden kohtaamiseen.
Perusopetuksen ja toisen asteen välisessä siirtymävaiheessa oppilaat suuntautuvat jatko-opintoihin ja tekevät päätöksiä koulutus- ja uravalinnoistaan. Siirtymä edellyttää suunnitelmallista ja monialaista yhteistyötä sekä vuorovaikutusta oppilaiden ja huoltajien kanssa. Tavoitteena on antaa oppilaille mahdollisimman hyvät valmiudet edetä perusopetuksesta seuraavaan koulutusvaiheeseen sekä turvata opiskelun edellytykset ja hyvinvointi.
Siirtyminen kohti uutta elämänvaihetta edellyttää nuorilta lisääntyvää itseohjautuvuutta ja vastuullisuutta. Koulu tukee oppilaita tässä kehitysprosessissa ja myös oppilaanohjauksen ja oppilashuollon merkitys korostuu.
Kun oppivelvollisuusikäinen lapsi muuttaa Valkeakoskelle, huoltajan tulee täyttää ilmoittautumislomake lähikoulun osoittamiseksi. Opetuspäällikkö tekee päätöksen lähikoulusta. Oppilaan tulee tuoda uuteen kouluun mukanaan erotodistus.