Ryhmämatkailijoita-ja-museo-opas-Visavuoren-museon-pihassa.

Koe idyllinen Sääksmäki

Sääksmäki tarjoaa runsaasti kulttuuria, rauhaa ja luontoelämyksiä ympäri vuoden.

Vanajaveden rannalla sijaitseva Sääksmäki on historian, kulttuurin ja luontoelämysten aarreaitta, jossa riittää nähtävää matkailijoille.

Rapolanharjun maksuttomat sunnuntaiset yleisöopastukset järjestetään jälleen kesällä 2024. Kierrokset lähtevät klo 15 Voipaalan taidekeskuksen päärakennuksen edestä 2.6.-25.8. pois lukien juhannussunnuntai 23.6.

Sääksmäen luonto

Tutustu Sääksmäen ainutlaatuiseen luontoon ja aloita retkesi vaikkapa tutustumalla Rapolanharjuun. Noin 70 metriä korkean Rapolanharjun päällä huikean avarat maisemat luovat retkeilijälle mielenrauhaa. Harjun päältä avautuu kaunis kansallismaisema Vanajavedelle. Sääksmäen Rapolanharjulle johtaa kaksi polkua, jotka lähtevät Voipaalan kartanon pihapiiristä. Reitin varrella on lehtoja, aarnikuusia ja luonnonsuojelualuetta. Harjulla viihtyvät myös harvinaiset kasvit.

Retki Rapolanharjulle vie yhdelle Suomen merkittävimmistä muinaismuistoalueista. Sen pellot, haudat ja uhrikivien kupit kertovat, että täällä asuttiin jo 3 500 vuotta sitten. Suomessa on noin sata muinaislinnaa, joista Rapola on laajin. Kesäsunnuntaisin Rapolanharjulla järjestetään ilmaisia opastuksia.

Sääksmäellä on Rapolanharjun polkujen lisäksi myös Pappilanniemen luontopolku, jossa voi paistaa nuotiolla makkarat. Pappilanniemen luontopolku kiertää Vanajaveden kauniissa rantamaisemassa. Lue lisää Valkeakosken luontopoluista.

Muuttolintujen matkaa voit seurata kahdella eri lintutornilla Sääksmäellä. Toinen niistä sijaitsee Vähäjärvellä, jossa on tavattu useita harvinaisia lintulajeja. Toinen Sääksmäen lintutorneista sijaitsee Saarioisjärvellä, jonka rehevän kasvillisuuden suojissa pesii poikkeuksellisen monipuolinen linnusto ja järvellä levähtää muuttoaikoina suuri määrä lintuja. Lue lisää Valkeakosken lintutorneista.

Kulttuuria ja nähtävyyksiä Sääksmäellä

Koko Sääksmäki on historiallista kulttuuriseutua. Sääksmäellä on kautta historian asunut ja vieraillut paljon taiteilijoita. Kulkiessasi viihtyisiä kylän raitteja, saat ihastella useita upeita kartanoita, perinteisiä maatiloja ja kauniita vanhoja huviloita. Tunnelmallinen Sääksmäen harmaakivikirkko on kaunis ulkoa ja sisältä. Sääksmäen kirkko on myös tiekirkko, joten ohikulkijankin on helppo tankata hiljaisuudesta uutta jaksamista matkantekoon. Sääksmäen Ritvalan kylässä puolestaan vaalitaan vuosittain helluntaisin maan vanhinta perinnejuhlaa Helkajuhlia.

Voipaalan taidekeskus esittää tasokasta nykytaidetta ympäri vuoden. Tutustu näyttelyihin ja istahda Kartanokahvilan herkullisten leipomusten äärelle päärakennuksessa. Alueella järjestetään monenlaisia tapahtumia markkinoista konsertteihin. Voipaalassa toimii myös yrittäjiä: kahvilan herkuista vastaa Maaseutu Maistuu ja italialaistyyppisen span ylellisiä hoitoja tarjoaa Helkanhelmi Wellness Spa. Hienon 1700-luvun barokkivaikutteisen puutarhan on sanottu olevan Hämeen Versailles pienoiskoossa.

Teatteriammattilaisryhmä Ritvalaiset kollektiivi kotipaikka on myös Voipaalan Pakarissa. Ryhmän erikoisosaamista on teatterin lisäksi erilaiset taidelähtöiset menetelmät, kuten soveltava teatteri ja tanssi sekä yhteistyöpelit.

Voipaalasta noin 6 kilometrin päässä sijaitsee Visavuori, joka tarjoaa mieleenpainuvia taide-elämyksiä. Kuvanveistäjä Emil Wikström (1864–1942) rakensi ainutlaatuisen hirsilinnansa Visavuoren Sääksmäelle 1900-luvun alussa. Karjalaisvaikutteisessa taiteilijakodissa pääset kurkistamaan kansallisromanttisen kauden taiteilijaelämään. Veistoksia on esillä noin sata ja huvilan entisöity pihapuutarha on jo itsessään nähtävyys. Talon urut ja tähtitorni kertovat mestarin monista mielenkiinnon kohteista. Alueella toimivat myös museopuoti ja vanhan valimon kahvila sekä Kari Suomalaisen pilapiirrosnäyttely on esillä Kari-paviljongissa.

Visavuoren museo on avoinna ympäri vuoden. Alueelle pääsee vanhaa kolmostietä ja myös vesitse veneellä tai laivakyydillä Tampereelta, Hämeenlinnasta sekä Valkeakoskelta (laivat pysähtyvät matkalla myös muissa satamissa). Visavuori sijaitsee lähellä Sääksmäen siltaa, josta avautuu upeat maisemat Vanajavedelle.

Mikäli haluat itse opiskella kuvataidetta, se onnistuu Päivölän opiston inspiroivassa miljöössä. Tarttilassa sijaitseva opisto tarjoaa kuvataiteen opintojen lisäksi erittäin paljon muita vaihtoehtoja ja lisäksi lyhempiä intensiivikursseja.

 

Majoitu Sääksmäellä

Sääksmäellä voit majoittua Päivölän opistolla, Pappilanniemen kurssikeskuksessa, Ilolan maatilamatkailussa tai Isän talossa. Karavaanareita palvelee Vanajaveden rannassa Hakalanrannan leirintäalue. Valkeakosken keskustastakaan ei ole kuin noin 8 km matka Sääksmäelle, joten majoitut mukavasti keskustassa myös esimerkiksi hotelli Waltikassa tai Apianlahden leirintäalueella.

Lue lisää Valkeakosken majoitusvaihtoehdoista.

 

Sääksmäki lautasella

Maistele ja osta paikallisten ruoantuottajien herkkuja Sääksmäen kahviloista, tiloilta, leipomosta tai vieraile maaseututorilla!

 

Ilolan Maatilamatkailun Wanha asema, Vedentaantie 24-30.

Ilolan Maatilamatkailun Wanha asema palvelee kesäaikaan asiakkaita päivittäin ja talvikaudella sovitusti etukäteen. Tarjolla mm. itse leivottuja leivonnaisia sekä osittain oman tilan raaka-aineista valmistettuja herkullisia ruokia. Puodissa myynnissä lähiruokaa, kuten kananmunia, jauhoja, juustoja, hunajaa ja Ilolan Angus -pihvilihaa, jota tuotetaan luomuviljalla ruokitusta nautakarjasta. Ilolassa on myös kotieläinpiha ja maatilan perhevierailun varatessaan pääsee eläimiin tutustumaan myös lähemmin.

Maaseutu Maistuu, Oitintie 50.

Ritvalan kylässä sijaitsee Maaseutu Maistuu -yrityksen leipomo ja suoramyyntipiste, jonka monipuolisesta valikoimasta löytyy herkullisia, kotimaisista raaka-aineista valmistettuja leipiä ja makeita leivonnaistuotteita. Pitopalvelutoimintaan erikoistuneelta yritykseltä voi myös tilata maukasta lähiruokaa ja -herkkuja erilaisiin tilaisuuksiin.

Rauhalan marja, Oitintie 24.

Vadelmaa tuottava pienmarjatila Ritvalan kylässä. Pihapiirissä on vadelmatarha sekä hedelmäpuita, marjapensaita ja kukkaistutuksia. Tila tarjoaa tilauksesta vadelman itsepoimintaa ja kahvilapalveluita. Vadelman poiminta-aika ajoittuu heinäkuun ja elokuun vaihteeseen, jolloin tila on avoinna ma-su.

Räsälän luomutila, Huittulantie 243.

Räsälä on yksi Huittulan kylän kantatiloista. Luomutilalla viljellään mm. mustaherukkaa, vadelmaa, saskatoonia ja tyrniä sekä monipuolisesti erilaisia kasviksia. Tilalla voi myös itsepoimia marjoja, kaunista maalaismaisemaa samalla ihaillen. Niin suoramyynti kuin itsepoimintakin avoinna sopimuksen mukaan.

Pappilanniemen kurssikeskus, Pappilanniemi 51.

Vuonna 2020 peruskorjatusta Pappilanniemen kurssikeskuksesta ryhmät voivat varata kokous- ja juhlatiloja tai ison ruokasalin, joihin voi tilata ruokailuja. Rentoutumishetkiä tai illanistujaisia varten rannasta löytyy myös tilava rantasauna. Kurssikeskuksessa voi myös majoittua.

Puutarhakahvila Tervapääsky, Sääksmäentie 825.

Rapolan Linnavuoren jatkeen, Kelhinharjun, rinteillä on asuttu kauan. Arkkitehti Lars Sonck suunnitteli 1913 maiseman ytimeen kirkkoa vastapäätä tohtori Th. Renvallille kansallisromanttisen mustan huvilan. Niinikankaan perhe avaa kesäisin tämän pieteetillä entisöidyn talonsa Puutarhakahvila Tervapääskynä kiireettömille, arkkitehtuurista, historiasta ja puutarhoista kiinnostuneille. Kahvila on avoinna kesäisin, yleensä heinäkuussa.

Tarttis-tori, Koulukuja 4.

Seitsemän kertaa vuodessa Tarttilan kyläkoululla pystytetään idyllinen maaseututori, jossa myydään vain aidosti lähiseudulla tuotettuja tuotteita. Maaseututorilla pistäytyvä löytää myyntipöydistä mm. kotileipureiden herkkuja, lähituottajien kananmunia, kutunjuustoa ja luomu jauhoja sekä paikallisten käsityöntekijöiden laadukkaita koruja, tekstiilejä ja puutöitä.

Visavuoren kahvila, Visavuorentie 80.

Visavuori on kuvanveistäjä Emil Wikströmin kansallisromanttinen taiteilijakoti ja ateljee. Erikoiset ja ainutlaatuiset rakennukset sekä upea puutarha ovat jo itsessään nähtävyyksiä. Visavuoresta löytyy myös Kari-paviljonki, joka esittelee pilapiirtäjä Kari Suomalaisen töitä. Ateljeessa toimii kesäisin tunnelmallinen museokahvila. Talvisin kahvila avoinna tilauksesta ryhmille.

Voipaalan kartanokahvila, Sääksmäentie 772.

Voipaalan taidekeskuksessa on ympäri vuoden vaihtuvia taidenäyttelyitä ja alueella järjestetään erilaisia tapahtumia markkinoista konsertteihin. Kahvilan herkkuja kannattaa tulla nauttimaan kauempaakin. Upeat vanhat rakennukset sekä satoja vuosia vanha kaunis puutarha luovat upeat puitteet sekä matkailijoille että tilaisuuksille, joita varten tiloja voi vuokrata. Kahvila sijaitsee päärakennuksessa ja sen toiminnasta vastaa Maaseutu Maistuu. Kesällä kahvilasta voi vuokrata myös polkupyöriä.

Harrasta Sääksmäellä

Pappilanniemen Frisbeegolfrata, Pappilanniemi 51.

12-väyläinen frisbeegolfrata avattiin kesällä 2021 Pappilanniemeen. Rata on luokiteltu B1-tasoiseksi ja sen pituus on noin 3,3 kilometriä.

Säres Center, Huittulantie 327.

Suomen katu-uskottavin airsoft- tapahtuma-alue. Airsoft-radalla järjestetään erilaisia pelitapahtumia ja harjoituksia. Tapahtumien ulkopuolella alueella voi vapaasti treenata kuntoradan kuntoilulaitteilla tai saunoa upeassa saunajunassa. Voit myös rentoutua luontopoluilla maastossa.

Ilolan ratsastuskoulu, Vedentaantie 24-30.

Ratsastusta voit harrastaa Sääksmäellä Ilolan ratsastuskoululla ja Hevostila Koivuhakassa.

Pukkilan tila, Metsäkansantie 174

Eläimellisiä elämyksiä yli sata vuotta vanhassa rakennusmiljöössä Metsäkansan maalaismaisemissa. Opastetut tilavierailut, metsäretket alpakoiden kanssa, alpakat tapahtumasi vetonaulaksi, työhyvinvointipäivät. Vierailut ainoastaan ajanvarauksella.

Viimeksi muokannut: Sadeharju Annika