Tekstiteoksistaan tunnetun kuvanveistäjä Maija Kovarin uusi teos Sorrilan koulun keskusaulaan

ihminen ja huonekaluja

Sorrilan koulun aulateoksessa tutkitaan lapsuuden maailmaa uudesta näkökulmasta.

Tampereen keskustan Tärkeitä asioita ja Kosken kuulemat -tekstiteoksillaan tunnetuksi nousseen kuvanveistäjä Maija Kovarin uusi teos valloittaa uuden koulun keskusaulan kirkkaana putouksena, jossa peiliakryylistä muotoillut lauseet laskeutuvat korkeassa valokuilussa kohti ruokalan vilinää. Halukkailla on mahdollisuus tavata taiteilija teoksen työvaiheessa ja osallistua teoksen syntyyn!

Teoksen aiheena ovat aikuisten toiveet lapsille. ”Aikuiset, vanhemmat, ja koulu yhteiskunnan viestin viejinä asettavat lapsiin valtavasti odotuksia ja toiveita, jotka lapset tutkimusten mukaan huomaavat ja kokevat vahvasti. Toisinaan toiveet ovat tarkkoja ja konkreettisia, toisinaan haparoivampia, mutta aina lapsen aistittavissa”, kuvailee Kovari teoksen lähtökohtia. Teos astelee tämän aiheen maailmassa, rakkautta ja ihmisyyttä kuulostellen.

Keskusteluihin pohjaava teos jatkaa taiteilijan tuotantoa uudesta näkökulmasta

Kaupungilla ohimennen kuultuja lauseita tallentaneen Kosken kuulemat -teoksen tavoin tämäkin teos pohjaa kuultuun puheeseen, jota taiteilija kerää – tällä kertaa keskusteluissaan ihmisten kanssa. Keskusteluista muodostuu laaja aineisto, jonka pohjalta teos tiivistyy lopulliseen muotoonsa. Koululaisten vanhemmilla on mahdollisuus kertoa ajatuksiaan aiheesta teoksen materiaaliksi tapaamisissa taiteilijan kanssa ja mukaan voi ilmoittautua taiteilijan nettisivuilla, osoitteessa www.kovari.fi/sorrilankoulu.

Haastattelut järjestetään Valkeakoskella sekä Tampereen keskustassa taiteilijan työhuoneella. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia, eikä yksittäisiä lauseita taiteilijan mukaan välttämättä edes erota valmiista kokonaisuudesta. ”Teoksen rikasta ilmettä voi verrata perinteisiin, joissa toiveita ja rukouksia ripustetaan puiden oksille”, kuvailee taiteilija ja jatkaa, ”Keskiössä on yhteisöllinen ele”.

Teoksen materiaali tuo tilaan keveyttä ja valoa

Kesäsateen tavoin aulaan laskeutuva teos tuo aiheeseensa keveyttä. ”Teoksen muodossa kirkastuu lapsiin kohdistuva odotusten sekamelska siksi, mitä se pohjimmiltaan on – toivetta toisen hyvästä elämästä ja onnesta”. Kovarin teoksille tyypillisesti teos laajeneekin lämpimän humoristiseksi tutkielmaksi ihmiselämästä. ”Kyllähän aikuistenkin välillä menevät helposti sekaisin omat odotukset, sekä vilpittömät toiveet toisen hyväksi. Sellaista on rakastaa”.

Teoksen ja tilan vuoropuhelu on Kovarille työskentelyn ytimessä, ja sanat ovat kiinnostaneet kuvanveistäjää lähtökohtana kauan. Koruissa paljon käytetty peiliakryyli on materiaalina paitsi kevyt, myös läpikuultava, muodostaen vuorokauden- ja vuodenaikojen vaihtelussa eläviä heijastuksia aulan seinille auringon kiertäessä tilaa. Nyt luonnosvaiheessa oleva teos tulee näkymään sekä tilassa nousevan portaikon eri kerroksista, että aulaan avautuvien luokkien ikkunoista.

Valkeakosken kaupungin prosenttiperiaatteen mukainen hankinta

”Olen ilahtunut tavasta, jolla lasten maailmaa käsitellään vähän uudesta näkökulmasta Maija Kovarin teoksessa”, kuvailee hanketta Valkeakosken kaupungin opetuspalveluiden suunnittelija Annika Nurminen. ”Teos on varta vasten meille ja tähän tilaan suunniteltu, ja on hienoa, että pääsemme tuomaan taiteen osaksi arkkitehtuuria uudessa Sorrilan yhtenäiskoulussa kaupungin rakennushankkeiden taiteen prosenttiperiaatteen mukaisesti”. Valmis teos julkistetaan rakennuksen ottaessa vastaan koululaiset ja yleisön syksyllä 2025.

Lisätiedot:

Annika Nurminen / opetuspalveluiden suunnittelija, Valkeakosken kaupunki / annika.nurminen@valkeakoski.fi / 040 335 6402

Maija Kovari / kuvanveistäjä, arkkitehti / maija@kovari.fi / 044 502 3252 / www.kovari.fi