Pyöräilyviikko 3.–12.5.2024

Äiti ja lapsi ylittämässä puista siltaa pyöräillen.

Tämän vuoden pyöräilyviikon pääteemana on liikennerauha, joka viittaa sekä liikenneympäristön rauhoittamiseen että liikenteessä liikkujien rauhalliseen käyttäytymiseen.

Rauhallinen, ja turvalliseksi koettu liikenneympäristö ja liikennekulttuuri lisäävät pyörällä liikkumisen houkuttelevuutta kaiken ikäisillä. Liikenneympäristöä voidaan rauhoittaa sekä rajoituksin että rakenteellisin keinoin, joilla tiedetään olevat suuri merkitys liikenneturvallisuuteen ja viihtyvyyteen. Erityistä huomiota pitäisi kiinnittää alueisiin, joilla liikkuu tai halutaan liikkuvan paljon lapsia.

Pyöräilyviikon pääteeman lisäksi jokaisella päivällä on myös oma teemansa. Teemojen tavoitteena on lisätä pyöräilyä kaikilla matkoilla, kannustaa ihmisiä pohtimaan omia liikkumisvalintojaan, lisätä ihmisten tietoisuutta pyöräilyn hyödyistä sekä vahvistaa pyöräilyn asemaa liikennesuunnittelutyössä.

Perjantaina 3.5. vietetään kaupunkipyöräpäivää

Valkeakosken kaupunki kehittää pyöräilyn mahdollisuuksia yhdessä Akaan kaupungin kanssa. Valkeakosken kaupungille on laadittu pyöräliikenteen edistämisohjelma, jossa on osoitettu useita konkreettisia toimenpiteitä, kuten pyöräpysäköinnin parantaminen. Lisäksi selvitetään onko kaupunkipyöräpalvelu toteutettavissa.

Tahtona on, että pyöräilystä tulee Valkeakoskella taas ympärivuotinen kulkutapa. Polkupyörä on helpoin valinta, kun mietitään kulkuneuvoa.

Kaksi naista pyöräilemässä Valkeakosken kaupungin keskustassa.
Kaksi pyöräilijää Valkeakosken keskustassa.

Vaikka kaupunkipyöriä ei toistaiseksi ole saatavilla, voi pyöriä vuokrata useasta kohteesta Valkeakoskella. Jos et omista omaa polkupyörää, vuokraa pyörä ja lähde polkien nauttimaan upeista pyöräilysäistä- ja reiteistä!

Valkeakoskella pyöriä vuokraa:

  • Apianlahden leirintäalue (peruspyöriä ja fatbike)
  • Hotelli Waltikka (peruspyöriä)
  • Ilolan Maatilamatkailu (peruspyöriä)
  • Ritvalan nuorisoseura / Voipaalan taidekeskuksen Pakari-rakennus (peruspyöriä)
  • Villa Palmurinne (peruspyöriä).

Lue lisää Välinevuokraus-sivulta

Pyörä kuntoon -päivä 4.5. lauantai

Pyörä kuntoon -päivänä kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että polkupyörällä on turvallista ja mukavaa ajaa. Säännöllinen huoltaminen pitää pyörän kunnossa ja huollon voi toteuttaa helposti myös itse.

Suuremmat huollot kannattaa sen sijaan toteuttaa ammattilaisen toimesta. Valkeakoskella pyöriä huoltaa Jussin Pyörä (Jyräänkatu 1) ja HK-Sport Valkeakoski (Valkeakoskenkatu 16).

Perhepyöräilypäivä 5.5. sunnuntai

Perhepyöräilypäivä kannustaa eri ikäisiä polkemaan yhdessä ja kutsuu mukaan myös heidät, joille pyöräily ei ole osa arkea. Valkeakoskelta löytyy kivoja pyöräilyreittejä kaikenikäisille- ja tasoisille pyöräilijöille.

Sääksmäeltä löydät eripituisia maisemareittejä, joiden varrella on paljon nähtävää ja koettavaa. Voit pysähtyä esimerkiksi tauolle tunnelmalliseen kahvilaan tai vierailla kulttuurikohteissa.

Pyöräilijöitä ja jalankulkijoita kesäisessä Valkeakosken keskustassa.
Pyöräilijöitä sekä jalankulkijoita Valkeakosken venesatamassa.

Reittejä löytyy myös aivan läheltä kaupungin keskustaa. Päiväretki polkien on helppo toteuttaa perheen pienempien kanssa keskustan palveluita hyödyntäen ja samalla esimerkiksi turvallista pyörän pysäköimistä harjoitellen. Pyörällä liikkuvan on helppo pysähtyä hetken mielijohteesta vaikkapa jäätelölle tai rupattelemaan tuttujen kanssa.

Korkeakankaalta löytyy monipuolisia reittivaihtoehtoja maastopyöräilyyn. Talvella latureitit ovat vain hiihtäjien käytössä, mutta muina aikoina pyöräilijät ja kävelijät voivat hyödyntää myös latuverkostoa. Maastopyöräilijöille on rakennettu omia merkittyjä reittejä, jotka risteilevät maastossa.

Katso pyöräilyreitit Valkeakoskella

Walklandiasta löytyy pumptrack-rata, jolla voi liikkua muun muassa polkupyörällä. Polkemisen sijaan radalla kuljetaan kumpuja pitkin pumppaavan liikkeen avulla. Monipuolinen pumptrack sopii niin pienemmille kuin kokeneemmille pyöräilijöillekin.

Lue lisää Walklandiasta Puistot ja virkistysalueet-sivulta