Kotiseutuliiton juhlavuoden seminaarissa tartutaan tulevaisuuden kotiseututyöhön

Nainen, mies ja lapsi kasvimaalla.

Suomen Kotiseutuliitto juhlistaa 75-vuotisjuhlavuottaan tulevaisuusseminaarilla, jossa käsitellään kestävää kotiseututyötä, toimintaympäristön muutoksia ja toiminnan uusia muotoja.

Tulevaisuudessa kotiseututyötä ja sen tekijöitä haastavat muun muassa uudet keinot yhteisöllisyyden vahvistamiseen, digitalisaatio ja sen hyödyntäminen sekä ilmasto- ja ympäristökysymykset. Kotiseutuliiton juhlavuoden seminaarissa ”Tulevaisuuden kotiseututyö” pohditaan kulttuuriperinnön merkitystä ja siirtämistä, kestävää kotiseututyötä ja paikallisen toiminnan uusia muotoja inspiroivien esitysten ja ajankohtaisen paneelikeskustelun myötä. Kaikille avoin seminaari järjestetään Valkeakosken kaupunginteatterilla perjantaina 24. toukokuuta klo 13-16.

Aikakapseleista toiminnan uusiin muotoihin

Kirjailija, FT Anna Kortelainen pohtii esityksessään, miten kotiseudun kulttuuriperinnöstä voi kertoa – sijoitetaanko aikakapseli rakennuksen kivijalkaan tai välitetäänkö henkistä viestikapulaa eteen päin. Dosentti, tulevaisuudentutkija Katriina Siivonen puolestaan nostaa esille kohtuullisuuden käsitteen ja kannustaa miettimään, miten kotiseututyötä voidaan tehdä planeetan kantokyvyn rajoissa. Tutkija, kaupunkisosiologian dosentti Pasi Mäenpää käsittelee alustuksessaan paikallista kansalaistoimintaa ja sen uusia muotoja.

Kotiseutuliiton juhlaseminaari on myös osa opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämän Sivistyksen teemavuoden 2024 ohjelmaa. Teemavuosi on kaikille avoin tapahtumien vuosi, jonka aikana sivistyksen päältä pyyhitään pölyt. Kotiseutuliiton juhlaseminaarin paneelikeskustelussa pohditaan tulevaisuuden kotiseututyön uusien keinojen lisäksi sitä, millaista on kotiseutuun liittyvä sivistys, ja millaisia taitoja ja tietoja tulevaisuuden kotiseututyöhön tarvitaan.

Kaikille kiinnostuneille avoimeen maksuttomaan seminaariin voi osallistua joko paikan päällä Valkeakosken kaupunginteatterilla tai seurata sitä suorana lähetyksenä Kotiseutuliiton YouTube-kanavalta. Kotiseutuliitto tarjoaa juhlavuoden kunniaksi paikan päällä osallistuville väliajalla kakkukahvit ja seminaarin päätteeksi juhlamaljat. Osallistuminen paikan päällä edellyttää ilmoittautumista.

Ohjelma

  • Aika: 24.05.2024 klo 13-16.
  • Tapahtumapaikka: Valkeakosken kaupunginteatteri, Valkeakoskenkatu 17, 37600 Valkeakoski.
  • Juhlaseminaarin isäntänä toimii Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Teppo Ylitalo.
  • klo 13 Tervetuloa juhlaseminaariin
    • Tervetulosanat, Suomen Kotiseutuliitto
    • Videotervehdys, opetus- ja kulttuuriministeri Sari Multala
    • Kapseli kivijalassa vai viestikapula kourassa – miten kertoa kotiseudun kulttuuriperintö eteenpäin, kirjailija, FT Anna Kortelainen
    • Onko kohtuus kohtuullista? Kotiseutu planetaarisiin rajoihin, dosentti Katriina Siivonen
    • Multimediaesitys: Mitä kotiseututyö merkitsee?
  • klo 14 Juhlavuoden kakkukahvit
  • klo 14.45 Seminaari jatkuu
    • Paikallisen kansalaistoiminnan tulevaisuus ja uudet muodot, dosentti Pasi Mäenpää
    • Paneelikeskustelu: Tulevaisuuden kotiseututyö. Mukana keskustelemassa Anna Kortelainen, Pasi Mäenpää ja Katriina Siivonen. Keskustelua isännöi Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Teppo Ylitalo.
    • Musiikkia, Valkeakosken musiikki- ja tanssiopisto
  • klo 16 Seminaari päättyy

Seminaarin päätteeksi Suomen Kotiseutuliitto tarjoaa juhlamaljat teatterin kahviossa.

Lämpimästi tervetuloa mukaan pohtimaan tulevaisuuden kotiseututyötä!

Ilmoittaudu mukaan 16.5. mennessä:

Tai seuraa seminaaria Kotiseutuliiton Youtube-kanavalta:

Kotiseutupäivät Valkeakoskella 2025

Valkeakoski järjestää vuoden 2025 Kotiseutupäivät 15.-17.8.2025. Kotiseutupäivät on kaikille avoin kotiseutu- ja kulttuuriperintöasioiden parissa työskentelevien ammattilaisten ja harrastajien vuoden päätapahtuma, jonka yleisötapahtumiin osallistuu tuhansia järjestäjäpaikkakuntien ja lähialueiden asukkaita.

Tapahtumaan odotetaan kaikenikäisiä ja taustaisia osanottajia. Tapahtuman tavoitteena onkin vahvistaa paikallisten myönteistä identiteettiä ja paikallistunnetta sekä tehdä myös paikkakuntaa valtakunnallisesti tunnetuksi.