Energiapositiivinen Pirkanmaan Portti

Ilmakuvaa Pirkanmaan Portista kauniina kesäpäivänä.

Valkeakosken kaupunki sai syksyllä 2023 EU-rahoituksen Pirkanmaan Portin alueen kehittämiseen energiapositiivisena yritysalueena.

Pirkanmaan Porttiin eloa EU-rahoituksella ja yliopistoyhteistyöllä

Energiapositiivisella alueella tarkoitetaan aluetta, joka tuottaa vuositasolla enemmän uusiutuvaa energiaa kuin kuluttaa. Kuluvan vuoden aikana selvitetään alueen mahdollisuudet uusiutuvan energian tuottamiseen sekä arvioidaan energiapositiivisen alueen toteutettavuutta.

Opiskelijoille käytännön suunnittelutehtävä

Pirkanmaan Portin alueen mahdollisuuksia energiapositiivisuuteen kartoitetaan alkuvuodesta 2024 yhteistyössä Tampereen yliopiston Ympäristö- ja energiatekniikan tutkinto-ohjelman kanssa. Energiatalous-kurssin opiskelijat laativat kurssitöinään skenaarioita, joissa alueelle osoitetaan erilaisia toimijoita, sekä kuvataan niiden energian kulutusta ja tuotantoa.

Kurssityö toteutetaan yhdessä Pirkanmaan Portin alueella jo toimivan Admor Composites Oy:n kanssa. Tavoitteena on löytää erilaisia vaihtoehtoja energiapositiivisen yritysalueen toteuttamiseksi ja valita joukosta realistisimmat ideat jatkokehitykseen.

”Opiskelijoiden kannalta Pirkanmaan Portin kehittäminen on mielekästä, sillä kyseessä on olemassa oleva kohde ja suunnittelutyö. Opiskelijat pääsevät hahmottelemaan käytännöllistä ja ihmisen kokoista kokonaisuutta satojen megawattien voimalaitoksen sijaan”, kertoo energiatekniikan yliopistonlehtori Henrik Tolvanen Tampereen yliopistolta.

Kaupungin strategista kehittämistä

Valkeakosken kaupunki kuuluu kuntien Hinku-verkostoon ja on sitoutunut tavoittelemaan hiilineutraaliutta alueellaan vuoteen 2030 mennessä. Kaupungin näkökulmasta hankkeella edistetään sekä ilmasto- että elinvoimatyötä. Elinkeinojohtaja Timo Kärkkäisen mukaan hankkeessa katsotaan ennen kaikkea tulevaisuuteen:

”Energia on iso kysymys nyt ja tulevaisuudessa. Tässä hahmotellaan millainen tulevaisuuden yritysalue voisi olla ja mihin koko ajan kehittyvällä energia-alalla ollaan menossa. Energiatehokkuutta sekä fossiilisesta energiasta luopumista edistetään EU:ssa niin lainsäädännön kuin rahoituksen avulla.”

Pirkanmaan Portin kehittäminen ei kuitenkaan lepää ainoastaan opiskelijoiden hartioilla. Kuluvan vuoden aikana toteutetaan kattava asiantuntijaselvitys energiapositiivisen yritysalueen mahdollisuuksista sekä vaikutuksista alueella ja laaditaan investointisuunnitelma helpottamaan alueen markkinointia tulevaisuudessa.

Lisätiedot

Ossi Kekki
ilmastoasiantuntija
040 335 6014
ossi.kekki@valkeakoski.fi

Energiapositiivinen Pirkanmaan Portti Valkeakosken ilmastovahdissa.

Mistä on kyse:

  • Pirkanmaan Portin alue sijaitsee Valkeakosken Jutikkalassa, E12-moottoritien varressa, noin 15 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Alueella on yli 80 hehtaaria kaavoitettuja yritystontteja ja rakennusoikeutta 400 000 kerrosneliömetriä. Alueella toimii komposiittisäiliöitä valmistava Admor Composites Oy.
  • European City Facility (EUCF) -rahoituksella tuetaan ilmasto- ja energiatoimenpiteiden toteuttamista kunnissa. 60 000 euron avustusta voidaan käyttää ulkopuoliseen asiantuntijatyöhön sekä kunnan henkilöstön työpanoksen kattamiseen.
  • Valkeakosken kaupunki kuuluu ilmastotyön edelläkävijäkuntien Hinku-verkostoon. Kaupungin hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseen tähtääviä toimenpiteitä voi seurata Valkeakosken ilmastovahti-palvelusta.

Lue lisää Pirkanmaan Portista.