Adoptoi monumentti -15-vuotisjuhlanäyttely

To 1.8.2024 – To 29.8.2024
Vanhaa aittaa maalataan.

Juhlavuoden kunniaksi kirjasto Valossa on esillä Pirkanmaan maakuntamuseon toteuttama näyttely, joka kiertää toiminnassa mukana olevia kuntia.

Pirkanmaalla on adoptoitu kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita jo 15 vuotta. Näyttelyssä kävijä pääsee tutustumaan Adoptoi monumentti -toimintaan sekä erilaisiin Pirkanmaalla adoptoituihin kohteisiin. Näyttely viipyy kussakin kunnassa noin kuukauden ajan, näyttelytiloina toimivat pääasiassa kirjastot.

Adoptoi monumentti -toiminta on arkeologisten kohteiden, historiallisten rakenteiden ja vanhojen rakennusten hoitamista. Se on kulttuuriympäristöstä huolehtimista yhdessä muiden asiasta innostuneiden vapaaehtoisten kanssa. Ennakkotietoja tai -osaamista ei tarvita, sillä toiminta suunnitellaan museoammattilaisten opastuksella.

– Mukaan pääsemiseksi riittää, että adoptoijilla on into tehdä ja halu huolehtia ympäristömme yhteisistä menneisyyden merkeistä, toteaa rakennustutkija Miinu Mäkelä.

Adoptoi monumentti -toiminta mahdollistaa kulttuuriympäristön hoidosta kiinnostuneille myös erilaisia yhteisöllisiä tapahtumia kuten talkoopäiviä, leirejä ja retkiä mielenkiintoisiin kohteisiin. Tapahtumat ovat avoimia kaikille.

– Adoptoi monumentti -toiminnalla halutaan innostaa ihmisiä mukaan kulttuuriympäristön hoitoon, kertoo Mäkelä.

– Päämääränä on lisätä tietoa ja ymmärrystä kulttuuriperinnöstä ja siihen liittyvistä arvoista. Vastuu merkittävien muinaisjäännösten ja rakennusperinnön kohteiden suojelusta kuuluu kaikille.

Ensimmäiset kohteet Pirkanmaalla adoptoitiin vuonna 2009. Pirkanmaalta adoptointi-idea on levinnyt useisiin muihin maakuntiin, ja adoptoituja kohteita on tullut vuosien varrella lisää. Vuoteen 2024 mennessä Pirkanmaalla on tehty 25 adoptiosopimusta ja koko maassa 66.

– Uusin adoptiokohde Pirkanmaalla on Tampereen Näsinpuiston laululava, jonka hyvästä hoidosta vastaa nyt Kulttuuriyhdistys Reliikki ry, kertoo Mäkelä.

Adoptoi monumentti -yhteisöt kaipaavat jatkuvasti uusia innokkaita jäseniä.

– Adoptiotoiminta mahdollistaa omalta osaltaan kulttuuriperinnön säilymisen, siksi iloitsemme jokaisesta uudesta hoitosopimuksesta, Mäkelä toteaa.

Kuva: Hanna Jaakola / Pirkanmaan maakuntamuseo

 

Tapahtuman tiedot

Aika
To 1.8.2024 – To 29.8.2024
1.8. - 14.8.
Ma-to klo 9-19
Pe klo 9-18

15.8. - 29.8.
Ma-pe klo 9-19
La klo 9-15
Paikka

Valkeakosken kaupunginkirjasto Valo

Hakalantie 1, Valkeakoski

Näytä reitti
Järjestäjät
  • Valkeakosken kaupunginkirjasto
  • Pirkanmaan maakuntamuseo

Järjestätkö tapahtuman, jonka haluaisit tapahtumakalenteriin?

Ilmoita tapahtuma