Oppilaiden mahdollisiin vaikeuksiin ja koulun ongelmatilanteisiin, kuten koulukiusaamiseen, poissaoloihin ja päihteiden käyttöön halutaan puuttua varhaisessa vaiheessa. Kaikki koulun aikuiset huolehtivat oppilaista ja työtä tehdään yhdessä kotien kanssa. Oppilashuollon työmuotoina ovat yksilöllinen ja yhteisöllinen oppilashuolto, jotka perustuvat luottamuksellisuuteen sekä yhteistyöhön lapsen ja perheen kanssa.
Oppilas- ja opiskeluhuolto
Oppilashuollon keskeisenä tavoitteena on luoda terve ja turvallinen oppimis- ja kouluympäristö, suojata oppilaiden mielenterveyttä, ehkäistä syrjäytymistä ja edistää kouluyhteisön hyvinvointia.
Oppilashuollon psykologi
Psykologin työn tavoitteena on tarjota lapsille ja nuorille tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin sekä tukea heidän kasvuaan, kehitystään ja psyykkistä hyvinvointiaan. Psykologi osallistuu myös koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden sekä myönteisen opiskeluilmapiirin edistämiseen.
Oppilashuollon psykologiin voi ottaa yhteyttä, mikäli on huolta lapsen tai nuoren:
- oppimisesta ja koulunkäynnistä
- keskittymisestä
- tunne-elämään liittyvistä asioista, esim. mieliala, pelot, jännitys, ahdistuneisuus
- kriisitilanteissa selviytymisestä.
Oppimisvaikeuksia ja keskittymisen pulmia voidaan selvittää psykologisilla tutkimuksilla ja arvioinneilla, joiden pohjalta suunnitellaan tukitoimia kouluun yhteistyössä oppilaan, huoltajan, opettajan ja erityisopettajan kanssa. Psykologi voi myös ohjata koulun ulkopuoliseen oppimistaitojen kuntoutukseen. Tunne-elämään ja psyykkiseen hyvinvointiin liittyvissä pulmissa psykologi arvioi jatkotutkimuksen ja hoidon tarvetta sekä tarvittaessa ohjaa oppilaan niihin. Myös lyhyet tukikeskustelujaksot ovat mahdollisia.
Yhteyttä psykologiin voi ottaa oppilas itse, huoltaja tai koulun työntekijä. Tapaamiset psykologin kanssa ovat vapaaehtoisia, luottamuksellisia ja maksuttomia.
Oppilaiden ja vanhempien tapaamisten lisäksi psykologi osallistuu koulujen oppilashuoltoryhmiin ja toimii yhteistyössä koulun ja kouluterveydenhuollon henkilöstön ja tarvittaessa myös muiden yhteistyötahojen kanssa sekä tarjoaa konsultaatiota. Yksittäisen oppilaan asioiden käsittely tapahtuu oppilaan ja huoltajan luvalla, yhteistyössä heidän kanssaan.
Yhteydenotto onnistuu parhaiten Wilman kautta, mutta myös puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostilla. Wilmasta psykologi löytyy henkilökuntalistalta. Psykologien yhteystiedot löytyvät myös Pirkanmaan hyvinvointialue-sivuilta.
Kuraattori on sosiaalityön asiantuntija. Häneltä saa apua, kun lapsella tai nuorella on pulmia koulunkäynnissä, kaverisuhteissa tai hänen elämässään tapahtuu koulunkäyntiin vaikuttavia muutoksia.
Kuraattorin työskentely painottuu ohjaukseen ja neuvontaan. Tavallisesti käynnit ovat yksilökäyntejä, mutta myös perhekäyntejä ja verkostoneuvotteluja on mahdollista järjestää. Käynneillä kartoitetaan oppilaan elämäntilannetta, tuen tarvetta sekä tarpeen mukaan oppilas ohjataan muiden palveluiden piiriin.
Kuraattori auttaa oppilaita ja heidän perheitään moniin erilaisiin elämäntilanteisiin liittyvissä asioissa. Koulunkäyntiin liittyviä tavallisia pulmia ovat mm. motivaatio-ongelmat, poissaolot ja luokan työrauhaan liittyvät asiat. Opiskelija voi kohdata ristiriitoja ihmissuhteissaan, esim. vanhempien tai ystävien kanssa. Toisinaan oppilas voi tarvita tukea vapaa-aikaan liittyvissä asioissa tai haluta pohtia päihteidenkäytön vähentämistä. Kuraattori tukee oppilaita myös kriisitilanteissa.
Yhteyttä kuraattoriin voi ottaa oppilas itse, huoltaja tai koulun työntekijä. Tapaamiset kuraattorin kanssa ovat vapaaehtoisia, luottamuksellisia ja maksuttomia.
Oppilaiden ja vanhempien tapaamisten sekä luokkien kanssa työskentelyn lisäksi kuraattori osallistuu koulujen oppilashuoltoryhmiin, toimii yhteistyössä koulun ja kouluterveydenhuollon henkilöstön ja tarvittaessa myös muiden yhteistyötahojen kanssa sekä tarjoaa konsultaatiota. Yksittäisen oppilaan asioiden käsittely tapahtuu oppilaan ja huoltajan luvalla, yhteistyössä heidän kanssaan.
Yhteydenotto onnistuu parhaiten Wilman kautta, mutta myös puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostilla. Wilmasta kuraattori löytyy henkilökuntalistalta. Kuraattorien yhteystiedot löytyvät myös Pirkanmaan hyvinvointialue-sivuilta.
Opiskeluhuolto luo kouluyhteisössä edellytyksiä yhteenkuuluvuudelle, huolenpidolle ja avoimelle vuorovaikutukselle. Osallisuutta lisäävät toimintatavat edesauttavat ongelmien ennaltaehkäisyä, niiden varhaista tunnistamista ja tarvittavan tuen järjestämistä.
Yhteisöllisessä opiskeluhuoltotyössä
- seurataan, arvioidaan ja kehitetään kouluyhteisön ja oppilasryhmien hyvinvointia
- huolehditaan kouluympäristön terveellisyydestä, turvallisuudesta ja esteettömyydestä
- suunnitellaan, miten vanhempien kasvatustyötä tuetaan sekä kodin ja koulun yhteistyötä vahvistetaan
- korostetaan oppilaiden ja huoltajien osallisuutta toiminnassa
- käsitellään lukuvuosittain kouluyhteisön yhteistyökumppaneiden kanssa yhteistyöhön liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä
- tehdään yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa
- koulun yhteisöllistä opiskeluhuoltoa koordinoi koulukohtaiset opiskeluhuoltoryhmät, joihin kuuluvat rehtori, opettajia, oppilashuoltohenkilöstöä ja tarvittaessa koulun muuta henkilöstö sekä oppilaskunnan ja huoltajien edustajat. Tarvittaessa kutsutaan muita lasten ja nuorten hyvinvointia edistäviä viranomaisia ja toimijoita.
Kouluterveydenhuolto palvelee oppilaan fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen liittyvissä kysymyksissä.
Kouluterveydenhuollon keskeisiä tehtäviä ovat määräaikaiset terveystarkastukset, terveysneuvonta, rokottaminen, koulun terveydellisten olojen seuranta ja kouluyhteisön hyvinvoinnin tukeminen. Kouluterveydenhuollon kautta on tavoitettavissa kouluterveydenhoitaja ja koululääkäri. Koululääkärin vastaanotoista sovitaan aina etukäteen terveydenhoitajan kanssa.
Äkillisissä sairastapauksissa, vapaa-ajan tapaturmissa ja kouluajan ulkopuolella ensisijainen hoitopaikka on terveysasema tai päivystys. Lisätietoja kouluterveydenhuollosta löydät sosiaali- ja terveyspalveluiden, sekä Pirkanmaan hyvinvointialue-sivuilta.