Sähkölaitteet
Energiatehokkuuden huomioiminen sähkölaitteiden hankinnassa säästää käytönaikaisissa kustannuksissa, jotka voivat olla jopa suuremmat kuin laitteen hankintahinta. Energiatehokkuuden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota laitteen laatuun, kestävyyteen ja korjattavuuteen. Oikealla käytöllä ja huollolla laitteen käyttöikää voidaan pidentää.
Aina laitetta ei välttämättä tarvitse ostaa omaksi, ellei se tule jatkuvaan käyttöön. Useita laitteita on saatavilla myös erilaisten vuokraus- ja yhteiskäyttöpalveluiden kautta.
Muistilista sähkölaitteen hankkijalle:
- Kiinnitä huomiota kodinkoneiden energiamerkintöihin – joissain laitteissa A-luokka voi tarkoittaa huonointa energiatehokkuutta ja A+++ parasta.
- Mitoita kodinkonehankintasi taloutesi koon mukaan; esimerkiksi suuri pyykinpesukone yksin asuvalle tuhlaa energiaa, kun lapsiperheelle se tuo säästöä.
- Suosi kannettavaa tietokonetta. TV-ruuduista LED kuluttaa vähiten ja plasma eniten.
- Huolehdi vanha laitteesi asianmukaisesti sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyspisteeseen, jolloin arvokkaita raaka-aineita saadaan talteen.
- Ostopäätöksen apuna toimivat myös viranomaisten valvomat energia- ja ympäristömerkinnät, kuten energialuokat, Joutsenmerkki, EU-kukka ja Energy Star
Lue lisää sähkölaitteiden energiansäästömahdollisuuksista.
Sähkösaunan kiuas on usein kotitalouden suurin yksittäinen sähkölaite ja myös sähkön kuluttaja. Voit vähentää saunomisen sähkönkulutusta seuraavilla neuvoilla:
- Vähennä saunan ilmanvaihtoa, kun aloitat lämmittämisen.
- Lämmitä sauna kerralla koko seurueelle.
- Mene saunaan heti, kun se on lämmin.
- Energiataloudellisin saunan lämpötila on 70–80 °C.
- Sammuta kiuas saunomisen päätyttyä. Jälkilämpö ja ilmanvaihto riittävät kuivattamaan saunan.
- Lisää saunan ilmanvaihtoa, kun lopetat saunomisen.
Puun polttaminen
Oikein käytettynä, puu on hyvä lämmönlähde ja uusiutuvaa, kotimaista energiaa. Puun polttaminen takassa, uunissa tai kiukaan pesässä aiheuttaa kuitenkin pienhiukkaspäästöjä, jotka voivat paikallisesti vaikuttaa ilmanlaatuun hyvin merkittävästi. Vääränlainen puun poltto aiheuttaa runsaasti terveydelle sekä ympäristölle haitallisia hiukkasia, kuten häkää ja hiilivetyjä. Kiinnittämällä huomiota tulisijan laatuun, poltettavaan materiaaliin sekä oikeaan polttotapaan, voidaan polttamisesta syntyviä haitallisia päästöjä vähentää ja polttamisen hyötysuhdetta parantaa.
Puun polttamisen muistilista:
- Polta vain ylivuotista, kuivaa puuta. Älä polta käsiteltyä, kuten maalattua tai painekyllästettyä puuta.
- Älä hävitä jätteitä polttamalla. Pientä määrää paperia tai pahvia voi polttaa sytykkeenä.
- Varastoi polttopuut ilmavasti ja sateelta suojattuna
- Tarkista tuhkaluukku ja poista tuhka tulipesästä ja arinan alta ennen polttoa.
- Avaa pelti ja tarkista hormin veto
- Sytytä päältä! Lado puut väljästi ja laita sytykkeet (mieluiten puutikut tai tuohi) päällimmäiseksi. Jätä tulipesään tilaa noin puolet tai kolmasosa tulipesän korkeudesta. Polta ensimmäisessä pesällisessä pieniä puita.
- Säädä paloilman määrää niin, että puut palavat rauhallisesti. Liian voimakas tai kitulias palaminen tuottaa nokea ja savuhaittoja.
- Lisää uusia puita vähitellen, kun edelliset ovat palaneet hiillokselle.
- Mikäli piipusta tulevan savun väri on väritöntä tai vaaleaa, on poltto onnistunut.
- Sulje pelti vasta kun hiillos on palanut loppuun.
- Muista nuohous kerran vuodessa.
Tehokas tulisijalämmitys, VTT:n ohje.
Tulisijan lämmitysohje. Halkoliiteri.com
Kierrätys
Kotitaloudessa syntyvän jätteen määrään voi vaikuttaa hyvin paljon omilla kulutuspäätöksillä. Kulutustottumuksia muuttamalla voi jo etukäteen vähentää jätettä ja tätä kautta säästää arvokkaita resursseja. Tämän lisäksi jätteen huolellinen lajittelu on pieni toimi, jolla omaa hiilijalanjälkeä on helppo pienentää.
Miten vähentää kulutusta?
- Liimaa ei ilmaisjakelua- tarra postilaatikkoon/ -luukkuun ja lue tarjoukset sekä mainokset sähköisessä muodossa.
- Tilaa lehdet yhteisesti naapurin ja ystävien kanssa.
- Vältä turhaa tulostamista ja suosi sähköisiä vaihtoehtoja.
- Osta tavaran sijaan lahjaksi lahjakortteja elämyksiin ja palveluihin.
- Mieti voiko pensasleikkurin tai muun harvemmin tarvittavan koneen hankkia yhteisenä, vaikka naapureiden kanssa, tai onko sitä mahdollista lainata omakotiyhdistykseltä tms.
- Hyödynnä kirpputorit ja netin monet myynti- ja kierrätyspalstat.
- Käytä kirjaston palveluita.
- Vältä kertakäyttöisiä astioita.
- Meillä on maailman puhtain juomavesi, unohda siis ostettavat vesipullot.
- Unohda myös noutokahvi – tai jos haluat kahvin mukaan, voit käyttää omaa vuosia kestävää takeaway-mukia.
- Juoksutatko altaan äärellä vettä pitkään saadaksesi tarpeeksi kylmää juomavettä? Laske juoksuttamisen sijaan vesi kannuun ja säilytä se aina jääkaapissa.
- Vaihda kaukoloma kotimaan lomaan.
Ohjeita kotitalouksien jätteiden lajitteluun:
Biojäte
Kyllä: Hedelmien ja vihannesten kuoret, ruoan tähteet, luut, kalanruodot, jähmettyneet rasvat, pienet määrät nestemäistä rasvaa paperiin imeytettynä, kahvin ja teen porot, teepussit, suodatinpaperit, nenäliinat, servetit, talouspaperit, kasvin osat ja kuihtuneet kukat.
Ei: Nesteitä (rasvat pullossa tai rasiassa sekajätteeseen), biohajoavat vaipat tai terveyssiteet (sekajäte).
Muovi
Kyllä: elintarvikkeiden muovipussit, muovikääreet ja tyhjät muovipakkaukset. Pesuaine- ja shampoopullot sekä tyhjät muovipullot, -purkit ja -kanisterit. Huuhtaise pakkaukset, mikäli ne ovat likaisia, mutta älä tiskaa. Irrota korkit ja kannet.
Ei: Muoviesineet (sekajäte), PVC-muovit (polttokelpoinen jäte).
Pahvi ja kartonki
Kyllä: maito- ja mehutölkit (myös alumiinivuoratut), pahviset elintarvikepakkaukset, leipä- ja jauhopussit, käärepaperit, paperikassit, munakennot, talous- ja wc-paperin hylsyt, aaltopahvi, voimapaperi ja pahvilaatikot. Huuhdo ja kuivata nestepakkaukset. Muovikorkit muovinkeräykseen.
Paperi
Kyllä: lehdet, mainoslehtiset, kopiopaperit, tulosteet, piirustuspaperit, esitteet, kirjekuoret (myös ikkunalliset), puhelinluettelot, pehmeäkantiset kirjat, kovakantiset kirjat (kannet poistettuna) ja valkoiset paperikassit
Ei: Märkiä tai likaisia papereita, kartonkia, pahvia, ruskeaa paperia tai paperikasseja, muovia, alumiini- tai vahapaperia tai voimakkaasti värjättyjä papereita esim. lahjapaperi (sekajäte).
Lasi
Kyllä: värilliset ja värittömät lasipurkit ja lasipullot
Ei: juomalasit, kuumuuskäsitelty lasi esim. uunivuoka, kristallit, posliinit, keramiikka, ikkunalasi, peililasi tai lamput (sekajäte). Energiansäästölamput ja loisteputket (vaarallinen jäte).
Metalli
Kyllä: Säilyke- ja juomatölkit, alumiinifoliot, alumiinivuoat, metallikannet ja –korkit, tyhjät aerosolipullot, tuikkukynttilöiden metallikuoret sekä pienet metalliesineet.
Ei: Osittain täydet aerosolipurkit (ongelmajäte).
Ongelmajäte:
Paristot (kierrätetään erikseen esim. ruokakaupat), energiansäästölamput, loisteputket, akut, lääkkeet, liottimet, jäteöljyt sekä desinfiointi- ja torjunta-aineet.