Lapsen kädessä muki, jossa on mustikoita ja ahomansikoita.

Kuntalaisten ilmastotoimet

Jokainen voi arjen kulutusratkaisuillaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Pienikin muutos arjen valinnoissa kestävämpään suuntaan on jo ilmastoteko.

Arjen kulutusratkaisuilla on merkitystä ilmastonmuutoksen kannalta, vaikka omien elämäntapojen yhteyttä siihen ei aina tunnisteta. Pienikin muutos arjen valinnoissa kestävämpään suuntaan on jo ilmastoteko. Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä 68 prosenttia syntyy tavallisesta arjesta: siitä, miten asumme, liikumme, syömme ja mitä ostamme.

Hiilineutraaliustyö ei ole ainoastaan kuntaorganisaation sisällä tapahtuvaa toimintaa, vaan jokainen asukas voi omilla toimillaan osallistua ilmastotyöhön. Päivittäisillä asumiseen, liikkumiseen ja kuluttamiseen liittyvillä muutoksilla voi omaa hiilijalanjälkeään pienentää merkittävästi ja näin olla mukana työssä kohti hiilineutraalia Etelä-Pirkanmaata. Omien kulutustottumusten tehostamisen myötä voi ilmastotyöhön osallistumisen ohella myös alentaa arjen kustannuksia, eli säästää rahaa.

Alla olevien laskureiden avulla voit arvioida oman arkesi ilmastovaikutuksia ja tunnistaa keinoja niiden pienentämiseen

Suomen ympäristökeskuksen ilmastodieetti

Sitra: 100 fiksua arjen tekoa – tee elämäntapatesti

Näiltä sivuilta löydät arkielämän vinkkejä, joilla voit pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi kotitaloutesi eri osa-alueilla.

Viimeksi muokannut: Sadeharju Annika