Monipuolisuus oli valttia Valkeakosken hyvinvointipuiston suunnittelukilpailun voittaneessa ehdotuksessa

ilmakuva, jossa pumptrach ja ihmisiä

Valkeakosken kaupunki ja sen laajaan ulkoilu- ja liikuntapaikkaverkostoon kuuluva Kerhomajan puistoalue oli Lappsetin ja kaupungin yhdessä järjestämän vuoden 2023 aluesuunnittelun ideakilpailun kohde.

Maisema-arkkitehtuurin, -suunnittelun sekä ympäristö- ja miljöösuunnittelun opiskelijoille suunnatun kilpailun voitti Merja Mähösen ja Esko Latvalan Sankari-niminen ehdotus. He opiskelevat maisemasuunnittelua Hämeen ammattikorkeakoulussa Lepaalla. Voittanut ehdotus palkittiin 3 300 euron arvoisella stipendillä. Kilpailuun jätettiin yhdeksän ehdotusta ja sen tulokset julkistettiin 15. helmikuuta Jyväskylässä pidettyjen valtakunnallisten Viherpäivien yhteydessä.

Monipuolista tekemistä kaiken ikäisille kiertotalous huomioiden

”Halusimme alueen, joka palvelee kuntalaisia mahdollisimman laajasti ja herättää huomiota muuallakin kuin vain Valkeakoskella; saatuja ideoita toteuttamalla uskon, että myös tähän tavoitteeseen päästään,” sanoo kaupunginjohtaja Minna Uschanoff.

Hyvinvointipuiston ideakilpailun päätavoitteena oli luoda alueelle jatkokehityssuunnitelma, jossa huomioidaan kiertotalous sekä monipuolinen hyvinvointi. Suunnittelussa tuli erityisesti ottaa huomioon alueen luonto, kunnossapidettävyys, esteettömyys sekä eri käyttäjä- ja ikäryhmien huomioiminen toiminnallisuuksissa.

”Kehitettävä alue haluttiin mahdollisimman monipuoliseen ja vastikkeettomana käyttöön kaikille kuntalaisille. Toivoimme, että kilpailussa huomioidaan eri ikäiset ihmiset ja myös kierrätysnäkökulma eli alueella tuli pystyä hyödyntämään vanhan seikkailupuiston materiaaleja. Jo olemassa olevat palvelut tuli ottaa huomioon,” Uschanoff jatkaa.

Kaupunginjohtajan mukaan kilpailun tavoitteet saavutettiin ja kilpailu vastasi järjestäjien odotuksia.

”Saimme paljon ideoita, jotka ovat erilaisia kuin muissa liikuntapuistoissa, ja joita tuskin olisi omalla porukalla tullut ajateltua. Itse arvostin erityisesti ehdotuksia, jotka edistävät omatoimisuutta, hyödyntävät ympäröivää luontoa ja ovat myös käytännössä mahdollisia toteuttaa. Taloudellisuuskaan ei ole pahasta! Plussana koin sen, että kilpailutöissä oli hienosti huomioitu kaupungin ominaispiirteitä ja historiaa. Saimme koskilaisen näköisiä ehdotuksia.”

Yleisöäänestyksen voitti Virtaa, ja varjoraadin suosikki oli Paper Town

Ideakilpailun toiselle sijalle arviointiraati valitsi Aalto-yliopistossa maisema-arkkitehdiksi opiskelevan Anni Hietasen  ja Emmiina Taivassalon ehdotuksen Virtaa, joka oli myös yleisöäänestyksen suosikki. Kolmanneksi sijoittui Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden opiskelijoista muodostuvan varjoraadin suosikki Paper town, jonka suunnitteli Johanna Varkki Hämeen ammattikorkeakoulusta Lepaalta.

Kaupungin, asukasyhdistyksen ja yrityksen välistä yhteistyötä

Lappset Group on järjestänyt aluesuunnittelun ideakilpailuja yhteistyössä kuntien ja kaupunkien kanssa 47 vuoden ajan. Kilpailu on osa yrityksen sidosryhmätyötä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

”Lappsetin kanssa yhteistyö sujui erinomaisesti, vastuut olivat selkeitä ja projektin tavoite oli yhteinen. On ollut hienoa, että pääsimme mukaan yhteistyökumppaniksi tähän perinteiseen suunnittelukilpailuun. Opiskelijoita osallistui kiitettävästi syyskuussa pidettyyn seminaariin ja siitä saatiin hyvää palautetta,” Valkeakosken hallintopäällikkö Siiri Nieminen kertoo.

Valkeakosken kaupungin ja Lappsetin edustajien lisäksi ideakilpailun arviointiraadissa oli mukana Walklandia ry, joka on asukaslähtöinen ja vapaaehtoisvoimin vuonna 2021 perustettu yhdistys. Sen tavoitteena on edistää lasten ja nuorten hyvinvointia tukemalla monipuolisesti omaehtoista liikkumista.

Ideakilpailun käynnisti rovaniemeläisen leikki- ja liikuntapaikkoja valmistavan Lappset-konsernin liikuntaneuvos, leikkijohtaja emeritus Risto Ikäheimo 47 vuotta sitten. Hänen perintöään vaalii konseptipäällikkö Aarni Mertala.

Lisätietoja: