Valkeakosken välitön matkailutulo oli lähes 12 miljoonaa

Ihmisiä menossa laivaan Lepänkorvan satamassa.

Matkailutulo on kasvussa ympäri Suomea – kuntakohtaiset matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset selvitetty. Tutkimus tehtiin vuonna 2022.

Uusi tutkimus tarjoaa vertailukelpoista tietoa kuntakohtaisesta matkailutulosta sekä matkailun työllisyysvaikutuksista koko Suomessa. Matkailutulot ovat kasvussa ympäri Suomea, mutta ala on edelleen jäljessä pandemiaa edeltävästä tasosta. Tutkimus on toteutettu näin laajana ensimmäistä kertaa ja sen aineistona on käytetty Tilastokeskuksen ja TAK Researchin tilastoja ja tutkimuksia.

Matkailu on yksi Suomen merkittävimmistä teollisuuden aloista. Se luo työpaikkoja ja verotuloja laajasti ympäri Suomea. Ennen pandemiaa matkailuviennin osuus oli 5,4 prosenttia Suomen kaikista vientituloista. Matkailun kuntakohtaisten vaikutusten mittaaminen on kuitenkin haasteellista, koska tarkkoja tietoja yksittäisten matkailijoiden kulkureiteistä ja palveluostoista ei tiedetä. Niinpä vertailukelpoisen tiedon saamiseksi eri matkailualueiden tutkimus tulee tehdä samalla tavalla ja samalla aikasyklillä.

Matkailun kasvupotentiaali on edelleen Suomessa valtava

Matkailu on vuosien saatossa jäänyt jatkuvasti muiden suomalaisten isojen teollisuuden alojen varjoon sen kasvaneesta merkityksestä huolimatta. Tämä johtunee osittain siitä, että suurin osa matkailuyrityksistä on pieniä ja yritykset jakautuvat useiden eri toimialojen alle. Siksi alan kokonaisvaikuttavuutta voi olla vaikea hahmottaa. Matkailu on kuitenkin ollut jo vuosia voimakkaassa kasvussa pandemiavuosia lukuun ottamatta ja alan kasvupotentiaali on edelleen valtava. Uusien tutkimustulosten avulla alan vaikuttavuutta voidaan tuoda entistä paremmin esille.

Matkailutulo on noussut jo lähelle pandemiaa edeltänyttä tasoa

Suomen merkittävimmät matkailukohteet ovat nyt toteuttaneet yhteistyössä laajan tutkimuskokonaisuuden. Tutkimuksen piiristä puuttuvat suurimmista matkailukohteista vain Lapin kohteet, Sotkamo, Kuopio ja Lappeenranta. Tutkimuksessa yhteensä 54 matkailualueen matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset on laskettu vuodelta 2022. Tutkimuksen toteutti matkailun tutkimukseen erikoistunut Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy.

Tutkimuksen mukaan Helsinki on Suomen suurin matkailukohde monilla mittareilla mitattuna. Pääkaupungin välitön matkailutulo eli yritysten matkailijoilta saama liikevaihto oli viime vuonna 1,2 miljardia. Suomen kaupungeista Vantaan matkailutulo on kuitenkin kaikista suurin. Sitä selittää erityisesti Helsinki-Vantaan lentoasema, joka tuotti kaupungin matkailutulosta lähes 90 %. Helsingin matkailutulo ei vielä vuonna 2022 ollut samalla tasolla kuin vuonna 2018. Matkailutulo on kuitenkin noussut jo lähelle pandemiaa edeltävää tasoa, vaikka Helsingille aikaisemmin tärkeimmät kohderyhmät kuten venäläiset, kiinalaiset sekä japanilaiset matkailijat puuttuvat lähes kokonaan.

Helsingin ja Vantaan jälkeen Suomen suurimmat matkailualueet ovat matkailutulolla mitattuna Tampere, Turku, Oulu ja Jyväskylä.

Valkeakosken välitön matkailutulo lähes 12 miljoonaa euroa

Edellisen kerran matkailutuloa on mitattu vuonna 2017, mutta tutkimustulos ei ole täysin vertailukelpoinen laskentatavan muutoksesta johtuen. Voimakas kasvu aiempaan tutkimuskohtaan nähden näkyi etenkin Pirkanmaalla Tampereen seutukunnan osalta. Vuoden 2022 matkailutulotutkimus tarjoaa alueellisen kattavuutensa ansiosta mahdollisuuden kansalliseen vertailuun.  Tampereen kaupungin kasvu näyttää vetäneen myös muun seutukunnan mukaansa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Muun Pirkanmaan muutokset eivät ole kovin dramaattisia, kun laskentaa ei ole korona-aikaan tehty. Matkailun kokonaisvaikutukset Valkeakoskella vuonna 2022 oli yhteensä 17 miljoonaa euroja ja työllisyysvaikutukset 75 henkilötyövuotta. Vuoden 2017 välitön matkailutulo Valkeakoskella oli 12,4 miljoona euroa. Yleisesti ottaen vuosi 2022 näyttäytyi lähes kaikilla tutkituilla seuduilla kasvun vuotena, jolloin matkailu alkoi palautua koronan jäljiltä.

Tämän vuoden matkailukesä oli edellistä selvästi vilkkaampi

Vuonna 2022 matkailuun vaikutti vielä pandemia ja maailman tilanne. Tämä kesä on ollut selvästi vilkkaampi ja kyselykierros matkailukohteisiin osoitti kesän olleen onnistunut. Kesäteatterin musikaali Irwinistä esitettiin lukuisia kertoja loppuunmyydyille katsomoille ja esityksen näki lopulta lähes 35 000 katsojaa. Hotelli Waltikan kesä on ollut vauhdikas, yksittäismajoittujia on ollut hyvin. Waltikan saunalautta on ollut suosittu vuokrauskohde. Hakalanrannan ja Apianlahden leirintäalueilla karavaani- ja mökkipaikat olivat monena viikonloppuna täynnä. Voipaalan taidekeskuksen kesänäyttely Teija-Tuulia Aholan näyttävät lehtikultateokset, samoin Myllysaaren museon Meidän Koski 100- sekä Suomen Jalkapallomuseon näyttelyt veti vierailijoita huippumäärän. Visavuoren museon kävijämäärä on jo nyt suurempi kuin viime vuonna tähän aikaan. Ryhmämatkojen suosio on jälleen noussut lähes pandemiaa edeltävälle tasolle.

Kesäkahvila Mokkapirtti oli jälleen yksi vetonauloista ja herkuttelijoita on riittänyt koko kesälle heinäkuun sateista huolimatta. Myyntiluvut osoittavat kesän olleen runsaslukuisempi kuin viime vuonna. Myös terassiravintola Melankärjessä on riittänyt hyvin asiakkaita koko kesäksi.

Työväen musiikkitapahtuma kärsi hiukan sateisesta säästä ja kävijämäärä jäi edellisvuodesta. Kirjazz & Blues keräsi muutama sata kuulijaa. Kesäkuussa ensimmäistä kertaa järjestetty Mummin musarit saivat helteisen sään ja upean vastaanoton Wäinämöisen ja Kanteleen pihassa.

Kesä jatkuu vielä

Vaikka arki rullaa jo totuttua reittiä, on Valkeakoskella vielä runsaasti tapahtumia. Tällä viikolla saamme sulautua Taiteiden polulle, ensi viikolla kalenteri täyttyy rockmeiningistä, komediasta ja elokuun tunnelmasta venetsialaisten muodossa. Syyskuun alun tapahtumien superviikonlopussakin on ohjelmaa kaikenikäisille.

Lisätietoa: