Valkeakosken paperiteollisuus 150 vuotta

Valokuvataulu, jossa kerrotaan paperiteollisuuden vaiheista Valkeakoskella.

Valkeakosken paperiteollisuus täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Myllysaaren museon ja kanavan läheisyyteen on sijoitettu kuusi valokuvataulua, joissa on nähtävillä kuvia paperiteollisuuden, kanavan ja tehtaiden eri vaiheilta.

Valkeakosken paperiteollisuus sai alkunsa, kun tamperelaiset konttoristi Carl Helin, tehtailija E.J. Granberg ja liikemies Carl Willgren hankkivat haltuunsa Valkeakosken vesivoimaa ja tehtaan tarvitseman maa-alueen Myllysaaresta vuonna 1871. Puinen tehdasrakennus nousi saaren etelärannalle vuonna 1872 ja ensimmäinen paperikone käynnistyi maaliskuussa vuonna 1873.

Pääasiallinen raaka-aine lumppu korvattiin sellunvalmistusmenetelmän myötä ja sulfaattisellutehdas käynnistyi Tervasaaressa vuodenvaihteessa 1880-1881. 1901 alkoi paperinvalmistus Tervasaaressa, joka korvasi nopeasti Myllysaaren tehtaan. 1930-luvun puolivälissä Tervasaaressa oli kolme paperikonetta. Paperintuotanto Myllysaaressa loppui tulipaloon vuonna 1938. Siellä olleista paperikoneista PK2 siirrettiin Tervasaareen ja PK3 romutettiin. Kaikkiaan Valkeakoskella on käynnistynyt 15 paperikonetta, viimeisimpänä PK8 vuonna 1996.

Tuotepaletti on ollut laaja. Erilaisista kirjoitus-, pussi-, tapetti- ja käärepaperista siirryttiin 1930-luvulla voimapaperiin. Nykyisin Tervasaaren tehdas valmistaa tarran taustapaperia kahdella koneella.