Valkeakosken Miljoona Roskapussia -talkoita vietettiin aurinkoisissa merkeissä

Ihmisiä kokoontuneina esittelypöydän ympärille puistossa.

Lepänkorvan puistossa talkoiltiin ja kerättiin roskia keskiviikkona 19.4.2023. Roskien keruutalkoot järjestettiin osana YLE:n Miljoona roskapussia -kampanjaa.

Sloveniasta asti Valkeakoskelle vierailulle tullut kuusivuotias Oskar osallistui roskien keruutalkoisiin Lasse Forsströmin kanssa. Ljubljanassa asuva Oskar oli erityisen kiinnostunut roskien keruupihdeistä.

Hänen mukaansa pihdit toimivat hyvin ja niillä olikin poimittu jo monenlaisia roskia kuten muovi- ja lasipulloja sekä tupakantumppeja. Oskar puntaroi, että myös hänen kotikaupungissaan on katukuvassa paljon roskaa ja siivoustalkoot voisivat olla sielläkin paikallaan.

Aikuinen ja lapsi keräämässä pihdeillä roskia puistossa.
Lasse Forsström ja Oskar osallistuivat roskien keruutalkoisiin hymyssä suin.

Erityisen pirteää henkeä Miljoona Roskapussia -talkoisiin toi joukkio, joka esittäytyi UEN:n eli Ulvajanniemen Entisten Nuorten iskuryhmäksi. UEN:n Heikki Kopra valotti Valkeakosken roskien keruutalkoiden historiaa:

– 60 vuotta sitten Ratipappanakin tunnettu Ari Ratilainen järjesti joka kevät roskien keruutalkoot paikkakunnan lapsille ja Säteri lahjoitti talkoisiin limsaa ja munkkeja. Tuohon aikaan roskat vielä poltettiin ja nuotiolla paistettiin makkaraa. Me olemme niitä silloin talkoisiin osallistuneita lapsia.

Ulvajanniemen Entiset Nuoret järjestävät monenlaista yhteistä toimintaa Valkeakoskella ja ryhmän pääasiallisena kanavana toimii facebook-ryhmä. Nuoruusmuisteluiden ohella UEN:läiset ovat tiiviisti ajassa kiinni ja seuraavat ajankohtaisia aiheita. Miljoona roskapussia -kampanja oli pantu merkille sekä YLE:n että kaupungin kanavista ja päätetty osallistua kaupungin järjestämiin talkoisiin. Pitkä perspektiivi roskaantumiseen herätti pohtimaan myös muutosta roskien määrässä ja laadussa.

Viisi henkilöä istuvat puistossa penkillä, kolme heistä pitelevät käsissään roskapusseja ja lisäksi yksi roskien keruupihtejä.
Heikki Kopra, Sirkka Kopra, Jorma Pitkänen, Eeva-Liisa Pitkänen sekä Pertti Mikkolainen ovat kaikki jo pitkän linjan roskien kerääjiä.

Myös Valkeakosken vanhusneuvosto otti osaa talkoisiin. Vanhusneuvoston tavoitteena on muun muassa kutsua ihmisiä ja järjestöjä koolle erilaisten teemojen ympärille, aktivoida kuntalaisia edistämään terveyttään ja hyvinvointiaan sekä järjestää kuntalaisille tapahtumia. YLE:n Miljoona roskapussia -kampanja oli tullut esille vanhusneuvoston kokouksessa, jonka jälkeen neuvosto päätti osallistua roskien keräystalkoisiin.

– Olemme täällä tärkeällä asialla, kyllä niitä roskia vaan on yllättävän paljon, kun rupeaa katselemaan, vanhusneuvoston jäsen Päivi Isomäki toteaa. Toinen talkoopaikalle saapunut vanhusneuvoston jäsen Seppo Martikainen oli siivonnut tupakkapaikan, jonka seurauksena hänen roskapussinsa oli jo lähes täynnä.

Etualalla seisoo kaksi henkilöä, joiden huomioliiveissä lukee vanhusneuvosto taustalla näkyy puistoa.
Vanhusneuvoston jäsenet Seppo Martikainen ja Päivi Isomäki olivat pukeutuneet vanhusneuvoston liiveihin, jotta kiinnostuneet voisivat tulla kysymään heiltä lisää neuvoston toiminnasta.

Valkeakosken Miljoona Roskapussia -siivoustalkoiden kokonaissaldo oli 35 kerättyä pussia. Pussit merkittiin vihkoon, joka löytyy jatkossa kirjastosta. Vihkoon voi käydä merkitsemässä keräämänsä roskapussit, mikäli merkitseminen YLEn laskuriin ei syystä tai toisesta onnistu. Miljoona roskapussia -kampanja jatkuu 14.6. asti. Kiitos vielä kaikille kerääjille!

Lisätietoja

Ossi Kekki
Ilmastoasiantuntija
040 335 6014
ossi.kekki@valkeakoski.fi

Juttuvinkkejä ja uutisia tapahtumista voi ehdottaa kotisivuille:
Annika Sadeharju
Verkkoviestintäassistentti
040 335 6008
annika.sadeharju@valkeakoski.fi