Valkeakosken koronavirustilanne huonontunut nopeasti

Valkeakoskella on joulukuussa todettu 30 koronavirustartuntaa. Väestömäärään suhteutettuna kahden viikon koronavirustartuntojen ilmaantuvuus on siis 150/100 000 asukasta kohden.

Pirkanmaalla koronaviruksen ilmaantuvuus on viimeisen kahden viikon aikana ollut 69,4/100 000 asukasta ja koko Suomessa 106,9/100 000 asukasta kohden. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kahden viikon ilmaantuvuusluku on 185,6. Yhteensä koko epidemian aikana Valkeakoskella on todettu 55 koronavirustartuntaa. Valkeakoskella on siis käynnissä paikallinen epidemia.

Roukon yhtenäiskoulun 7.-9. luokkalaiset siirrettiin loppuvuodeksi etäopetukseen jo ma 7.12.20. Roukon yhtenäiskoulun 7.-9. luokkien oppilaista seitsemällä on todettu tähän mennessä koronavirustartunta. Osalla oireet ovat olleet hyvin lieviä, joten testiin suositellaan hakeutumaan herkästi.

Suurin osa tartunnoista on siis kuitenkin aikuisilla. Tartunnat on saatu niin perhepiirissä, työpaikoilla, vapaa-ajan vietossa kuin yksityistilaisuuksissakin. Osa tartuntojen lähteistä on jäänyt epäselviksi, eli ne on todennäköisesti saatu päivittäisessä elämässä tuntemattomilta henkilöiltä.

Epidemian pysäyttämiseksi ja vakavan koronasairauden riskiryhmään kuuluvien ihmisten suojaamiseksi suositellaan nyt aikuisia välttämään kaikkia tarpeettomia kontakteja. Kaikille etätyön tekeminen ei ole mahdollista, mutta työpaikoillakin voidaan käyttää maskeja, porrastaa taukoja ja huolehtia niin käsihygieniasta kuin turvaväleistäkin.

Aikuisia suositellaan nyt siirtymään etäharrastuksiin ja yhteydenpitoon etäyhteyksillä tuttaviin mahdollisuuksien mukaan. Kauppa-asiat voi hoitaa noutopalvelulla, kotiinkuljetuksella tai asioimalla vähiten ruuhkaiseen aikaan. Kaupoissa suositellaan maskin käyttöä ja tarkkaa käsihygieniaa.

Välttämällä nyt kaikkea ei-tarpeellista kontaktia muiden kuin perheenjäsenten välillä voidaan saada tautitilanne Valkeakoskella tasaantumaan. Rajaamalla ihmisten väliset kontaktit vain välttämättömiin asioihin voimme suojata kaupungin vanhusväestöä ja muita riskiryhmäläisiä.

Kaupunki haluaa korostaa nyt kaikkien yhteisvastuuta; on meistä itsestämme ja jokaisen omasta käyttäytymisestä kiinni, että saamme koronan leviämisen pysäytettyä ja että saisimme levollisin mielin hiljentyä tovin päästä koittavaan joulun viettoon.