Valkeakosken kaupungin koronapandemiaan liittyvät suositukset ja rajoitukset

Valkeakosken kaupungin valmiusjohtoryhmän linjasi 23.11.2021 koronapandemiaan liittyviä ohjeistuksia.

Koronatartuntojen ilmaantuvuus edellisten kahden viikon ajalta on Valkeakoskella 23.11.2021 174/100 00 asukasta, mikä on koko koronapandemian suurin. Yhä suuremmassa osassa tartunnoista tartunnan lähdettä ei ole pystytty selvittämään. 12-vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia suositellaan hakeutumaan koronarokotukseen, mikäli ei ole vielä tähän mennessä rokotetta ottanut.

Maskisuositus käyttöön

Yleiset tilat ja liikennevälineet

12 vuotta täyttäneille henkilöille kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa:

  • Julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajille että kuljettajille.
  • Kaikissa yleisissä sisätiloissa, joissa oleskelee paljon ihmisiä lähellä toisiaan.
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkatessaan näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella.

Ulkotilat

  • Kasvomaskin käyttöä suositellaan 12 vuotta täyttäneille henkilöille ulkotiloissa tilanteissa, joissa syntyy pitkäkestoisia ruuhkia, joissa liikkuminen vaikeutuu.

Koulut (peruskoulu ja toinen aste)

  • Valkeakoskella kouluikäisistä 12-15 -vuotiaista on täysi rokotussuoja jo 66 prosentilla ja ensimmäisen rokotteen on saanut 75 prosenttia ikäryhmästä. 16-19 -vuotiailla vastaavat luvut ovat 74 % ja 82 %.
  • Koronaepidemiatilanne on Pirkanmaalla vaikeutunut niin, että alue on siirtynyt takaisin leviämisvaiheeseen 16.11.2021. Eniten tartuntoja ilmenee tällä hetkellä 10-19 vuotiaiden ikäryhmässä. Monissa Pirkanmaan kunnissa on ollut laajoja kouluepidemioita. Tästä syystä koulujen maskisuositus jatkuu Valkeakoskella vuoden 2021 loppuun asti.

Varhaiskasvatus

  • Valkeakoskella  työikäisten ikäryhmissä 80 prosentin rokotuskattavuus ensimmäisten rokotusten osalta on saavutettu kaikissa yli 35-vuotiaiden ikäryhmissä ja toisten rokotusten osalta yli 40-vuotiaiden ikäryhmissä. Varhaiskasvatuksessa tapahtuneissa lasten tartunnoissa tartunnan lähde on useimmiten ollut aikuinen. Alle 12-vuotiailla ei ole vielä mahdollisuutta rokotesuojaan. Päiväkodeissa on tullut ilmi koronatartuntaketjuja. Maskisuositus työntekijöillle päiväkotien sisätiloissa jatkuu Valkeakoskella vuoden 2021 loppuun asti.