Valkeakoskelle juhlavuoden kunniaksi oma kaupunkineule

Lotta ja Jorma Saahko talvisessa kuvassa, Jorma Saahkolla yllään Valkeakoski-neule.

Neulekuosissa on mukana Valkeakoskelle tärkeitä maamerkkejä kuten riippusillat. Neuleohje on ilmaiseksi saatavilla kaupungin kotisivuilla.

Valkeakosken kaupunki tilasi kaupungille oman neulemallin vuonna 2023 vietettävän kaupungin 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.  Neuleen on suunnitellut Merja Palin, pirkanmaalainen pitkän linjan taideteollinen suunnittelija, joka on aiemmin suunnitellut Valkeakoskelle myös oman painokuosin. Neulemallin kuosiin päätyivät suunnittelutyöryhmän ja Merja Palinin yhteistyön lopputuloksena Myllysaaren tehdasrakennuksista tuttu tiiliseinä, talon katto, kanava ja vesistö aaltoineen, riippusillat sekä Valkeakoskelle tärkeä metsä jossa mukana on myös Valkeakosken nimikkolaji tervaleppä.

Ensimmäisinä vastavalmistuneeseen neuleeseen saivat tutustua Lotta ja Jorma Saahko, Lottana ja Pappana tunnetut koko kansan rakastamat valkeakoskelaiset: ”Neuleen kuviot tunnisti heti valkeakoskelaisiksi: kanava, riippusillat, tiiliseinä ja vielä papan rintamamiestalon katto löytyivät mallista nopeasti”, ihasteli Lotta Saahko nähdessään Valkeakoski-neuleen.

Koko kaupungin yhteinen projekti

Ajatus Valkeakosken omasta neulemallista syntyi kaupungin henkilöstön parissa. Ideaa toteuttamaan lähtivät kaupungin kulttuuritoimi ja Valkeakoski-opisto. Neulemalli pääsi myös osaksi kaupungin 100-vuotisjuhlasuunnitelmia.

Valkeakoski-opisto järjestää kevätlukukaudella 2023 kurssin, jossa pääsee ohjatusti neulomaan Valkeakoski-neuleen. Merja Palinin mukaan kaupunkineuleen suunnittelussa on tärkeää, että neuleen kuosit ja siinä käytettävät neulokset ovat sellaisia, että aloittelijakin saa ohjeesta kiinni. Neuloakseen itselleen tai läheiselleen Valkeakoski-neuleen ei siis tarvitse olla harjaantunut puikkojen käsittelijä. Neule on suunniteltu toteutettavaksi Taito Pirkanmaan tuottamalla Pirkka-langalla. Langat kehrätään Norjassa norjalaisesta laadukkaasta lampaanvillasta ja värjätään Hämeenkyrössä. Lankavalintaan vaikuttivat pirkanmaalaisuus, tuotteiden hyvä saatavuus sekä lankojen ihastuttavat luonnonläheiset värit. Lankoja on saatavilla Taito Pirkanmaan myyntipisteissä sekä verkkokaupassa. Valkeakoskella Pirkka-lankoja myy Apiankadulla sijaitseva liike Bohem Lifestyle –sisustusliike.

Neulemallin ohje on ilmainen ja vapaasti hyödynnettävissä henkilökohtaiseen käyttöön. Ohje on saatavilla Valkeakosken kaupungin kotisivuilla. Valkeakosken kaupungin toiveena on, että kaupunkilaiset ottaisivat neuleen omakseen ja innostuisivat neulomaan sitä vaikkapa porukalla tai yhdistysten voimin.

Linkit

Neulemallin ohje Valkeakosken kaupungin sivuilla.

Valkeakoski 100 vuotta -juhlasivusto.

Lisätiedot

Petra Kotro, kulttuurituottaja
puh. 0403357021
petra.kotro@valkeakoski.fi

Riitta Ala-Krekola, suunnittelijaopettaja, kädentaidot ja kuvataide, Valkeakoski-opisto
puh. 0403353347
riitta.ala-krekola@valkeakoski.fi