Toimi näin, jos epäilet uuden koronaviruksen COVID-19 aiheuttamaa infektiota

Kiinan Wuhanista käynnistynyt koronavirus COVID-19 -epidemia laajenee.
Päivitys 12.3.2020: Koronavirus on julistettu pandemiaksi, joten tartunnan riski on kohonnut kaikkialla Aasiassa, Euroopassa ja Amerikassa.

THL päivittää ohjeitaan jatkuvasti (mm. määrittelee epidemia-alueen) ja tilanne voi muuttua nopeastikin. Katso siksi THL:n tuorein päivitys.

Kaikissa kaupungin yksiköissä on käytössä kättelemättömyys. Terveyskeskussairaalaan ja pitkäaikaisasumisen yksiköihin ei saa tulla flunssaisena vierailijaksi. Neuvolaan, hammashuoltoon ja fysioterapiaan ei saa tulla flunssaisena hoitoon, mikäli kyseessä ei ole kiireellinen tapaus.

Tautiepäilyn kriteerit

Jos molemmat kriteerit täyttyvät, ota yhteyttä puhelimitse alla mainitulla tavalla.

1. Taudinkuva

Sinulla on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta.

JA

2. Altistumistiedot

Olet oleskellut THL:n määrittelemällä epidemia-alueella 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua.
TAI

Olet ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Jos molemmat yllä mainitut kriteerit täyttyvät ja epäilet saaneesi koronavirustartunnan, ota yhteyttä puhelimitse terveydenhuollon ammattilaisiin.

TAYS Valkeakosken päivystys: 03 5691 7596

Taysin koronaviruksen neuvontanumeroon 03 311 65333, joka palvelee ympäri vuorokauden kaikkina päivinä.

Lasten osalta päivystysaikana (arkisin klo 14-07, viikonloppuisin ja arkipyhinä ympäri vuorokauden) yhteys p. 03 311 63345.
Neuvontanumerosta voit kysyä ohjeita, mikäli epäilet koronavirusinfektiota. Puheluun vastaa sairaanhoitaja, joka selvittää, onko koronaviruksen aiheuttamaa infektiota syytä epäillä.

 

Valtakunnallinen neuvontanumero

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.
Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Muista yskimishygienia ja käsihygienia! Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Muista hyvä yskimishygienia. Suojaa suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina roskiin ja pese kädet tai käytä käsihuuhdetta heti kun mahdollista. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski olka- tai kyynärvarren kulmaan. Älä yski tai aivasta kämmeniisi! Muista hyvä käsihygienia.

Pese kädet aina

  • kun tulet ulkoa sisään,
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen tai
  • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.
  • Hyvään käsihygieniaan kuuluu myös käsien pesu wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen sekä ennen ruoan laittoa ja ruokailua!