Mennyt matkailukesä on ollut tapahtumarikas

Kirjaslammen lähellä oleva kesäkukkaketo.

Kysely valkeakoskelaisiin matkailukohteisiin osoitti kuluneen kesän olleen vauhdikas.

Voipaalan taidekeskus liittyi museokorttikohteeksi alkuvuodesta. Alkuvuosi ja kesäkuukaudet osoittivat, että liittyminen kannatti; kävijämäärä on noussut reippaasti, kesä on ollut Voipaalassa vilkas. Ensi kertaa Voipaalassa vierailleiden määrä kasvoi. Kävijöitä oli yli 2 500. Myös Voipaalan Kartanokahvilan antimet ovat maistuneet kiitettävästi.

Vilkas museokesä

Myllysaaren museolla ja Suomen Jalkapallomuseolla on ollut niin ikään eloisa kesäkausi, museoihin tutustui lähes 3 000 vierailijaa. Myös ulkomaisia matkailijoita on ollut jälleen enemmän. Kauppilanmäen museo oli avoinna juhannuksesta elokuun puoliväliin ja kotiseutumuseon rakennuksiin tutustui noin 1000 kävijää. Visavuoren museossa on tähän mennessä ollut enemmän kävijöitä kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Ryhmämatkalaisia alkaa hiljalleen liikkua enemmän, joskin kohonneet polttoainekustannukset sekä ruoan kallistuminen ovat tuoneet haasteita ryhmämatkojen järjestämiseen.

Kesäteatteria ja tapahtumia

Suomen kesäteatterin Aira-musikaali saavutti hienosti upean kävijämäärän. Aira-musikaalin näki kaikkiaan yli 20 000 teatterivierasta ympäri Suomen. Teatteri-illat esitti jo viidettä kesää peräkkäin Kauppilanmäen historian tuoksuisessa miljöössä kahden suomalaisen näytelmän kantaesitykset saman illan aikana. Näytöksiä oli kesällä kymmenen ja kaikki niistä oli loppuunmyytyjä. Kirjaslammen tanssilavan valloitti heinäkuussa lasten kesäteatteriesitys Mimmi Lehmä ja Varis. Esityksiä oli yhteensä kuusi, joista yksi esitettiin osana Työväen Musiikkitapahtumaa. Kaikki esitykset olivat loppuunmyytyjä. Esityksen näki reilut 600 katsojaa, joista valtaosa oli lapsia.

Kirjazz & Blues vietiin tänä vuonna läpi yhden illan tapahtumana Kirjaslammen lavalla. Jazz- ja bluestunnelmasta nautti parisensataa kävijää. Työväen Musiikkitapahtuma juhli heinäkuun lopussa 50-vuotista taivaltaan. Festivaali päästiin toteuttamaan Tervasaaren tehdasmiljöössä pitkän odotuksen jälkeen entiseen malliin ja tapahtumassa jammailikin reilusti yli 30 000 kävijää. Elokuussa vielä rokattiin uutukaisessa Kirjaslampirockissa, joka houkutteli paikalle yli 250 kävijää.

Hotelli Waltikan kesä oli työntäyteinen. Koronan jälkeen ryhmät eivät ole vielä suuremmin palanneet, vaan asiakkaat olivat pääosin yksittäisiä asiakkaita tai pieniä ryhmiä esim. Suomen Kesäteatterin kävijöitä. Majoittujia kesäkuukausina oli vajaa 5 000 henkilöä, joista ulkolaisia oli noin 300 henkilöä. Waltikan Venetsialaisissa juhli noin 6 000 vierasta. Hotelli oli tuolloin loppuunmyyty ja palaute huikeata koko festareilta.

Ilolan maatilamatkailun kesä sujui odotetusti. Tänä kesänä majoittujia oli hiukan vähemmän kuin aikaisemmin, mutta sen selittänee koronan jälkeisen ulkomaille matkaamisen lisääntymisenä. Perhematkailijat ovat olleet suurin yksittäinen asiakasryhmä. Myös välinevuokrausta on ollut mukavasti ja se jatkunee vielä pitkälle syksyyn.

Apian leirintäalueen kesä oli niinikään vilkas, myös kansainväliset matkailijat löysivät tiensä takaisin koronavuosien jälkeen.  Terassiravintola oli suosittu, uusi napolilainen pizzauuni ja artesaanipizzat houkuttelivat ruokailijoita omalta kylältä ja kauempaakin. “Leiriksen” kesän kohokohta oli loppuunmyyty Uriah Heepin keikka heinäkuussa.

Liikennepuistokin veti innokkaita polkuautoilijoita lähes 7 000. Toista kesää avoinna ollutta kesäkahvila Mokkapirttiä suosi jälleen antoisa matkailukesä. Vinyylilevyjen tunnelmasta kävi nauttimassa kolmen kuukauden aikana lähes 25 000 herkuttelijaa. Ja totta se on: Mokkapirtti on avoinna myös kesällä 2023!

Syksy tuo tullessaan uutta

Vaikka kesäkuukaudet ovat tältä vuodelta jo koettu, muistetaan kuitenkin, että kaupungissamme on virtaa ja elämää kesänkin jälkeen. Museot ovat avoinna ympäri vuoden ja nyt syksylle on tulossa vielä monta mielenkiintoista näyttelyä. Kaupunginteatterin näyttämöllä lokakuun alussa ensi-iltansa saa uunituore Kati Siren kirjoittama näytelmä Enimmäkseen ihminen. Teatterilava kuumenee työelämäkysymyksistä ja laulavasta joukkovoimasta. Enimmäkseen ihminen on laulunäytelmä meistä ihmisistä, elämästä ja työstä. Eikä unohdeta tuliterän vapaa-aikakeskuksen valmistumista. Rakennukset kuoriutuvat hiljalleen työmaan alta ja loppuvuodesta saamme ihastella ja kokea uutta.

Tällä viikolla otetaan syyskuu vastaan Valkeakosken ravintolaviikon merkeissä. Kootaan ystävät, perhe tai naapurit yhteen hyvän ruoan äärelle ja rentoudutaan ravintoloissa ja kahviloissa. #popsikoskissa.