Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin oppilaat ideoivat taideteoksia Kerhomajan kiertoliittymään

5 värikästä pienoismallia.

Emilin 11–16-vuotiaat oppilaat osallistuivat kaupungin teknisen keskuksen järjestämään koululaisille suunnattuun ideakilpailuun.

Kilpailussa etsittiin ideoita teokselle, joka sijoitetaan Ulvajankatu–Tallikatu–Kerhomajankatu-risteykseen rakennettavan kiertoliittymän keskelle. Tekninen keskus vastaa teoksen rakentamisesta ja kustannuksista. Kiertoliittymä valmistuu 2022–2023.

“Kerhomajan kiertoliittymän suunnitteluun osallistui Emilistä yli 50 oppilasta. Oman lähiympäristön tarkastelu ja sen kehittymiseen vaikuttaminen on osa opetusta”, Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin rehtori Johanna Kivioja kertoo.

Ideakilpailun tavoitteena oli osallistaa lapsia ja nuoria kaupungin kehittämiseen. Kaupunkitilan muotoilu koskettaa kaikkia kaupunkilaisia.

“Osallistava suunnittelu kuuluu kaupunkisuunnitteluun. Lasten ja nuorten ideoiden huomioiminen ja arvostaminen on paitsi ympäristö- ja taidekasvatusta myös tärkeää demokratiakasvatusta”, Kivioja kuvailee.

Korkeatasoinen kilpailu poiki useita julkiseen tilaan sopivia teoksia

Arviointiraadissa olivat mukana yhdyskuntatekniikan päällikkö Timo Lamminpää ja maisemasuunnittelija Sanna Nieminen teknisestä keskuksesta sekä maankäytön johtaja Sirpa Jokela ja kaavoitusarkkitehti Alf Lindström maankäytön ja kaavoituksen yksiköstä.

Ideakilpailu osoittautui raadin mukaan korkeatasoiseksi. Kuvataidekoululaisten tekemät pienoismallit olivat laadukkaita ja hienosti toteutettuja.

“Teosten lukumäärä ja taso yllättivät. Pienoismallit olivat viimeisteltyjä ja niihin on nähty paljon vaivaa”, Lamminpää kiittelee.

“Kilpailuehdotukset pursusivat yllättäviä ideoita ja näkökulmia! Osallistujat ovat aidosti taiteilijoita, jotka osaavat nähdä maailman uusista näkökulmista”, iloitsee Lindström.

Koska laadukkaita ehdotuksia oli useita, raati palkitsi kolme ehdotusta ja jakoi kaksi kunniamainintaa hienoista oivalluksista ja taiteellisista näkemyksistä.

“Teoksissa oli kivoja vaihtoehtoja, joita emme nähneet kiertoliittymän keskelle sijoitettavaksi. Meillä lähti ajatus monissa teoksissa lentoon, että tämä sopisi sinne ja tämä tänne. Uskon, että joku nähdään vielä jossain toteutettuna”, Lamminpää kuvailee.

“Toivotaan, että kaikille palkituille ehdotuksille löytyy toteutuspaikka Valkeakoskelta. Ne ansaitsevat sen ja rikastuttaisivat kaupunkia”, Lindström pohtii.

Raati valitsi voittajan yksimielisesti

Kolmen kärkeen yltäneet teokset olivat hyvin erilaisia. Arviointiraati oli voittajan valinnassa yksimielinen. Kilpailun voittanut teos soveltuu muotokieleltään ja toteutukseltaan Kerhomäen kiertoliittymään erinomaisesti. Sitä voi katsella eri tulosuunnista ja liikkuvasta kulkuneuvosta, eikä siitä aiheudu vaaraa liikenteelle.

Tuomaristo ehdotti kaupunginhallitukselle voittajaksi teosta “Kaaret ja vesi”. Palkinnoille pääsivät ehdotukset “Vedenkierto” ja “Lumme”. Kunniamaininnan saivat “Ankka” ja “Höyhen”.

Kaaret ja vesi oli taiteellisesti kypsä, mittakaavaltaan hallittu ja teknisesti hyvin toteuttamiskelpoinen. Mittakaavan taju on vaativa asia. Voittajateoksessa on osattu kuvitella, miltä teos näyttää toteutettuna lopullisella paikallaan, Lindström tähdentää.

Ideakilpailun voittanut pienoismalli toimii toteutuksen lähtökohtana. Tekninen toimi vastaa lopullisista materiaalivalinnoista ja teoksen valmistumisesta.

“Voittajatyö on teknisesti toteuttavissa. Toteutusta, materiaalivaihtoehtoja ja valaistusta pohditaan vielä yhteistyössä tekijän kanssa”, Nieminen täsmentää.

Kilpailun voittajatyöt ja osa kilpailuehdotustöistä ovat esillä Emilin kevätnäyttelyssä Voipaalan taidekeskuksessa Sääksmäellä. Kilpailussa menestyneet oppilaat palkitaan näyttelyn päätöspäivänä 29. toukokuuta.

Lisätietoja

  • Timo Lamminpää, Yhdyskuntatekniikan päällikkö, 040 335 7711
  • Johanna Kivioja, Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin rehtori, 040 335 7063

Faktalaatikko

  • Kuvataide- ja käsityökoulu Emil tarjoaa laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta kuvataiteessa, arkkitehtuurissa ja käsityössä valkeakoskelaisille lapsille ja nuorille. Arkkitehtuurin taiteen perusopetusta on järjestetty syksystä 2020 lähtien.
  • Emil tarjoaa yleisen oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta kuvataiteessa Kangasalla ja Pälkäneellä sekä käsityössä Akaassa.
  • Oppilaaksi voivat hakea 5–17-vuotiaat lapset ja nuoret
  • Uusien oppilaiden hakuaika ensi lukuvuodelle on 3.–27.5.2022.