Kulttuurin ja valon syksy

Tanssivat vedet -esitys.

Valkeakosken 100-vuotisjuhlavuoden syksy on täynnä kulttuurielämyksiä. Valoa syksyn pimeyteen tuovat Valo-viikko ja paljon toivottu Tanssivat vedet -esitys.

Perinteisen Valkeakoski-päivän juhlallisuudet saavat tänä vuonna ympärilleen Valo-viikon, jolloin nähdään mm. Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin Lux Valkeakoski -valotaideteoksia Kulttuurikeskus Luovassa, Guerrilla Lighting -valotaidetempaus ja paljon muuta. Tavoitteena on, että koko Valkeakoski kylpee valossa viikon ajan. Yhteisöt, yritykset ja yksittäiset ihmiset voivat osallistua Valo-viikkoon järjestämällä omia valoaiheisia tempauksiaan tai esimerkiksi valaisemalla toimitilansa tai kotipihansa luovuutta käyttäen. Valoviikkoa vietetään 22.-29.10. ja Valkeakoski-päivää perjantaina 27.10.

Tanssivat vedet rantautuu kanavan varrelle

Ympäri Suomea ihastuttanut, Valkeakoskellakin paljon toivottu Tanssivat vedet -esitys rantautuu Valkeakosken kanavaan marraskuussa isänpäivä-viikonloppuna 10.-12.11. Tanssivat vedet on suurten elämysten vesivaloshow, jossa vesielementit tanssivat vaihtuvien valojen, värien sekä musiikin tahdissa. Vaikuttava ja ympäristöystävällinen teos on nähtävillä kokonaisen viikonlopun ajan ja esityksiä järjestetään useita illassa. Tanssivat vedet -esitykset järjestävät juhlavuoden kunniaksi yhteistyössä Valkeakosken kaupunki ja Valkeakosken Energia.

Tapahtumarikas syksy tarjoaa jokaiselle jotakin

Kirjallisuuden ja runouden ystäviä hemmotellaan Suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10. Voipaalan taidekeskuksessa. “Oi Valkeakoski, on nimessä taika” -runoillassa kuullaan koskilaisia runoja ja sävelmiä. Esiintymässä lausuntataiteilijat Lasse Kanerva ja Virpi Paasikoski-Savijärvi sekä muusikko Sari Metsäkylä-Tuominen. Marraskuussa Koskin kirjamessut keräävät koskilaisia ja Valkeakoskesta inspiroituneita kirjailijoita Kaupunginkirjasto Valoon 18.11.

Syksyn aikana koetaan myös musiikin riemua. Valkeakoskelta lähtöisin oleva kansainvälistä mainetta saavuttanut kapellimestari ja muusikko Jukka Iisakkila esiintyy kitaransa kanssa Kaupunginkirjastossa Valossa 29.9. Loppusyksystä musiikista on mahdollista nauttia peräti kahdessa suurkonsertissa. Lauantaina 28.10 Valkeakoski Big Band vie rakastetun Ultra Bra -yhtyeen tunnelmiin solisteinaan Henrika Nieminen, Johanna Kyykoski, Pekka Löövi ja Juha Viitala sekä Akkabellat-kuoro. Valkeakosken soittokunta, Musiikki- ja tanssiopisto, Valkeakoski-opiston kuorot, Laulun siivin -kuoro ja Ritvalan kööri yhdistävät jälleen voimansa Valkeakoski 100 -konsertissa 11.11. Molemmat suurkonsertit järjestetään Valkeakosken liikuntahallilla.

Tunnetta teatterin täydeltä

Valkeakosken kaupunginteatterin syksyn ohjelmiston avaa Valkeakoski 100 -juhlanäytelmä Veriruusut, Anneli Kannon menestysromaaniin pohjautuva näytelmä Valkeakosken hamekaartista. Näytelmän on dramatisoinut ja ohjannut Minna Kangas. Näyttämöllä nähdään lähes kolmikymmenpäinen näyttelijäjoukko, joka tuo eloon koskettavan tarinan kahtia jakautuneesta kansasta ja sen ihmiskohtaloista, mutta myös rakkaudesta, ystävyydestä, aikuistumisesta ja itsenäistymisestä.

Kaupunginteatterilla nähdään syksyn aikana myös useita huikeita vierailijoita. Susanna Haaviston ihastuttava Varamummo-esitys sopii perheen pienimmillekin. Ulla Tapanisen Lava-ammuntaa VII tuo huikeaa komiikkaa teatterin päälavalle. Ritvalalaiset-kollektiivin Suorituspaineita-komedia kaaoksesta, kaipuusta ja kriisinhallinnasta ei varmasti jätä katsomoa kylmäksi. Café Teatron syksyn esityksissä teatteriravintola Emilissä tunnelmoidaan niin herkkien balladien kuin punk-musiikin parissa.

Näyttelyistä nautintoa sielulle

Syksyn näyttelyt tuovat näkökulmia luontoon ja taiteen vapauteen. Voipaalan taidekeskuksessa syyskauden avaa Absent Landscapes, kansainvälisen taiteilijaryhmän yhteisnäyttely, joka tarjoaa tulkintoja maisemista nykytaiteen keinoin. Loppuvuodesta avautuva Sattuman vaara- näyttely taas haluaa herättää keskustelua taiteen vapaudesta, kun kymmenien kotimaisten taiteilijoiden yhteisnäyttely valtaa Voipaalan upeat salit.

Myllysaaren museossa syyskaudella nähtävä Lasten Kulttuurikeskus Rullan tuottama Metsänpeitto-näyttely kertoo tarinoita myyttisestä suomalaisesta metsästä. Näyttely pohjautuu suomalaiseen kansanperinteeseen ja sen kantava teema on miten ihmiset ennen näkivät ja kokivat ympäröivän maailman. Näyttelykokemus sopii kaikenikäisille, mutta erityisen hyvin lapsille.

Visavuoren näyttelyssä esitellään valokuvin, muotikuvin ja -mainoksin muotia 1900-luvun alusta. Mukana on myös Alice Wikströmin vaatteita, sekä Emil Wikströmin veistoksien avulla toteutettu viiksi- ja partagalleria. Lisäksi nähtävillä on myös rakastetun pilapiirtäjä Kari Suomalaisen pilapiirroksia näyttelyssä “Kari – Sairas maailma”.

Katso lisätiedot tapahtumista ja näyttelyistä: