Facebook pixel

Koronavirusohjeita kouluille, päiväkodeille ja perhepäivähoitoon (THL 25.8.2020)

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle, eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun, päiväkotiin tai perhepäivähoitoon.

Jos oireet seurannan aikana kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan kouluun, päiväkotiin tai perhepäivähoitoon voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.

Jos lapsen testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun, päiväkotiin tai perhepäivähoitoon, kun oireet ovat selvästi vähentyneet.

Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun, päiväkotiin tai perhepäivähoitoon palata yhden oireettoman päivän jälkeen, mikäli lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana. Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheen lapsia ei ole tarpeen testata. Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun, päiväkotiin tai perhepäivähoitoon, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Kouluun, päiväkotiin tai perhepäivähoitoon ei vaadita todistusta negatiivisesta testistä.

Lapsi on käynyt testissä/ hänelle on varattu testi: Jos muu perhe on oireeton, saa normaalia elämää jatkaa siihen asti, kunnes tulos tulee. Oireisten on kuitenkin pysyttävä kotona, kunnes testitulos valmistuu. Jos lapsen tulos on positiivinen, muu perhe joutuu viralliseen tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, josta päättävät henkilön kotikunnan tartuntatautiviranomaiset.

Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois koulusta, päiväkodista ja perhepäivähoidosta yleensä vähintään 14 vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, mutta tarvittaessa pidempään niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton ennen kuin palaa kouluun, päiväkotiin tai perhepäivähoitoon.