Kesälampaat torjuvat jättipalsamia Heikkilässä

Ruskeita lampaita aitauksessa.

Valkeakoskella Heikkilän alueella torjutaan kesällä jättipalsamia 10 lampaan voimin.

Jättipalsamia torjuvat lampaat saapuivat ennen juhannusta Heikkilään ja työskentelevät siellä yhdessä 4H-yhdistyksen lammaspaimenten kanssa. Lampaiden päätehtävänä on syödä alueelta jättipalsamia ja estää näin sen leviäminen maastoon. Jättipalsami on haitalliseksi vieraslajiksi määritelty kasvi, joka leviämään päästessään tukahduttaa tiheillä kasvustoillaan alueen alkuperäistä kasvillisuutta. Vieraslajin poistamisella pyritään tukemaan luonnon monimuotoisuutta ja suojelemaan läheisen Vallonjärven luonnonsuojelualueen herkkää luontoa.

Tuella ja yhteistyöllä

Lampaiden saaminen kesätöihin on laajan yhteistyön tulos. Mukana ovat Valkeakosken kaupungin lisäksi lampurit Anna ja Ville Rantala Koivusalon lammaspaimenlomista lampaineen, 4H-yhdistys, maanomistajat ja lukuisia talkoolaisia, joiden työpanoksella pystytettiin noin 500 metriä lammasaitaa. Lisäksi tukea on saatu paikallisilta Lions-Klubeilta ja UPM:ltä, joka on myös yksi jättipalsamin leviämisalueen maanomistajista.

Tule moikkaamaan lampaita

Lampaita pääsee aidan takaa tervehtimään kuka vain asiasta kiinnostunut. Lampaille ei kuitenkaan saa antaa mitään ylimääräistä ruokaa, sillä ne voivat tulla siitä helposti kipeiksi. Myöskään lampaiden laitumelle eivät ulkopuoliset saa mennä, sillä se on lampaiden kesätyöpaikan lisäksi myös niiden koti. Kesän aikana lampaista kiinnostuneille on luvassa opastuksia, jolloin niihin pääsee tutustumaan lähemmin. 4h yhdistys järjestää jättipalsamin torjunnasta kiinnostuneille myös talkoita, joissa kitketään jättipalsamia laitumen ulkopuolelle jäävältä alueelta.

Tutustu ilmastovahtiin ja osallistu arvontaan

Lampaat vieraslajien torjunnassa on yksi 37 toimenpiteestä Valkeakosken ilmastovahdissa. Palveluun on koottu kaupungin ilmasto- ja ympäristötoimia ja palvelusta pääsee seuraamaan toimenpiteiden ajankohtaista tilannetta. Käy tutustumassa ilmastovahtiin ja ilmoita samalla oma ilmasto- tai ympäristötekosi niin osallistut lahjakortin arvontaan.

Valkeakosken ilmastovahti: Lampaat vieraslajien torjunnassa

Ilmoita oma ilmasto- tai ympäristötekosi

Opastetuista lammaskierroksista tietoa Koivusalon lammaspaimenlomien Facebook-sivulta.

Lisätietoa talkoista 4H yhdistyksen kotisivuilta ja Facebook-tapahtumasta.

Jättipalsami kukkii.

Tiesitkö että:

Jättipalsami (Impatiens glandulifera), yksi Euroopan haitallisimmista vieraslajeista, on päässyt leviämään pihoilta ympäristöön.

Tiesitkö että: