Juhlimme 100-vuotiasta Sääksmäen kansallispukua

Sääkmäen kansallispuvun juhla-asun kangaskuosi.

Sääksmäen upea kansallispuku täyttää sata vuotta vuonna 2022. Juhlistamme kaunista pukua ja kuosia näkyvästi kaupungin sosiaalisen median kanavilla ja eri tapahtumissa. Syksyllä on luvassa aiheeseen pureutuva seminaari.

Kansatieteen professori U. T. Sirelius kokosi vuonna 1922 naisten puvun mallin, joka perustuu Lennart Carlstedtin 1870-luvulla Sääksmäeltä keräämiin ja museoon lahjoittamiin vaatteisiin. Puvun sinisten ja punaisten raitojen kukkakuvio oli erityisen mieleenpainuva, mutta sitä valmistetaan ja käytetään edelleen myös kukattomana versiona.

Pauligin Paula teki puvun tunnetuksi

1920-luvulla Sääksmäen puku tuli tunnetuksi Pauligin mainoshahmon eli Paula-tytön asuna, jota käytti myös vuonna 1950 valittu ensimmäinen elävä Paula-tyttö. Hahmo kaatoi puvussaan kahvia suomalaisten kuppeihin aina vuoteen 2019 asti. Tuolloin Paula-nimestä luovuttiin ja puku museoitiin. Sama upea kuosi koristaa kuitenkin myös Pauligin nykyisen kahvilähettilään promoasua, jonka on suunnittelut tamperelainen Uhana Design.

Näkyvästi somessa, mukana ripaus uutta twistiä

Nostamme kuukausittain pukua esille kaupungin somekanavissa. Kuvauksia toteutetaan meille koskilaisille tutuissa kohteissa, mutta tällä kertaa puku ja kuvattu kohde saattaa kohdatakin yllätyksellisyyden. Tuomme postauksissa esille näkökulmia meille tärkeistä teemoista. Somekanaviamme kannattaa ryhtyä seuraamaan, Facebookissa Visit Valkeakoski sekä Instagramissa visitvalkeakoskiofficial.

Seminaari lokakuussa sekä muita tapahtumia

Juhlavuonna pohditaan myös kansallispukujen merkitystä. Ritvalan Nuorisoseura järjestää yhteistyössä Sääksmäki-Seuran kanssa kansallispukujen kulttuurihistoriaa ja nykykäyttöä käsittelevän seminaarin. Keskiössä on Sääksmäen naisen puku, mutta seminaarissa pohditaan monipuolisesti myös kansallispukujen tutkimusta, käyttöä, valmistamista ja soveltamista. Seminaariin ilmoittautuminen avataan syksyllä 2022.

Helmikuussa kirjasto Valossa on esillä Sääksmäen naisen kansallispuvun vaiheita esittelevä näyttely, jonka on koonnut dosentti, FT Leena Elina Valkeapää.

Kesäkuun 5. päivä Helluntaina juhlitaan perinteikästä Ritvalan Helkajuhlia ja elokuun 5. tuuletetaan kansallispukuja. Tapahtumista kerrotaan enemmän kevään kuluessa.

Sääksmäen kansallispuku on esillä koko vuoden ajan Voipaalan taidekeskuksessa. Lisäksi Myllysaaren museokauppaan on kevään aikana tulossa myyntiin lahjatavaroita ja matkamuistoja, joissa kaunis kuosi on esillä.