Hävikkiviikko 11.9.-17.9.

Hävikkiviikon logo sekä piirroskuva banaaneista.

Hävikkiviikko on kampanja, jonka tavoitteena on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta.

Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 lähtien. Tänä vuonna hävikkiviikkoa vietetään 11.9.-17.9.2023. Ruokahävikki on syömäkelpoista ruokaa, joka on syystä tai toisesta päätynyt jätteeksi syömisen sijasta. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Kampanjan tarkoituksena on nostaa esille ruokahävikkitietoutta ja arkisia vinkkejä, joiden avulla kuluttajien on helppo vähentää omaa ruokahävikkiään.

Näin osallistut kampanjaan

Jokainen voi osallistua kampanjaan haluamallaan tavalla. Hävikkiviikkoon ei tarvitse ilmoittautua. Kampanjaan osallistuu vuosittain lukuisia erilaisia organisaatioita ja yksittäisiä kuluttajia omilla toimillaan ja tempauksillaan. Pienetkin teot ovat tärkeitä.

Yritykset, kaupat, järjestöt ja muut tahot

Elintarvikeyritykset, kaupat, ruokapalveluyritykset, järjestöt sekä muut tahot voivat osallistua viikkoon viestimällä omissa kanavissaan ruokahävikistä. Osallistuminen voi olla myös ruokahävikkiin liittyvän tapahtuman tai tempauksen toteuttamista.

Ruokalat ja ravintolat

Ruokalat ja ravintolat voivat punnita kampanjaviikolla ruokahävikkiään ja kokeilla erilaisia tapoja lautashävikin vähentämiseksi. Lautashävikkiin voi pyrkiä vaikuttamaan esimerkiksi vaihtamalla astioiden ja ottimien kokoa linjastoissa.

Koulut ja päiväkodit

Kouluissa voidaan keskustella esimerkiksi siitä, mistä ruoka tulee ja mitä kaikkea tapahtuu ennen kuin ruoka on lopulta omalla lautasella. Lisäksi voidaan miettiä, mitä jokainen voi tehdä kouluruokalassa ja kotona hävikin pienentämiseksi.

Yksityishenkilöt

Kampanjaan voi osallistua myös yksityishenkilönä. Voit jakaa ruokahävikkiä vähentäviä vinkkejä, reseptejä ja Hävikkiviikon kampanjamateriaaleja omalla sometililläsi. Kampanjaviikolla voit myös haastaa muita tarkastelemaan oman hävikin määrää ja syitä.