Hankeyhteistyötä kirjaston ja varhaiskasvatuksen kanssa

Päiväkotiryhmä osallistuu kahden aikuisen opastamaan leikkiin.

Hahmot eloon! -hanke starttasi päiväkotiryhmissä elokuussa 2023.

Valkeakosken, Akaan, Pälkäneen ja Urjalan kirjastojen sekä kiertueteatteri Ritvalalaiset kollektiivin yhteistyönä toteuttama ja Taiken (Taiteen edistämiskeskus) tukema Hahmot eloon! -hanke aloitti toimintansa elokuussa 2023. Hankkeen myötä varhaiskasvatuksen 3-5 –vuotiaille lapsille tarjotaan työpajoja, joissa draaman keinoin herätellään kirjojen sivuilta hahmoja, satuja ja loruja eloon osallistavan ja vuorovaikutteisen draaman sekä liikkeen keinoin.

Työpajatoiminnassa käytetään hyväksi aiempaa yhteistyöhanketta, jossa koottiin varhaiskasvatukselle lainattavat sanataidekassit. Kassit kirjoineen ja tehtävineen kokosi sanataiteilija Mia Lempinen. Kassiin lisätään nyt myös ilmaisutaidollisia tehtäviä.

Hahmot eloon! –hanke on jatkoa edellisvuoden Ilmaisun iloa –hankkeelle, jossa kohderyhmänä olivat Valkeakosken varhaiskasvatuksen 0-3 –vuotiaat. Myös tässä hankkeessa Ritvalalaiset kollektiivi kiersi pitämässä työpajoja. Niin ikään tämän ikäryhmän sanataidekassiin saatiin vahvistusta ilmaisutaitoon liittyvistä tehtävistä.

Työpajat elävöittävät satuja

Sanna Ristaniemi ja Henna Valkeamäki Ritvalalaiset kollektiivista ovat olleet ilahtuneita hankkeen työpajoista: ”Kohtaamiset lasten kanssa ovat olleet riemastuttavia ja palaute heiltä on ollut aina suoraa sekä konstailematonta. Päiväkodin työntekijät ovat myös kiitelleet työpajan annista ja uusista menetelmistä osaksi työtänsä. Lapset ovat lähteneet ennakkoluulottomasti ja innostuneina tekemään teatterileikkejä, kun kirjoja on herätelty draaman avulla eloon.”

Sorrilan päiväkodin Kristallien 3-4 vuotiaiden ryhmä piti työpajasta kovasti. Varhaiskasvatuksen opettaja Seija Pikkuharju totesi, että työpaja oli kiva tapa elävöittää satua ja samalla osallistaa lapset toimintaan. Lapset kuuntelivat tarinoita mielenkiinnolla.

Aikuinen sekä lapsia leikkimässä päiväkodin lattialla.
Sorrilan päiväkotiryhmä osallistui Hahmot eloon!-hankkeen työpajaan.

“Kun mä olin vaari, niin se oli kivaa! Haluaisin vielä lisää teatteria”, totesi Hilma 4v työpajaan osallistumisen jälkeen. Viljami 3v kertoi lyhyesti ja ytimekkäästi: “Se oli kivaa.”

Saman päiväkodin Safiirien 3-5 vuotiaiden ryhmän varhaiskasvatuksen opettaja Elina Hemminki kertoi työpajan olleen todella mukava ja kohderyhmälle sopiva sekä inspiroiva. Aino 4v kertoi, että “Vähän ensin jännitti, mutta kivaa oli.” Sofia 3v totesi “Tykkäsin flamingosta ja ankasta”.

Ryhmän lasten yhteinen mielipide työpajasta oli ”Mukavaa, kivaa, tosi hauskaa, tosi kivaa!”