Etsintäkuulutus Pirkanmaan luonnonhoitajista ja perinnemaisemista

Perinnemaisemat kaipaavat hoitoa. Kerro yrityksestäsi, yritystoiminnastasi, yhdistyksestäsi tai talkooporukasta, joka voisi toteuttaa perinnemaisemakunnostusta ja -hoitoa Pirkanmaalla etenkin vuosina 2021–2022. Hoito- ja kunnostustöiden toteutuksesta maksetaan palkkiot.

Perinnemaisemat, kuten niityt, kedot, haat, ranta- ja metsälaitumet kaipaavat hoitoa, jotta ne ja niiden monimuotoinen, mutta uhanalainen lajisto säilyy. Pirkanmaan ELY-keskus etsii yritystä, yritystoimintaa, yhdistystä tai talkooporukkaa, joka voisi toteuttaa perinnemaisemakunnostusta ja -hoitoa Pirkanmaalla etenkin vuosina 2021–2022. Hoito- ja kunnostustöiden toteutuksesta maksetaan palkkiot.

Kunnostustöihin kaivataan tekijöitä mm. raivauksiin ja puiden kaatoihin, niittoihin kuivalle maalle ja rannoille sekä niitto-, raivaus- ja hakkuujätteen keräämiseen ja kuljettamiseen.

Hoitotöihin kaivataan lisäksi laiduntajia: lampaita, lehmiä, hevosia, alpakoita, jne., sekä työntekijöitä käsin ja koneellisesti tehtäviin niittoihin. Etsinnässä on myös liikutettavia lammaskatraita paimenkoirineen pienille kohteille.

Tehtävät työt ovat lähes yhtä monimuotoisia kuin niittyjen lajisto, joten älä epäröi ilmoittaa erikoisemmastakaan luonnonhoitoon liittyvästä työtavasta!

Pirkanmaalla on myös kunnostusta kaipaavia perinnemaisemia, joista ELY-keskus ei vielä tiedä. Jos tällainen hiomaton helmi on tiedossasi, kerro siitäkin! Arvokkaimmille perinneympäristöille pyritään järjestämään kunnostus Pirkanmaan ELY-keskuksen toimesta, tietysti maanomistajan luvalla.

Perinnemaisemien kunnostus ja hoito on osa ympäristöministeriön käynnistämää Helmi-elinympäristöohjelmaa, jossa on mukana myös Pirkanmaan ELY-keskus. Hoitotyöt tehdään pääasiassa Helmi-ohjelmassa valmistuvien suunnitelmien mukaisesti. Toivomme teidän lisäävän tiedon tarjoamastanne työpanoksesta tai eläimistä ensisijaisesti Laidunpankkiin, jolloin tiedot ovat kootusti ja valtakunnallisesti saatavilla. Voitte ottaa myös suoraan yhteyttä Pirkanmaan ELY-keskukseen puhelimitse tai sähköpostilla.

Yhteyshenkilöt:

Projektisuunnittelija Suvi Järvenpää, p. 0295 036 379, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Ympäristöasiantuntija Tiina Schultz, p. 0295 036 382, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi