Äänestäminen eduskuntavaaleissa 2023

Eduskuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 2.4.2023. Ennakkoon voi äänestää kotimaassa 22.-28.3.2023.

Suomen perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontuva eduskunta. Eduskuntaan kuuluu 200 kansanedustajaa.

Kansanedustajat valitaan joka neljäs vuosi toimitettavilla välittömillä, suhteellisilla ja salaisilla vaaleilla. Eduskuntavaaleissa äänioikeutettu on asuinpaikastaan riippumatta jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Äänioikeutta ei voi menettää muutoin kuin luopumalla Suomen kansalaisuudesta.

Ilmoitus äänioikeudesta

Digi- ja väestötietovirasto postittaa ilmoituskortit äänioikeudesta koteihin. Jos olet ilmoittanut vastaanottavasi viranomaistiedotteet sähköisesti, ilmoitus äänioikeudesta lähetetään sinulle Suomi.fi-palveluun.

Kortissa on tieto ennakko- ja vaalipäivän äänestyspaikoista aukioloaikoineen. Vaalipäivänä voit äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka kortissa on mainittu. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa Suomessa sijaitsevassa äänestyspaikassa sekä ulkomailla Suomen edustustoissa ja niiden toimipaikoissa tai tilata oikeusministeriöltä kirjeäänestysasiakirjat ulkomaille. Ilmoituskorttia ei tarvitse ottaa mukaan äänestyspaikalle, kuvallinen henkilökortti riittää.