Äänestäminen aluevaaleissa 2022

Aluevaaleilla valitaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa perustettavien hyvinvointialueiden aluevaltuustojen jäsenet ja varajäsenet.

Aluevaltuustot käyttävät hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa. Valtuuston toimikausi on neljä vuotta. Hyvinvointialueille siirretään kunnista vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä. Asuinpaikka määrittelee sen, minkä hyvinvointialueen ehdokasta voit äänestää. Valkeakoski kuuluu Pirkanmaan hyvinvointialueeseen.

Ensimmäiset aluevaalit toimitetaan sunnuntaina 23.1.2022. Ennakkoon voi äänestää kotimaassa 12.-18.1.2022.

Ilmoitus äänioikeudesta

Digi- ja väestötietovirasto postittaa ilmoituskortit äänioikeudesta koteihin. Jos olet ilmoittanut vastaanottavasti viranomaistiedotteet sähköisesti, ilmoitus äänioikeudesta lähetetään sinulle Suomi.fi -palveluun.

Kortissa on tieto ennakko- ja vaalipäivän äänestyspaikoista aukioloaikoineen. Vaalipäivänä voit äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka kortissa on mainittu. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa Suomessa sijaitsevassa äänestyspaikassa sekä ulkomailla Suomen edustustoissa ja niiden toimipaikoissa tai tilata oikeusministeriöltä kirjeäänestysasiakirjat ulkomaille. Ilmoituskorttia ei tarvitse ottaa mukaan äänestyspaikalle, kuvallinen henkilökortti riittää.