100 vuotta pinnalla - Valkeakosken vesistöviikon ohjelma on julkaistu

Valkeakosken vesistöviikon kuva, useampi kuva, jossa vesiaktiviteetteja.

Valkeakosken kaupungin 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetään vesistöviikko, jonka aikana pääsee tutustumaan niin vesillä urheiluun ja harrastamiseen, kuin Valkeakosken kanavoittamisen historiaan ja vesistönsuojeluun.

Valkeakoski on paikkakunta ainutlaatuisella sijainnilla Mallasveden ja Vanajaveden yhtymäkohdassa. Vesistöviikon järjestävät Valkeakosken Navigaatioseura, Mallasveden Melojat, Valkeakosken Vesiveikot, Valkeakosken Purjehtijat, Valkeakosken Vesihiihtäjät yhdessä Valkeakosken kaupungin ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

On ollut todella mukavaa suunnitella vesistöviikkoa yhdessä kaupungin, yritysten ja muiden veden äärellä viihtyvien harrastajien ja seurojen kanssa. Vesistömme tarjoaa todella monipuoliset harrastusmahdollisuudet, joita toimiva yhteistyö mm. tällaisen tapahtuman kautta vahvistaa”, toteaa Kimmo Uschanoff Valkeakosken Navigaatioseurasta.

Lajikokeiluja ja sisävesiristeilyjä

Juhannuksen jälkeisellä viikolla kesän ollessa parhaimmillaan vesistöviikko lähtee käyntiin keskiviikkona 28.6. 100 vuotta pinnalla Lotilanjärvellä -tapahtumalla, joka tarjoaa mahdollisuuden päästä ohjatusti kokeilemaan tai katsomaan olympialuokan soutua, retkimelontaa, purjehdusta, SUP-lautailua sekä kirkkovenesoutua. Kaikissa vesillä tapahtuvissa kokeiluissa osallistujan tulee olla uimataitoinen. Lajikokeilut Lotilanjärvellä ovat kaikki maksuttomia.

100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Valkeakosken kaupunki tarjoaa maksuttomia sisävesiristeilyjä Valkeakoskella tänä kesänä liikennöinnin aloittavalla M/S Helena –aluksella. Aluksen kapteenina toimii Jukka Resimont. Maksuttomia lähtöjä järjestetään kolme kertaa päivässä vesistöviikon aikana torstaina, perjantaina ja lauantaina. Yhden risteilyn kesto on n. 45-60 minuuttia, ja sen aikana kierretään mm. Valmarinniemen ja Taavetinsaaren kauniissa maisemissa.

Historian havinaa ja isoja aluksia

Historian ja vanhojen kuvien ystäville on luvassa herkkua Valkeakoski-seuran kotiseutuasiantuntija Heikki Heinon pitämillä kuvaesityksillä Kulttuurikeskus Luovassa. Kahdella luennollaan Heino kertoo kuvin ja tarinoin sekä ”Kolmen kanavan koskesta” eli Valkeakosken keskusta-alueen muutoksesta viimeisen 100 vuoden ajalta, sekä Valkeakosken kanavoittamisen historiasta, jonka ensimmäiset askeleet ulottuvat peräti 1600-luvulle.

Vesistöviikolla on mahdollista päästä tutustumaan myös isompiin aluksiin ja meripelastuskalustoon Kirkonrannan ja Lepänkorvan puiston Avoimet veneet –tapahtumassa torstaina 29.6. Kirkonrannassa nähtävillä on Valkeakosken Navigaatioseuran, Järvipelastajien sekä Maa- ja vesistörakennus Kuokka ja Kosla aluksia. Lepänkorvan puiston rannassa komeilee historiallinen S/S Wellamo –höyryalus.

Rannikkosoutua ja vesihiihtoa

Vesistöviikko huipentuu lauantaina Apianrannassa järjestettäviin Coastal-soudun SM-kisoihin, joista ei vauhtia puutu! Rannikkosoudun Coastal Open Masters Beach Sprint SM & Open Beach Sprint –kisassa soutajat lähtevät matkaan rannasta juosten. Kilpailussa ei ole ratoja, vaan kisaajat soutavat avovedessä valiten itse omat reittilinjansa. Soutukisan väliajalla nähdään flyboard-esitys Apianrannassa, sekä Valkeakosken Vesihiihtäjien upea vesihiihtonäytös kanavalla. Vesihiihtoa pääsee ihastelemaan myös finaalin jälkeen. Näytöksiä kannattaa tulla katsomaan koko perheen voimin.

Yhteistyön voimin vetovoimaa kaupunkiin

Valkeakosken vesistöviikolla järjestetään myös kaksi vesitietouteen liittyvää luentoa, jotka järjestetään Kirjasto Valossa sekä vesistöaiheisia toiminnallisia rasteja Lepänkorvan puistossa.

Samaan aikaan vesistöviikon kanssa vietetään Valkeakoskella myös Popsi Koskista –ravintolaviikkoa. Samanaikaisuus yhdessä 100 vuotta pinnalla – Valkeakosken vesistöviikon kanssa koettiin ravintola- ja kahvilatoimijoiden mukaan hyväksi ja näin saadaan teemaviikoille synergiaetua ja vetovoimaisuutta.

100 vuotta pinnalla – Valkeakosken vesistöviikon päiväkohtaiset ohjelmat löytyvät Valkeakosken kaupungin tapahtumakalenterista:

Muutokset ja lisäykset ohjelmaan mahdollisia. Ohjelmaan tulevista muutoksista ja lisäyksistä tiedotetaan tapahtumakalenterissa.

Lisätiedot:

Valkeakosken kaupunki, kulttuurituottaja Petra Kotro, puh. 040 335 7021, petra.kotro@valkeakoski.fi.