Veljeyttä ja salaliittoteorioita – suomalaisen vapaamuurariuden historia

Ti 5.3.2024 klo 17:30 – 19:00
Vapaamuurareiden logo.

Vapaamuurarit on maailman tunnetuin salaseura. Suljettu salaisuuksiaan varjeleva veljeskunta on saanut kanssaihmisten mielikuvituksen laukkaamaan.

Miksi sillä on salaisuuksia? Miksi monet maailmanhistorian merkkimiehet kuninkaista ja presidenteistä taiteilijoihin ja tiedemiehiin ovat liittyneet veljeskuntaan?

Suomalaisen vapaamuurariuden historia on pitkä ja tapahtumarikas. Ensimmäinen Suomen alueella toiminut loosi perustettiin jo vuonna 1756, mutta toiminta keskeytyi autonomian ajaksi.
Vapaamuurariuden uusi tuleminen tapahtui vuonna 1922. Vaatimattomasta alusta kasvoi erinäisten vaiheiden ja vaikeuksien jälkeen nykyinen koko maan kattava yli 7000 miehen veljeskunta.

Mistä vapaamuurariudessa oikeastaan on kysymys? Entä minkälaista suomalainen vapaamuurarius on eri aikoina ollut? Veljeskunnan oman toiminnan lisäksi luennoilla tarkastellaan myös veljeskunnan yhteiskuntasuhdetta, jossa todellisuus on ollut tarua ihmeellisempää. Isommissa salaliittoteorioissa veljeskunnan on uskottu eri aikoina olleen muun muassa niin Viaporin antautumisen, Tattarisuon tapauksen, Mäntsälän kapinan, EU:n kuin koronan ja Suomen Nato-jäsenyydenkin takana. Veljeskunta on myös monesti nähty rötösherrojen hyvävelikerhona, jossa ratkaistaan paikalliset kilpailutukset ja kaavoitukset.

Historiantutkija ja tietokirjailija Samu Nyström on ensimmäinen veljeskunnan ulkopuolinen historiantutkija, joka on saanut käyttöönsä järjestön suljetut arkistot.

Nyströmin teos “Enemmän valoa – Suomalaisen vapaamuurariuden historia” (SKS) julkaistaan lokakuussa 2024.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Tapahtuman tiedot

Aika
Ti 5.3.2024 klo 17:30 – 19:00
Paikka

Kulttuurikeskus Luova, Rydman-sali

Kauppilankatu 2, Valkeakoski

Näytä reitti
Järjestäjä
  • Valkeakoski-opisto
Hinta
Tapahtuman sivut

Järjestätkö tapahtuman, jonka haluaisit tapahtumakalenteriin?

Ilmoita tapahtuma