Kasvitaulujen kuvittaja - Ebba Masalin

Ke 6.10.2021 – Su 1.5.2022
Kasvitaulu Ebba Masalin.

Ennennäkemättömiä maalauksia Visavuoressa rakastetulta kuvittajalta!

Taidemaalari ja kuvittaja Ebba Masalin (1873-1942) tunnetaan – jos ylipäänsä tunnetaan – mustapohjaisista, kasviaiheisista opetustauluista. Kasvitieteilijä John Lindènin (1867-1913) suunnittelemat ja Ebba Masalinin maalaamat kasvitaulut ovat nousseet opetustaulujen klassikoiksi ja ovat nykyään himoittuja keräilykohteita. Lindènin ja Masalinin yhteistyöhön johti sukulaisuus, sillä Lindèn oli naimisissa Ebba Masalinin serkun Lydia Masalinin kanssa. Opetustaulut julkaistiin vuonna 1903 ja ne ovat olleet Suomen koulujen käytössä ainakin puoli vuosisataa. Taulut kiinnostivat myös ulkomailla ja niitä tilattiin mm. Ruotsiin, Venäjälle ja Saksaan.

Ebba Masalin oli Ateneumin käynyt taiteilija, jonka elämästä tiedetään hyvin vähän. Hän osallistui opiskeluvuosien jälkeen useana vuonna Suomen Taiteilijoiden näyttelyihin vuosisadan molemmin puolin, mutta hänen tuotantonsa on jäänyt täysin vaille huomiota ja piiloutunut yksityiskoteihin. Ebba Masalin ei koskaan mennyt naimisiin ja sukulaisten mukaan hän oli erittäin vaatimaton persoona.

Visavuoren museolla on ainutlaatuinen tilaisuus esitellä ensimmäisenä museona Ebba Masalinin maalausten näyttely rakastettujen opetustaulujen rinnalla. Esillä olevat maalaukset ovat kaikki Masalinin ja John Lindénin sukulaisten yksityiskokoelmista, eikä niitä ole nähty näyttelyissä ennen tätä vuotta. Kesällä maalaukset ovat olleet esillä Kenkäverossa.

Ebba Masalin vieraili usein Lydia ja John Lindénin perheen luona Heinolassa ja Heinolan maalaiskunnassa sijaitsevalla kesäasunnolla. Vierailuilla hän piirsi tai maalasi muotokuvia perheiden lapsista tai muista perheen jäsenistä. Masalin maalasi myös maisemia, erityisesti Sulkavankosken ja Jyrängön virran maisemia.

Museopuodissa myynnissä opetustaulutuotteita.

Tapahtuman tiedot

Aika
Ke 6.10.2021 – Su 1.5.2022
1.9.-19.12.2021 ke-su 10-16
7.1.-31.5.2022 ke-su 10-16
Paikka

Visavuoren museo, Kari-Paviljonki

Visavuorentie 80, Valkeakoski

Näytä reitti
Järjestäjä
  • Visavuoren museo
Hinta
  • Aikuiset 10 €, Eläkeläiset 8 €, Opiskelijat 8 €, työttömät 8 €, Ryhmät (väh. 10 hlö ) 8 €, Lapset 7-15 v. 2 €. Visavuoressa käy museokortti.
Tapahtuman sivut

Järjestätkö tapahtuman, jonka haluaisit tapahtumakalenteriin?

Ilmoita tapahtuma