Backlight 2021

To 25.11.2021 – Ti 4.1.2022

Kansainvälinen valokuva- ja videotaiteen kiertonäyttely Backlight 2021 on esillä Valkeakosken kirjaston näyttelytilassa.

Suomessa ja ulkomailla kiertävä näyttely tarjoaa katsojalle mahdollisuuden kokea, kuinka taiteilijat tällä hetkellä visualisoivat, ymmärtävät ja tulkitsevat taiteen ja tieteen moniulotteista suhdetta avaruuteen, luontoon ja eri kulttuureihin.

Näyttelyn teema korostaa sitä, ettei ole vain yhtä totuutta, vaan pikemminkin useita totuuksia, rinnakkaistodellisuuksia. Kymmenen taiteilijan näyttely rakentuu erikokoisista valokuvavedoksista, suurista seinätapettikuvista, videoista, äänimaisemista ja interaktiivisesta tekoälyyn perustuvasta selfie-teoksesta. Kiertonäyttely on äärimmäisen ajankohtainen.

Eri puolilta maailmaa tulevat taiteilijat käyttävät teoksissaan eksaktia tiedettä ja uutta teknologiaa, mutta tosiasioihin ja fiktioihin perustuvista visuaalisista tarinoista löytyy myös huumoria. Taideteokset purkavat myyttejä haudanvakavasta suhtautumisesta tieteistarinoihin ja herättävät näkemään kiertotalouden ja ympäristöllisen kestävyyden uudella tavalla.

Valokuvakeskus Nykyajan, Tampereen taidemuseon ja Majaoja-säätiön yhteistyössä tuottama kiertonäyttely avaa katsojille valikoiman tamperelaisen Backlight 2020 -valokuvafestivaalin taiteilijoiden tulkintoihin maailmasta, jossa vain mielikuvitus on rajana. Osa teoksista on tehty maapallon avaruuskeskuksissa, erämaissa, merellä ja veden alla. Kiertonäyttelyn ovat kuratoineet Backlightin festivaalijohtaja Hannu Vanhanen ja museoamanuenssi Johanna Kangas Tampereen taidemuseosta.

Backlight 2021 kiertonäyttely Valkeakoskella

Valkeakosken kirjaston avautuneessa näyttelyssä on useita suurehkoja kankaalle painettuja teoksia Aki-Pekka ja Astrid Sinikosken teossarjasta New Ghosts. Sarja on valokuvaaja-isän ja hänen tyttärensä yhteistyötä, jota on aloitettu kuvaamaan liki kymmenen vuotta sitten, kun nyt jo teini-ikäinen tytär oli muutamien vuosien ikäinen. Kummitustutkielmaansa kuvatessaan isä ja tytär ovat viettäneet pitkiä aikoja tien päällä.

“Näissä valokuvissa tutkitaan isän ja tyttären suhdetta, heidän suhdettaan maailmaan, ajan kulumiseen ja erilaisiin pelkoihin, ihanteisiin ja identiteetteihin. Vanhetessaan tytär on myös ottanut isomman roolin kuvien suunnittelussa. Aki-Pekka Sinikoski on kertonut, että he aikovat jatkaa kuvien ottamista siihen asti, kun isä on 80-vuotias ja tytär viisikymppinen, joten jatkoa on vielä luvassa useamman vuosikymmenen ajan”, kertoo Tampereen taidemuseon museoamanuenssi Johanna Kangas.

Backlight 2021 -kiertonäyttely muuntuu tilan mukaan.

Valkeakosken pääkirjastossa on esillä myös muiden kansainvälisten valokuvataiteilijoiden teoksia

Italialaisen valokuvaaja Bianca Salvon Universumin tekijät -projekti (2016-2018) on tutkinut avaruuskuvia ja median tuottamia kulttuurisia malleja ja tieteen aikoinaan tuottamaa malleja ja kuvallisia selitteitä, joka vielä nykyäänkin vaikuttaa merkittävällä tavalla asenteisiimme tiedettä ja ulkoavaruutta kohtaan.

Intialaisen Sameer Tawden kuuden valokuvan sarjassa Holy Boulevard nähdään rauhallisia sommitelmia tyynen valtameren päällä. Tawden koostamat rakennelmat on kuitenkin kasattu poisheitetyistä pakkausmateriaaleita ja biohajoamattoista mereen ajautuneista jätteistä.

Ranskalainen Michael Le Belhomme kyseenalaistaa valokuvausprojektissaan The Two Labyrinths valokuvataiteen ja oikeastaan myös maalaustaiteen maisema-käsityksen ja kuvauksen perinteet. The Two Labyrinths -sarjassa tutkitaan sitä, mitä maisema.

Kuva: Sameer Tawde.

Tapahtuman tiedot

Aika
To 25.11.2021 – Ti 4.1.2022
Ma-pe klo 9-19, la klo 9-15.

Poikkeukset aukioloaikoihin:
6.12.2021 suljettu, 23.12.2021 klo 9-16, 24.-25.12.2021 suljettu, 31.12.2021 klo 9-16, 1.1.2022 suljettu.
Paikka

Valkeakosken kaupunginkirjasto

Hakalantie 1, Valkeakoski

Näytä reitti
Järjestäjä
  • Valkeakosken kaupunginkirjasto

Järjestätkö tapahtuman, jonka haluaisit tapahtumakalenteriin?

Ilmoita tapahtuma