Kehitysvammaisten henkilöiden osallisuutta edistävä toiminta tuo arkipäivään mielekkyyttä ja sisältöä. Päiväaikaisena toimintana voidaan järjestää esimerkiksi päivätoimintaa, työtoimintaa ja työhönvalmennusta.
Päiväaikainen toiminta
Päivätoiminnan tarkoituksena on tukea henkilön itsenäisyyttä, kasvua ja kehitystä sekä tarjota mahdollisuus osallisuuteen, omatoimisuuteen ja onnistumisen kokemuksiin. Kehitysvammaisille ja vaikeavammaisille suunnattua päivätoimintaa voidaan järjestää ostopalveluna tai kunnan omana tuotantona. Päivätoimintaa järjestetään henkilöille, joilla on pitkäaikaisen tai pysyvän vamman tai sairauden vuoksi erittäin vaikeita toimintarajoitteita, jotka estävät osallistumisen työtoimintaan.
Päivätoimintaa voi hakea vammaispalvelujen kehitysvammapalveluhakemuksella.
Työtoiminnan tarkoituksena on tarjota työkyvyttömälle henkilölle yksilöllisten tarpeiden mukaan suunniteltua työelämätaitojen harjoittelua, edistää valmiuksia työpaikan etsimiseen ja työhön valmentautumiseen. Työtoiminnasta ei makseta palkkaa, mutta siitä voidaan maksaa työosuusrahaa. Kunta määrittelee itse työosuusrahan suuruuden ja sen, maksetaanko työosuusrahaa. Työtoimintaa voidaan järjestää ostopalveluna tai kunnan omana toimintana.
Työtoimintaa voi hakea vammaispalvelujen kehitysvammapalveluhakemuksella.
Työhönvalmennuksen tarkoituksena on toimia työllistymistä tukevana palveluna. Työhönvalmennuksen sisältö suunnitellaan henkilön yksilöllisten tarpeiden mukaiseksi. Työhönvalmennusta voidaan järjestää pitkäaikaisena tai pysyvänä palveluna, jos työllistyminen tai työssä pysyminen vammasta johtuvan tuen tarpeen vuoksi edellyttää sitä.
Työhönvalmennusta voi hakea vammaispalvelujen kehitysvammapalveluhakemuksella.