Neuvolan erityistyöntekijät
Lasten fysioterapia on lapsen kehityksen sekä liikkumis- ja toimintakyvyn arviointi ja kuntoutusta. Lasten fysioterapeutin asiakkaita ovat vauva- ja leikki-ikäiset lapset. Lasten fysioterapiassa ohjataan ja kannustetaan lasta ja lähiympäristöä (perhe, varhaiskasvatus) omatoimiseen harjoitteluun ja omien voimavarojen käyttöön. Tavoitteena on, että lapsi saavuttaa mahdollisimman hyvän itsenäisen liikkumis- ja toimintakyvyn.
Fysioterapiaan voi saada lähetteen neuvolasta, muilta terapeuteilta, erikoissairaanhoidosta tai varhaiskasvatuksesta. Vanhemmat voivat myös itse ottaa yhteyttä lasten fysioterapeuttiin.
Lasten toimintaterapian tavoitteena on tukea lapsen toiminnallisten taitojen kehittymistä ja osallistumista ikävaiheeseen kuuluviin toimintoihin (päivittäiset rutiinit, leikkiminen, sosiaalinen kanssakäyminen ja koulutehtävät).
Lasten toimintaterapian pääpaino on alle kouluikäisten ja alkuopetusvaiheessa (1-3 luokka)olevien lasten toimintaterapia-arvioinneissa ja terapiassa. Alle kouluikäisten lasten toimintaterapia painottuu arviointiin ja yksilölliseen toimintaterapiaan sekä vanhempien ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan ohjaamiseen. Kouluikäisten kohdalla tukea annettaan kodin lisäksi kouluympäristöön.
Lasten toimintaterapiaan tarvitaan lähete. Lähetteen voi saada neuvolasta, opiskeluhuollosta/ kouluterveydenhuollosta sekä varhaiskasvatuksen erityislastentarhanopettajalta / koulun erityisopettajalta.
Neuvolapsykologi palvelee äitiys- ja lastenneuvolan asiakkaita seuraavissa tilanteissa:
- Raskauteen tai synnytykseen liittyvät asiat huolestuttavat tai pelottavat
- Uuteen elämäntilanteeseen tai vanhemmuuteen sopeutuminen on vaikeaa
- Lapsen kasvuun tai kehitykseen liittyy kysymyksiä tai huolenaiheita
- Lapsen kasvattaminen askarruttaa
Palvelumuotoja ovat arviointi, lyhytaikainen ohjaus ja neuvonta sekä lasten psykologiset tutkimukset. Neuvolapsykologi tekee yhteistyötä muiden lapsiperheiden parissa työskentelevien tahojen kanssa.
Palveluun hakeutumisesta voi keskustella esim. neuvolan terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Varhaiskasvatus voi myös suositella perheelle neuvolapsykologin palveluita. Asiakas voi ottaa myös puhelimitse suoraan yhteyttä.