Kun toivot apua perheesi tilanteeseen voit ottaa itse yhteyttä . Voit ottaa yhteyttä myös yhdessä vaikkapa neuvolan, varhaiskasvatuksen tai koulun kanssa. Joissakin tilanteissa perheiden parissa työskentelevät ovat lastensuojelulain takia velvollisia tekemään lastensuojeluilmoituksen, vaikka perhe ei sitä haluaisi. Esimerkiksi päivähoidon ja koulun työntekijöiden täytyy lain mukaan tehdä lastensuojeluilmoitus, jos he epäilevät, että lapsi tarvitsee apua. Yleensä ammattilaiset keskustelevat asiasta ensin perheen kanssa. Myös poliisi tekee ilmoituksen, jos alaikäinen on tehnyt rikoksen, käyttänyt päihteitä tai on paikalla perheväkivaltatilanteessa. Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, joka on huolissaan lapsen hyvinvoinnista ja yksityishenkilö voi tehdä sen nimettömänä.
Huoli lapsesta ja nuoresta
Kun huoli lapsesta tai nuoresta nousee niin on tärkeää päästä käsittelemään tilannetta mahdollisimman pian.
Mitä palvelutarpeen arvioissa tapahtuu
Sosiaalihuollon työntekijä arvioi huolellisesti ilmoituksen tai yhteydenoton sisällön. Useimmissa tapauksissa lapsen ja perheen tilanne kartoitetaan, eli tehdään palvelutarpeen arviointi. Työntekijä on yhteydessä perheeseen ja kutsuu vanhemmat ja lapsen keskustelemaan asiasta. Myös ilmoituksen tehnyt ammattilainen kutsutaan mielellään mukaan.
Tapaamisia on yleensä useampia. Tapaamiset voivat olla sosiaalitoimistossa, päiväkodissa tai koulussa. Perhettä halutaan tavata myös perheen kotona. Apuna voidaan tarvittaessa käyttää tulkkia. Tapaamisissa puhutaan yhdessä siitä, miksi ilmoitus on tehty ja mitä lapsen ja perheen auttamiseksi voitaisiin tehdä. Selvityksen aikana työntekijä tapaa lasta myös ilman hänen vanhempiaan.
Lapsen ja perheen tilanne selvitetään niin laajasti kuin se on tarpeen. Mikäli perhe haluaa, yhteistyöhön voidaan ottaa mukaan muitakin lapsen läheisiä ja sukulaisia.
Kasvatus- ja perheneuvonnan sosiaalityöntekijältä saa tukea vanhemmuuteen, perhe-elämään ja parisuhteeseen liittyvien hankaluuksien ratkaisemiseksi sekä perheen omien voimavarojen vahvistamiseksi. Kasvatus- ja perheneuvonta toteutetaan tarvittaessa moniammatillisesti.
Kasvatus- ja perheneuvonta on sosiaalihuoltolain mukaista palvelua, johon voi hakeutua palvelutarpeen arvioinnin kautta. Parisuhdeneuvontaan voi hakeutua myös lastenneuvolan henkilökunnan ohjauksella ilman lasten asiakkuutta sosiaali- ja perhepalveluissa.
Aiheeseen liittyvät
Pyydä apua ›
Lastensuojelun ja sosiaalihuollon ilmoituslomakkeet.
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki ›
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki muodostuu pedagogisesta tuesta, oppilashuollollisesta tuesta ja oppilaanohjauksesta.
Kouluterveydenhuolto ›
Kouluterveydenhuolto palvelee oppilaan fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen liittyvissä kysymyksissä.