Palvelun laatu ja saatavuus
Potilaana sinulla on lain mukaan oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa ja sosiaalihuollon laitoksissa. Potilaan ihmisarvoa, vakaumusta ja yksityisyyttä on kunnioitettava. Hänen äidinkielensä, yksilölliset tarpeensa ja kulttuurinsa on otettava mahdollisuuksien mukaan huomioon.
- Potilasturvallisuus tarkoittaa sitä, että saat potilaana oikeanlaista hoitoa oikeaan aikaan ja hoidosta aiheutuu sinulle mahdollisimman vähän haittaa. Haittoja voivat olla esimerkiksi väärä tai viivästynyt diagnoosi, lääkitysvirheet tai hoidon aikana saadut infektiot.
- Yhdenvertaisuus toteutuu, kun ketään ei aseteta eri asemaan iän, terveydentilan, vammaisuuden, asuinpaikan, kielen, seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen, uskonnon, etnisen taustan tai muun vastaavan seikan perusteella.
- Potilaana sinulla on oikeus saada kaikki terveydentilaasi koskevat tiedot. Saat tarkistaa sinusta tallennetut tiedot ja pyytää virheellisten tietojen korjaamista. Tietoja ei anneta ulkopuolisille.
- Potilaana sinulla on itsemääräämisoikeus: sinua ei saa hoitaa sellaisella tavalla, jota et halua tai hyväksy. Alaikäisen oma näkemys on otettava aina huomioon, kun katsotaan, että hän on kyllin kehittynyt sen muodostamaan.
- Jos joudut odottamaan hoitoa, sinulla on oikeus saada tietää hoitoon pääsyn ajankohta.
- Potilaana sinulla on oikeus kyseenalaistaa kohtelusi ja saamasi hoito: jos olet tyytymätön, voit tehdä muistutuksen yksikön vastaavalle johtajalle tai kantelun valvonnasta vastaavalle viranomaiselle.
- Potilasasiamies antaa tietoja potilaan oikeuksista sekä neuvoo ja opastaa tarvittaessa muistutuksen, kantelun tai korvaushakemuksen tekemisessä.
- Asianosaisen tiedonsaantioikeutta koskeva pyyntö (asiakirjapyyntö)
- Hakemus vainajan tietojen luovuttamiseksi
- Ilmoitus terveyskeskuksen ja terveysaseman vaihtamisesta
- Lokitietojen tarkastuspyyntö
- Potilaan hoitoon liittyvä muistutus
- Yleinen palaute kaupungin palveluista, toiminnasta ja päätöksenteosta
Tietoturvasyistä palautteisiin ei tule kirjoittaa arkaluonteista tietoa, kuten henkilötunnuksia tai pankkitilin numeroa. Palautelomakkeella ei voi perua varattua vastaanottoaikaa.
Kaupungin laskuihin tai maksuihin liittyvissä asioissa pyydetään ottamaan yhteys laskussa mainittuun yhteyshenkilöön tai -numeroon.
Hoitotakuun toteutumisraportti 6.10.2020
Kuntalaisen on saatava yhteys terveyskeskukseen arkipäivisin virka-aikana välittömästi. Käytännössä tämä tarkoittaa puhelinpalvelua ja neuvontaa.
Keskimääräinen puheluun vastausaika kesäkuussa 2020 – syyskuussa 2020 oli 2,02 minuuttia. Puheluista 82 % vastattiin alle 5 minuutissa.
Hammashuollossa yhteydensaanti toteutuu hammashoitolan ajanvarausnumerosta 03 5691 7511. Hammashuollossa 85 % puheluista vastattiin alle 5 minuutissa.
Kuntalaisella on oikeus päästä terveydenhuollon ammattilaisen suorittamaan hoidon tarpeen arviointiin perusterveydenhuollossa kolmen arkipäivän sisällä yhteydenotosta. Hoidon tarpeen voi arvioida muukin terveydenhoidon ammattilainen kuin lääkäri.
Hoidon tarpeen arvioinnin tekee joko sairaanhoitaja puhelimessa, asiakaspalvelupisteessä tai terveyskeskuksessa hoitajan vastaanotolla, jonne pääsee 3 vrk:n sisällä.
Hammashuollossa hoidon tarpeen arviointi tehdään ajanvarauksen yhteydessä, kiireellisissä tapauksissa päivystysvastaanotolla.
Hoidon tarpeen arviointi voidaan tehdä myös sähköisessä hoidontarpeen arviointipalvelussa, joka on käytössä 24 h. Palvelu tekee välittömästi arvion hoidon kiireellisyydestä. Yhteydenottoa vaativissa asioissa asiakkaaseen ollaan yhteydessä mahdollisimman pian, viimeistään kahden arkipäivän sisällä.
Kuntalaisella on oikeus päästä tarpeelliseksi katsottuun hoitoon kolmen ja viimeistään kuuden kuukauden sisällä hoidon tarpeen arvioinnista.
Keskimääräinen odotusaika terveyskeskuslääkärin vastaanotolle oli kesäkuussa 2020 – syyskuussa 2020 ei-kiireellisissä tapauksissa 16 kalenteripäivää.
Keskimääräinen odotusaika hammaslääkärin vastaanotolle oli kesäkuussa 2020 – syyskuussa 2020 ei-kiireellisissä tapauksissa 65 kalenteripäivää.