Koronavirus

Ajankohtaista koronaviruksesta

Tältä sivulta löydät kootusti koronavirukseen liittyvät ohjeet ja toimenpiteet.
Viimeisimmät tiedotteet on listattu sivun loppuun.

Kaupungin valmiusjohtoryhmä seuraa tilannetta jatkuvasti ja reagoi tarvittaessa muuttuvaan tilanteeseen valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Miten toimit jos epäilet tartuntaa?

  • Jos koet lieviä hengitystieoireita, jää kotiin sairastamaan ja vältä muiden altistamista mahdolliselle tartunnalle. Koronavirus voi olla myös lieväoireinen, ja jatkotartuntojen ehkäisemiseksi suositellaan covid-19-näytteenottoon hakeutumaan herkästi.
  • Koronavirustartuntaepäilyihin ja jo sairastuneiden tai altistuneiden henkilöiden kysymyksiin vastataan Terveyskeskuksen koronaneuvontapuhelimessa 040 335 6880 arkisin klo 8-16. Tästä numerosta ohjataan tarvittaessa koronavirustestiin ajanvarauksella.

Koronaviruksen vaikutukset kaupungin toimintaan

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Valtakunnallisen ohjeen mukaisesti kaupunki pyrkii kaikin mahdollisin toimin suojaamaan erityisesti iäkkäitä henkilöitä korona-virustartunnalta. Tästä johtuen ikääntyneiden ja kehitysvammaisten asumisyksiköihin, terveyskeskussairaalaan ja päivätoimintaan on asetettu vierailukielto. Vanhusten asumisyksikössä asuvan asukkaan tapaamisesta ulkona, erillisessä vierailutilassa tai erityistapauksissa sisällä ryhmäkodissa sovitaan etukäteen asumisyksikön hoitajan kanssa.

Kehitysvammaisten henkilöiden asumisyksiköissä läheiset voivat tavata asukkaita ulkona.

Kesäkuun ajan yksin ja lapsuudenkodissa asuvien on mahdollista käydä kehitysvammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminnassa, kun huomioidaan riittävät turvaetäisyydet. Työ- ja päivätoiminta aukeaa kaikille asiakkaille 10.8. alkaen, mikäli koronavirusepidemiatilanne on edelleen rauhallinen.

Terveyskeskuksessa, neuvolassa, fysioterapiassa, mielenterveyskeskuksessa, muistikeskuksessa ja hammashoidossa ei saa asioida, mikäli on flunssaoireinen. Terveyskeskuksessa toimii erillinen infektiovastaanotto ja covid-19-näytteenottopiste. Näytteenottoon hakeudutaan ajanvarauksella koronaneuvontapuhelimen tai sairaanhoitajan puhelinajanvarauksen kautta.

Kiireetöntä hammashoitoa toteutetaan toukokuusta lähtien siten, että ensisijaisesti hoidetaan niitä asiakkaita, joiden ajat jouduttiin perumaan koronaepidemian vuoksi. Myös muuta kiireetöntä hoitoa tehdään (mm. kiireettömiä hammaskiven poistoja ja koululaisten ja lasten määräaikaistarkastuksia).  Uusille asiakkaille vastanottoaikoja annetaan syksylle. Päivystys hammashoitolassa toteutetaan arkipäivisin ajanvarauksella. Arki-ilta-, viikonloppu- ja arkipyhäpäivystys hoidetaan entiseen tapaan Acutassa.

Koulut ja varhaiskasvatus

Ei erillistä tiedotettavaa toiminnasta.

Kulttuuri, liikunta ja vapaa-aika

Lukion liikuntasali on avattu seurojen käyttöön ilman pukuhuoneita.

Apian ja Kirjaslammen uimarannoilla on valvonta alkanut. Rannoilla on wc-tilat käytössä, pukeutumistilat avataan 29.6. lukien. Apian rantasauna on auki elokuun ajan tiistaisin ja torstaisin klo 15 – 19.30.

Kaikki nurmikentät ovat käytössä

Kerhomajan hiekkatekonurmipohjaiset tenniskentät on käytössä.

Kaupunginkirjasto on avattu.

Nuorisotilojen kaikki ryhmätoiminnat on peruttu toistaiseksi.

Valkeakoski-opiston ja musiikkiopiston kurssit ja tapahtumat on peruttu.

Kaupunginteatteri on suljettu.

Voipaala on auki.

Kaupungin vapaa-ajan tiloja vuokrataan 1.6. lukien maan hallituksen ja aluehallintoviraston ohjeistuksia noudattaen. Saunoja vuokrataan jälleen 7.8. alkaen.

Valkeakosken toritoiminta on auki Koskikaran edessä ja kesätoriaikana (=1.5. lähtien) P-alueella. Etusijalla myyntipaikkojen jaossa ovat paikalliset tuottajat.

Yrityspalvelut

Kaupungin yrityspalvelut palvelevat yrityksiä ensisijaisesti puhelimella ja sähköpostilla. Yritystukien hakemista ohjeistaan yrityspalveluiden verkkosivuilla ja uutiskirjeissä.

Hallinto ja muu toiminta

Kaupungintalon ulko-ovet on suljettu toistaiseksi. Asiakaspalvelu ensisijaisesti puhelimella tai sähköpostilla. Vierailuista on sovittava erikseen.

Teknisen keskuksen Varsanhännän palvelut; asiakaspalvelu ensisijaisesti puhelimella tai sähköpostilla. Vierailuista on sovittava erikseen.

Kaupungin peruspalveluja pyritään tarjoamaan normaalisti.  Asiakaspalvelua on rajoitettu osin puhelimitse ja sähköisesti tapahtuvaksi tai ajanvarauksella.

Kaupunki noudattaa valtioneuvoston ohjeistuksia ja aluehallintoviraston määräyksiä kokoontumisrajoituksista:

  • 1.6. lukien kokoontumisrajoitus on enintään 50 henkilöä.  Yli 500 henkilön yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä 31.7. asti.
  • 1.8. lukien aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti voidaan järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 500 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 14.5.2020 antamaa ohjetta.

Toimielimet kokoontuvat edelleen kokousaikataulujensa mukaan.

 


Valkeakosken kaupungin tiedotteet

 


Koronavirus: koottuja ohjeita ja yhteystietoja


 

Viimeksi muokannut: Petri Ahonen