Tässä joitakin esimerkkejä eri rahoituslähteistä koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen yrityksille. Autamme sinua oikean rahoituksen äärelle. Huomaathan tarkistaa ajantasaisen tiedon aina rahoittajan sivuilta.
Korona-ajan apuja yrityksille
Mistä yritys voi hakea rahoitusta koronavirustilanteessa?
Kustannustuen kuudes hakukierros alkaa 26.4. klo 9.00.
Kustannustuen kuudes kierros on tarkoitettu erityisesti matkailu- ja ravintola-alan sekä tapahtuma-alan yrityksille, jotka ovat kärsineet sulkutoimia lievemmistä koronavirukseen liittyvistä rajoitustoimista. Hakuaika alkaa Valtiokonttorissa 26.4. klo 9.00. ja päättyy 31.5. klo 16.15. Kustannustuki kohdistuu kuluihin, jotka ovat syntyneet 1.12.2021-28.2.2022 ja myöntämisen edellytyksenä on yli 25 % liikevaihdon pudotus.
Sulkemiskorvaus on tarkoitettu korvaukseksi yrityksille, joiden liiketoiminnalle on aiheutunut vahinkoja koronapandemian hallintaan liittyvistä sulkemismääräyksistä, sekä yleisötilaisuuden kieltämisestä tai sen merkittävästä rajoittamisesta. Korvaus koskee aikavälille 21.12.2021-28.2.2022 määrättyjä sulkuja tai yleisötilaisuuksien järjestämisen kieltoja, joista ei olisi voinut poiketa koronapassin käytöllä. Aikavälillä 21.12.-23.12.2021 rajoituksista on voinut poiketa koronapassilla koko maassa.
Lisätietoa sulkemiskorvauksen hakemisesta Valtiokonttorin sivuilta. Sivuilta löytyy myös webinaaritallenne hakuohjeista.
Yritysten kehittämispalvelut ovat ELY-keskuksen tarjoamia konsultointi- ja koulutuspalveluja, joiden avulla voit kehittää yritystäsi helposti ja nopeasti. Saat yrityksesi avuksi kokeneen liikkeenjohdon asiantuntijan tai kehität liiketoimintaosaamistasi huippukouluttajien kanssa kohtuullisin kustannuksin.
Yritysten kehittämispalvelut koostuvat Analyysi, Konsultointi- ja Koulutuspalveluista.
Konsultointi-palvelua löytyy seuraaviin osa-alueisiin
- Kasvu ja kansainvälistyminen
- Tuottavuus ja digitalisointi
- Markkinointi ja asiakkuudet
- Johtaminen ja henkilöstö
- Innovaatioiden kaupallistaminen
Lisätietoa yritysten kehittämispalveluista ELY-keskuksen sivuilta
Taiteen edistämiskeskus
Seuraa hakujen tiedotteita Taiken sivuilta
Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuri-, liikunta- ja tapahtuma-alan korona-tukipakettiin kuuluvat avustukset
Lisätietoa kulttuurin tukipaketista opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta
Kulttuurin uuden korona-tukipaketin yhteisöavustukset haettavissa
Tapahtumatakuu/Valtiokonttori
Tapahtumatakuun tarkoitus on vähentää tapahtumien järjestämisen taloudellista riskiä. Takuu on ennakkoon sovittu maksusitoumus, joka annetaan tapahtumajärjestäjälle tämän ilmoittamista kustannuksista. Jos tapahtuma perutaan tai sen laajuutta rajoitetaan lain tai viranomaisen määräyksestä, korvausta maksetaan toteutuneista kustannuksista.
Tapahtumatakuu koskee vakiintuneita tapahtumanjärjestäjiä. Tapahtumajärjestäjät hakevat tapahtumatakuuta Valtiokonttorista. Haku on kaksivaiheinen. Tapahtumatakuun hakuaika on 1.6.– 31.8.2021. Tapahtumatakuuseen perustuvaa korvausta on haettava erikseen. Korvauksen hakuaika on 15.9.–7.12.2021.
valtiokonttori.fi/tapahtumatakuu
Finnvera turvaa lisääntyneitä käyttöpääomatarpeita ensisijaisesti myöntämällä takauksia. Yrityksen pitää kuitenkin ennen Finnveraa kääntyä luottoasiassa oman pankkinsa puoleen. Finnveran takausosuus on 80 %.
Yritys voi hakea tietyin ehdoin käyttöpääomalainaa myös suoraan Finnverasta, jos rahoitus pankin kanssa ei muuten järjesty.
Kustannustuen viides kierros on suunnattu erityisesti majoitus-, ravintola- ja tapahtuma-aloille.
Valtiokonttori tiedottaa:
Kustannustuen viides kierros on tarkoitettu yrityksille, joiden liiketoiminta on kärsinyt julkisoikeudellisesta, koronapandemian torjuntaan liittyvästä rajoituksesta tukikautena 1.6.–30.9.2021. Rajoitus on voinut kohdistua suoraan yritykseen tai sen asiakaskuntaan.
Tuen ehdot:
- Yrityksen Verohallinnolle 1.6.2021 ilmoitettu päätoimiala kuuluu tuen piiriin. Jos yrityksen toimiala ei kuulu tuen piiriin, mutta muut tuen ehdot täyttyvät, tukea voidaan myöntää harkinnanvaraisesti, jos yritykseen tai sen asiakaskuntaan on kohdistunut julkisoikeudellinen koronapandemian torjuntaan liittyvä rajoitus. Katso tuen piiriin kuuluvat toimialat >
- Yrityksen liikevaihto on laskenut yli 30 % vertailukausien välillä.
- Yrityksellä on ollut palkkakuluja ja joustamattomia kuluja, joita on vaikea sopeuttaa.
Yritysten lisäksi säätiöt ja yhdistykset, joilla on liiketoimintaa, voivat hakea tukea. Yritysten kokoa tai yhtiömuotoa ei ole rajattu. Yrityksellä tulee kuitenkin olla Y-tunnus.
Kustannustukea ei voida myöntää pankki- ja rahoituslaitoksille, eikä maatalouden alkutuotannon, kalatalouden ja vesiviljelyalan toimialoille.
Kustannustukea haetaan Valtiokonttorin sähköisessä asiointipalvelussa. Hakukierros on avoinna 21.12.2021–18.2.2022 klo 16:15.
Lue lisätietoa kustannustuen viidennestä hakukierroksesta Valtiokonttorin sivuita >.
Tuki on tarkoitettu alkutuotannon alalla toimiville, koronakriisistä suoraan kärsineille yrityksille. Tällaisia ovat esimerkiksi sellaiset erikoistuneet maatilat, porotilat ja puutarhatilat, jotka myyvät tuotteitaan suoraan ravintoloille tai muille ostajille ja joiden tuotteiden menekki on pysähtynyt tai merkittävästi pienentynyt koronakriisin vuoksi.
Alkutuotannon väliaikaista tukea voi hakea 15.11.2021 saakka.
Tarkemmat tiedot alkutuotannon väliaikaisen tuen hakemisesta ja ehdoista
Tuki on tarkoitettu
- maatilojen yhteydessä harjoitettavaan yritystoimintaan sekä
- alle 10 henkilöä työllistäville yrityksille, jotka jalostavat ja myyvät maataloustuotteita.
Maaseudun yritysten väliaikaista tukea voi hakea 15.11.2021 saakka.
Tarkemmat tiedot maaseudun yritysten väliaikaisen tuen hakemisesta ja ehdoista
Business Finlandin tilapäistä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiolainaa voivat hakea kansainvälisillä tai kotimarkkinoilla toimivat yritykset sekä säätiöt ja yhdistykset, jotka haluavat kehittämistoiminnan avulla parantaa liiketoimintaedellytyksiään ja uudistaa toimintaansa ollakseen kilpailukykyisiä koronakriisin jälkeen. Rahoitus on tarkoitettu vähintään kuusi henkilöä työllistäville osakeyhtiömuotoisille (Oy, Oyj) pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoimintaan koronaviruksen aiheuttama epidemia on vaikuttanut. Rahoitusta voivat hakea myös merkittävää liiketoimintaa tekevät säätiöt ja yhdistykset, jos koronavirus on vaikuttanut niiden liiketoimintaan.
Hakijan on kyettävä osoittamaan Business Finlandille, miten koronakriisi on vaikeuttanut sen liiketoimintaa tai millaisen uhkan kriisi muodostaa ja miten hakija yrittää ratkaista nämä haasteet kehittämistoimilla. Rahoitus on tarkoitettu sekä siltarahoitukseksi akuutin kriisin yli että uuden kilpailuedun luomiseksi kriisin jälkeen. Tilapäistä lainarahoitusta voi hakea lokakuun 2020 loppuun mennessä. HUOM! Business Finlandin tilapäisen häiriötilanteisiin tarkoitetun TKI-lainan hakuaikaa jatkettu 15.10.2021 asti.
Lue lisää tilapäisestä TKI-lainasta Business Finlandin sivuilta
Sulkemiskorvaus pienyrityksille
Sulkemiskorvaus on tarkoitettu yrityksille, jos niiden toimitilat on lain tai viranomaismääräyksen johdosta pidettävä suljettuina koronavirusepidemian vuoksi. Sulkemiskorvaus perustuu yrityksen kuluihin helmikuussa 2021 sekä ilmoitukseen siitä, kuinka suurta osaa liiketoiminnasta sulkeminen koskee. Palkkakuluista korvataan 100 prosenttia ja muista kuluista, kuten vuokrakuluista, 70 prosenttia. Sulkemiskorvausta on haettava neljän kuukauden sisällä sen kalenterikuukauden päättymisestä, jona velvollisuus pitää toimitilat suljettuina päättyi. Sulkemiskorvauksen hakuaika päättyy 31.8. kello 16.15.
6.5. 12-13 Sulkemiskorvaus-webinaari Järjestäjänä Valtiokonttori (aiemman tiedon mukaan tämän piti olla 14.4. 13-14). Tallenne julkaistaan webinaarin jälkeen tapahtuman sivuilla.
Sulkemiskorvausta haetaan Valtiokonttorista: valtiokonttori.fi/sulkemiskorvaus.
Sulkemiskorvaus keskisuurille ja suuryrityksille päättyi 13.8.
Keskisuurten ja suurten, vähintään 50 työntekijää työllistävien yritysten ja konsernien sulkemiskorvauksen hakuaika on 15.7.-13.8.
Yritys voi saada sulkemiskorvausta, kun sen toimitilat suljettiin tilapäisesti asiakkailta lain määräyksen tai viranomaisen päätöksen mukaisesti viime keväänä, ja joiden liikevaihto laski sulkemiskaudella yli 30 % verrattuna vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon. Sulkemiskorvaus koskee ravintoloita ja muita ravitsemisyrityksiä sekä esimerkiksi liikunta- ja urheilutiloja, kuntosaleja, kylpylöitä ja sisäleikkipuistoja.
Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi COVID-19 -pandemian vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia tukikauteen (1.3. -31.5.2021) kohdistuvia palkka- ja muita kuluja. Tuella pyritään tukemaan yritysten selviämistä koronapandemian yli. Myös liiketoimintaa harjoittavat säätiöt ja yhdistykset voivat saada kustannustukea.
Hae kustannustukea, jos
- yrityksen oma liikevaihto on alentunut yli 30 % vertailuajankohtaan nähden
- yrityksellä on vähintään 2000 € kustannuksia tukikaudelta
- yrityksellä on y-tunnus
- yritys on merkitty ennakkoperintärekisteriin
Kustannustuen neljäs hakukierros on avoinna 17.8.2021 klo 9.00—30.9.2021 klo 16.15. Tuki haetaan valtiokonttorista.
Kustannustuen kolmas hakukierros järjestetään 27.4.—23.6.2021 klo 16.15. Haettavissa olevan tuen tukikausi on 1.11.2020–28.2.2021. Tuen vertailukausi riippuu yrityksen ALV-ilmoituskaudesta sekä perustamisajankohdasta. Rahoittaja kannustaa hakemaan tätä tukea, jos edellytykset täyttyvät. Kriittisintä on tuo yli 30 % liikevaihdon alenema. Kustannustuki sopii myös yksinyrittäjälle riippumatta yritysmuodosta.
Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut koronapandemian vuoksi yli 30 % ja joilla on sen vuoksi vaikeuksia selvitä joustamattomista kustannuksista ja palkkakuluista. Hallituksen linjauksen mukaan tuen tarve ja määrä arvioidaan koronaepidemian aiheuttaman liikevaihdon äkillisen menetyksen perusteella. Tuella pyritään tukemaan yritysten selviämistä koronapandemian yli.
23.4. 12-13 Kustannustuki-webinaari Järjestäjänä Valtiokonttori (aiemman tiedon mukaan tämän piti olla 12.4.). Tilaisuus on katsottavissa jälkeenpäin tallenteena em. sivujen kautta.
Ohjevideo kustannustuen hakemuksen tekemiseen.
Kustannustukea haetaan Valtiokonttorista: haekustannustukea.fi-sivut
Kustannustuki on tarkoitettu kaikille yrityksille, joiden liikevaihto on koronan vuoksi laskenut vähintään 30 prosenttia ja joilla on sen vuoksi vaikeuksia selvitä vaikeasti sopeutettavista tukikauteen kohdistuvista palkka- ja muista kuluista.
Valtioneuvosto antoi 18.12.2020 asetuksen toimialoista, jotka voivat hakea tukea ilman lisäperusteluja. Jos yritys ei kuulu asetuksessa määriteltyyn toimialaan, sen on perusteltava erikseen tuen tarve ja liikevaihdon lasku koronan takia. Kustannustuen piiriin kuuluvat myös liiketoimintaa harjoittavat säätiöt ja yhdistykset.
Tuki on luonteeltaan takautuva, eli sitä maksetaan jo syntyneistä kustannuksista. Uuden lain mukaan kustannustuen tukikausi on 1.6.-31.10.2020 ja sitä verrataan vastaavaan ajankohtaan vuonna 2019. Jos yritys on perustettu 1.5.2019 tai sen jälkeen, vertailukausi on 1.1.–29.2.2020.
Kustannustukea ei kuitenkaan voida myöntää maatalouden alkutuotannon, kalatalouden ja vesiviljelyalan toimialoille, sillä toimialoilla sovelletaan erillisiä valtiontukisääntöjä, joista vastaa maa- ja metsätalousministeriö.
Lue ajantasainen päivittyvä tieto Valtiokonttorin sivuilta
Kustannustukea haetaan Valtiokonttorin asiointipalvelusta
Infoja ja infotallenteita kustannustuen hakemiseen:
Valtiokonttorin Näin haet kustannustukea -webinaari 16.12.2020
Webinaaritallenne: Näin haet kustannustukea tulee Valtiokonttorin sivuille
Webinaaritallenne: Business Tampereen kustannustuen hakuinfo 17.12.2020 >>
Suomen Yrittäjien kustannustuen tietoiskut 7.1. ja 8.1.2021 >>
Ravitsemisyritykset voivat saada tukea työntekijän työllistämiseen toiminnan käynnistyessä uudelleen sekä hyvitystä toiminnan rajoittamisesta. Tuen ja hyvityksen maksamisesta vastaa ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus (KEHA-keskus). Haku aukesi 5.6.2020.
Yritysten, jotka saavat hyvitystä niin sanotulla joukkomaksatuksella, ei tarvitse hakea sitä erikseen. Hyvityksen määrä lasketaan Verohallinnolta saatavien tietojen perusteella. KEHA-keskuksen sivuilta voi tarkistaa, kuuluuko yritys joukkomaksatuksen piiriin. Mikäli yrityksesi ei kuulu automaattisen maksatuksen piiriin tukea haetaan yhdessä erässä ja hakemuksesta. Haku päättynyt 31.8.2020.
Tuki uudelleentyöllistämiseen edellyttää erillisen hakemuksen, viimeinen hakupäivä 31.10.2020.
Yksinyrittäjän korona-avustusta voit hakea omasta kunnastasi
Poimintoja yksinyrittäjän avustuksen tukiohjeista:
- Tukea voi saada yksin taloudellista toimintaa harjoittavaa Suomessa toimivaa päätoiminen yrittäjä, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa. Päätoiminen yrittäjyys tarkoittaa, että yrittäjä on YEL-rekisterissä tai että hakija voi esittää minimissään 20 000 euron yrittäjätulon tai laskutuksen.
- Avustuksen ehtona on, että yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi 16.3.2020 jälkeen ja että yksinyrittäjällä katsotaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan.
- Avustus on 2000 euroa ja sitä voi käyttää 16.3.-31.8. välillä yritystoiminnasta aiheutuviin kustannuksiin, pois lukien palkat.
- Yksinyrittäjä voi hakea avustusta YTJ-rekisterin mukaisesta yrityksen kotikunnasta.
- Yrittäjä voi saada sekä yksinyrittäjän tukea että työttömyysturvaa/starttirahaa. Niitä ei soviteta yhteen, eli toisen saaminen ei vaikuta toisen saamiseen tai sen määrään.
Hakemuksessa tarvittavat liitteet:
- Tilinpäätös 2019/viimeisin tilinpäätös tai veroilmoitus 2019/viimeisin veroilmoitus
- Jäljennökset kirjanpidosta ja/tai tiliotteista sen todentamiseksi miten myynti ja kustannukset ovat kehittyneet 2020
- Todistus veroveloista ja mikäli yrityksellä on verovelkaa, Verohallinnon hyväksymä suunnitelma verovelan maksamiseksi
Maa-ja metsätalousministeriön poikkeusrahoitus: Kalastusoppaiden ja muiden kalastusmatkailualan toimijoidenkehittämisavustus koronavirusepidemiasta aiheutuneessa markkinahäiriössä. Avustusta voidaan myöntää sekä tilanneanalyysin tekemiseen että kehittämistoimenpiteisiin.
Tilanneanalyysissä yritys voi selvittää ja suunnitella toimintaansa, uusia liiketoimintoja sekä organisoida palvelujaan koronan aiheuttamassa markkina- ja tuotantohäiriötilanteessa ja sen jälkeen.
Avustusta voidaan myöntää myös kehittämistoimenpiteisiin, jotka parantavat yrityksen mahdollisuuksia koronaviruksen aiheuttamassa markkina- ja tuotantohäiriötilanteessa ja sen jälkeen. Toimenpiteet voivat liittyä esimerkiksi liiketoiminnan uudelleensuuntaamiseen, alihankintaverkoston kehittämiseen, toiminnan uudenlaiseen organisointiin, tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen sekä osaamisen vahvistamiseen.
Avustusta voi hakea maa- ja metsätalousministeriöstä 18.9.2020 kello 16.15 saakka.
Kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista 7.7.2020 lähtien. Haku tapahtuu sähköisellä hakemuksella Valtiokonttorin verkkosivulla. Tukea voi hakea 31.8.2020 asti
Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Tukeen vaikuttavat yrityksen kiinteät kustannukset sekä palkkakustannukset tukikaudelta 1.4.-31.5.2020.
Tuki kohdentuu koronaviruspandemiasta kärsiviin yrityksiin ja toimialoihin. Myös liiketoimintaa harjoittavat säätiöt ja yhdistykset ovat tuen piirissä.
Tukeen oikeutetut toimialat voi tarkistaa Valtiokonttorin sivuilta
Tuen piiriin kuuluvat ne toimialat, joiden liikevaihto on pudonnut vähintään 10 prosenttia vertailuajankohtaan nähden ja joista säädetään valtioneuvoston asetuksessa. Toimialan huhtikuun 2020 liikevaihtoa verrataan maalis-kesäkuun 2019 keskimääräiseen liikevaihtoon. Hakija voi tarkistaa toimialaluettelon Valtiokonttorin verkkosivuilta.
Valtiokonttori järjestää tiistaina 30.6.2020 klo 13 webinaarin, jossa asiantuntijat kertovat kustannustuesta ja sen hakemisesta. Webinaari on katsottavissa myös jälkikäteen tallenteena. Lisätietoja webinaarista ja osallistumislinkki
Kustannustuen puhelinpalvelu palvelee 1.7. alkaen arkisin klo 9-15 numerossa 0295 50 3050
Lisätietoja hakijalle:
Työ- ja elinkeinoministeriön kysymyksiä ja vastauksia kustannustuesta
Työ- ja elinkeinoministeriön koronavirustoimintaohjeita yrityksille
Avustus voidaan myöntää yritysmuodosta riippumatta yrityksille:
- joissa työskentelee hakemuksen jättämishetkellä enintään viisi henkilöä (sisältäen yrittäjän/yrittäjät). Tästä pääsäännöstä poiketen voidaan yrityksen koon tarkastelussa ottaa huomioon myös esimerkiksi yrityksen lomautettujen työntekijöiden määrä. Yksinyrittäjät eivät kuitenkaan kuulu ELY-keskusten avustuksen piiriin.
- joille koronavirus on aiheuttanut tilapäisiä markkina- ja tuotantohäiriöitä
- jotka pyrkivät uudistumaan ja vahvistamaan osaamistaan
- kaikkien muiden toimialojen yrityksille, paitsi maa-, metsä- ja kalatalouden sekä maataloustuotteiden jalostuksen alan yrityksille
- lisäksi avustus on tarkoitettu myös niille yksityisille elinkeinoharjoittajille (toiminimet), jotka työllistävät vähintään yhden työsuhteisesti (ei ylärajaa työntekijöiden määrällä).
1. Tilanneanalyysin tekeminen
- avustuksen määrä voi olla enintään 80 % avustuksen perusteena olevista laskennallisista kustannuksista
- avustuksen määrä voi kuitenkin olla enintään 10 000 euroa
- avustuksesta voidaan maksaa ennakkona enintään 70 %
2. Kehittämistoimenpiteet
- avustuksen määrä voi olla enintään 80 % avustuksen perusteena olevista hyväksyttävistä kustannuksista.
- avustuksen määrä voi olla enintään 100 000 euroa, suhteutettuna kuitenkin yrityksen toiminnan laajuuteen
- avustuksesta voidaan maksaa ennakkona enintään 70 %
- Suomessa toimivat pk-yritykset, joilla on 6-250 työntekijää. Yrityksessä työskentelee tai on lomautettuna hakemuksen jättämishetkellä vähintään 6 henkilöä (sisältäen yrittäjän ja yrittäjät)
- Midcap-yritykset, joiden oma tai konsernin liikevaihto on enintään 300 M€
- Kotimarkkinayritykset ja vientiyritykset
- Lähes kaikki toimialat, joiden nykyinen liiketoiminta kärsii koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantoketjuhäiriöistä
1. Esiselvitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin – enintään 10 000 euroa. Avustuksen suuruus on 80 % projektin hyväksytyistä kokonaiskustannuksista ja ennakkoa voidaan maksaa 70 % myönnettävän avustuksen määrästä. Business Finlandin rahoituksen suuruus on enintään 10 000 € (hankkeen kokonaisbudjetti tällöin 12 500 euroa).
2. Kehittämisrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin – enintään 100 000 euroa. Avustuksen määrä on 80 % projektin hyväksytyistä kokonaiskustannuksista ja ennakkoa voidaan maksaa 70 % avustuksen määrästä. Business Finlandin rahoituksen suuruus on enintään 100 000 € (hankkeen kokonaisbudjetti tällöin 125 000 euroa).