Raskausaika ja synnytys

Valkeakoski  >  Terveys  >  Neuvolapalvelut  >  Raskausaika ja synnytys

Äitiysneuvolassa hoidetaan äitiä ja perhettä raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Tavoitteena on tulevan äidin, sikiön ja syntyneen lapsen sekä koko perheen mahdollisimman hyvä terveys. Neuvolan ohjaus ja hoitokäytännöt ovat yhdenmukaisia Tays:n ohjeiden kanssa, sillä käytössä on alueellinen hoito-ohjelma. Yhdenmukaisuuden lisäksi siten turvataan myös tarkoituksenmukainen työnjako perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon kesken.


Neuvolakäynnit

Ensikäynti äitiysneuvolassa tapahtuu yleensä raskausviikolla 8-9.  Ajan voi varata neuvolaan, kun kuukautiset ovat jääneet pois ja raskaustesti on ollut positiivinen. Koko perhe on tervetullut käynnille neuvolaan.  Ensikäynnille varataan aikaa noin tunti.

Äidille tarjotaan normaalisti sujuvan raskauden aikana neuvolassa 9-11 tarkastusta terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotolla. Neuvolatoimintaa säätelevän asetuksen mukaan odotusaikana järjestetään yksi  laaja terveystarkastus, jossa arvioidaan molempien vanhempien hyvinvointia ja tuen tarpeita.


Sähköinen äitiyskortti

iPana Äitiys -palveluun kirjautumisohjeet saat ensimmäisen neuvolayhteydenoton aikana.


Sikiöseulonnat

Raskauden seurantaan kuuluvat kaksi ultraäänitutkimusta tehdään Suomen Terveystalolla Tampereella. Tutkimukset sijoittuvat raskausviikoille 11-14 ja 20-22. Niihin varataan aika neuvolan ohjeiden mukaan.


Isyyden tunnustus

Jos vanhemmat eivät ole lapsen syntyessä avioliitossa keskenään, uuden isyyslain myötä  isyyden selvittämisen ja yhteishuoltosopimuksen voi tehdä jo raskauden aikana neuvolakäynnin yhteydessä

Viimeksi muokannut: Tuija Ruuttunen, 16.2.2018 14:35