Perheryhmät

Perheryhmien sisällöt muuttuvat lasten kasvaessa: siinä missä pienimmät vauvat toimivat paljon sylissä yhdessä vanhemman kanssa niin ”isot vauvat” juoksevat jo omin jaloin karkuun. 1-vuotiaden tunnilla liikutaankin perheryhmistä eniten. Motoriikka kehittyy musiikkitoiminnan kautta ja samalla koetaan sekä opitaan musiikillisia asioita. 2-vuotiaat alkavat toimia yhä itsenäisemmin ja mielikuvitusleikit ovat valloittavimmillaan.  

Tunneilla käytetään erilaisia tunnin teemaan sopivia materiaaleja, joita katsotaan, kosketellaan, liikutellaan tai haistellaan. Musiikin syke on tunneilla läsnä loruissa, helpoissa käsileikeissä, taputteluissa, tömistelyissä, pikkulauluissa sekä tietysti soittamisessa. Rytmit, erilaiset äänileikit sekä lapsen maailmaan sopivien laulujen laulaminen tukevat puheen ja kielen kehitystä. Musiikkiliikunnassa tutustutaan monenlaisiin musiikin tyylilajeihin – lastenlauluihin, klassiseen musiikkiin, maailmanmusiikkiin. Musiikin erilaisiin muotoihin on helppo tutustua tanssien ensin sylissä ja myöhemmin itsenäisesti liikkuen.

Sisarusryhmän sisällöt myötäilevät em. perheryhmien sisältöjä, mutta toteutus mukautetaan ryhmässä olevien lasten ikä- ja taitotasoja vastaaviksi. Mukana oleva pienempi sisarus voi toimia aikuisen tukemana, kun taas isompi toimii itsenäisesti tai ryhmäkaverin kanssa haastavammassa tehtävässä. Suosittelemme, että sisarusryhmässä ollaan yksi vuosi, josta sitten jatketaan omanikäisten ryhmissä. Yli 3-vuotiaille suosittelemme jo oman ikäisten ryhmää, jossa lapsi saa kokea ikätasolle sopivia haasteita ja ryhmässä oppimisen ja tekemisen riemua.

Erityislasten oma muskariryhmä on tarkoitettu lapsille, joilla on erityistä tuen tarvetta. Ryhmän koko pidetään pienempänä kuin muiden ryhmien, tunnille tullaan oman vanhemman kanssa.Pienessä ryhmässä voi keskittyä jokaisen lapsen erityistarpeisiin. Erityislasten muskarissa lauletaan, soitetaan, liikutaan, kuunnellaan - tehdään kaikkea musiikin parissa mitä muissakin ryhmissä. Erityisryhmässä jokaisen lapsen yksilöllistä kasvua ja kehitystä voidaan tukea musiikin avulla. Onnistumaan pystyy jokainen pieni ja iso omista lähtökohdistaan! Ryhmä tarjoaa myös erityislapsen perheelle kohtaamispaikan muiden, samankaltaisessa tilanteessa olevien perheiden kohtaamiseen. 


Tällä hetkellä erityisryhmä on kaikille lapsille, jotka tulevat ryhmään oman vanhemman kanssa. Isomman ja omatoimisemman erityislapsen osallistuessa "tavalliseen" ryhmään esim. oma vanhempi voi olla tarvittaessa avustajan mukana. Valkeakosken musiikkiopiston muskariryhmiin ovat tervetulleita kaikki lapset!
Viimeksi muokannut: Anni Pietarila, 7.6.2019 8:27