Teollisuusperinnön keskusta

Rajausluonnos

Vanhan keskusta-alueen kanava- ja teollisuusmiljöö punatiilisine tehdasrakennuksineen on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö. Tehtaan piiput siintävät Rapolanharjulle ja Saarioispuolen Visavuoreen asti.

Teollisen keskustan rakennusperintöön liittyvät modernit julkiset ja liikerakennukset sekä 1930-50-lukujen aikana rakennetut, laajat ja yhtenäiset työväestön asuinalueet, jotka ovat säilyttäneet alkuperäisen ilmeensä poikkeuksellisen hyvin. Maisemakuvassa merkittävä on keskustan läpi virtaava koski kanavineen ja riippusiltoineen, ja sen varrella oleva Pässinmäen vanha puutaloalue ja kaupungin puistoalueet sekä Kauppilanmäen tehtaalaismuseo.

Keskellä virtaa sijaitseva Linnosaari on linnoitussaari, joka on kiinteä muinaisjäännös.

Apianlahtea kiertää laaja viheralueverkosto ja virkistysreitti.

Lotilanjärven rannoilla on merkittäviä luontoarvoja ja arkeologisia arvoja, sekä Antinniemen asuinalue esimerkkinä jälleenrakennuskauden asuinalueesta.
Myllysaaren öistä maisemaa.
1860-70 -lukujen vaihteessa rakennettu Kanavakasöörin virkatalo näkyy Myllysaaren kautta kulkeneen kylän vanhan päätien varrella.
Tehtaan korjauspaja ja puusepänverstasrakennus on viimeksi ollut museokäytössä.
kanavan maisemassa näkyvät 1950-luvulla rakennettu vesivoimalaitos, sorrin hiomo, taustalla tehtaan 1930-luvun julkisivua ja Myllysaari.
Putaansillalta kuvatussa maisemassa näkyvät Lepänkorvan rantapuisto veneineen, taustalla kaupungintalo ja oikeassa laidassa maiseman kiintopisteenä torin laidalla 1930-luvulla valmistunut, arkkitehti W.G. palmquistin suunnittelema tehdasyhtiön saunarakennus.
Veneitä kanavan sulussa.
Kanavakasöörin talo sijaitsee hallitsevalla paikalla kanavamaisemassa Myllysaaren edustalla.
Lepänkorvan kumpuilevassa puistossa on vielä havaittavissa jälkiä sen vanhasta luonteesta asutusalueena.
Portaat johtavat näköalapaikalle Lepänkorvan puiston huipulle.
Apianlahtea kiertävän ulkoilureitin varrelta on useita näköalapaikkoja laajaan vesistömaisemaan.
apian kanavan kautta kulkeva suosittu
Apianlahden maisemaa Kirjaslammen kohdalla.
Kirjaston katujulkisivussa voimakkaina näkyvät porrastetut kattoikkunat antavat kirjastorakennukselle leimallisen ilmeen.
Työväentalo siirrettiin Kauppilanmäelle 1960-luvulla Hauhon Sappeen kylästä.
kauppilanmäen museon eri vuosikymmenille ominaisin tyylein sisustetut asunnot kuvaavat ajalleen tyypillisiä asuinoloja sadan vuoden ajalta, 1870-luvulta paperitehtaan perustamisesta lähtien.
Viimeksi muokannut: Outi Kanerva, 15.2.2011 11:17