Voipaalan rakennukset

Valkeakoski  >  Kulttuuri ja vapaa-aika  >  Voipaalan taidekeskus  >  Voipaalan rakennukset

Voipaalan kartanoalue. Klikkaa isompaan aluekarttaan.

Voipaalan alueen asutuksen juuret ovat rautakaudella. Asutus on todennäköisesti jatkunut keskeytyksettä läpi keskiajan, ja kirjallisissa lähteissä 1500-luvulla Voipaala mainitaan monitaloisena kylänä. Suurtila paikalle on syntynyt viimeistään 1600-luvulle tultua.

Voipaala ja Rapolanharju lähiympäristöineen muodostaa Suomen laajimman yhtenäisen muinaismuistoalueen. Harjulle kulkee reitti Tallipihan kautta. Voipaalan vanhimmat rakennukset sijaitsevat Väenpihalla, jossa sijatisee Pakari, Majurskan pytinkin ja aittarakennus. Nykyinen päärakennus on rakennettu 1912 ja siellä on toiminut taidekeskus vuodesta 1977.

Voipaalaassa oli jo 1700-luvulla Suomessa harvinainen barokkipuisto, jossa nelijakoisen puutarhan kasvimaakorttelit rajattiin kirsikkapuilla sekä karviais- ja viinimarjapensailla. Varsinaiset hedelmäpuut istutettiin tasavälein omiin kortteleihinsa. Nykyisen päärakennuksen takana edelleen samalla paikalla sijaitsevasta barokkipuutarhasta johtaa akselitie Sääksmäen kirkkoon.

Mikä ihana ympäristö tutustua luontoon, kulttuuriin, historiaan sekä viettää aikaa juhlien ja patikoiden.

Lue lisää Voipaalan historiasta ja tutustu tarkemmin vuorattaviin juhla- ja kokoustiloihin.


Voipaalan kartano                 

Jugend-tyylisessä Heikki Tiitolan suunnittelemassa, vuonna 1912 rakennetussa päärakennuksessa sijaitsee noin 400 m 2 näyttelytilaa kahdessa kerroksessa. Kartanon  historiahuone soveltuu vuokrattavaksi 35 vieraan juhliin, taidenäyttelyn ollessa avoinna. 


Kartanokahvila palvelee taidenäyttelyn aukioloaikoina ja toteuttaa tilauksesta myös ryhmien ruokailuja. Kaupunginkirjaston lehtienlukupiste sijaitsee kahvilassa.

Voipaalan kartanon historishuone: 197 kB

Pakari

Alueen vanhin säilynyt rakennus on 1700-luvulla rakennettu keittiö, nykyään yritystiloina toimiva Pakari. Rakennuksessa palvelee sisustuspuoti ja erilaisia hyvänolonhoitoja tuottavia yrittäjiä. 

Pakari

Pytinki

1800-luvun alussa rakennettu Majurskan pytinki oli henkilökunnan vanha asuntola. Nykyisin  Pytingissä sijaitsee taidekeskuksen vuokrattavat kurssitilat: kaksi luokkahuonetta, valokuvauspimiö sekä grafiikan työpiste.

Käsityö- ja kuvataidekoulu Emilin ryhmiä toimii Pytingin itäpäädyssä ja länsipääty on yritystilana, jossa toimii day spa.

Pytinki

Ilkka-ateljee

Kaksikerroksinen viljamakasiini kunnostettiin 1960-luvulla kuvanveistäjä Elias Ilkan ateljeeksi, kun Ilkka sai Sääksmäen kunnalta tilauksen kunnan vaakunalintua esittävästä Sääksi-patsaasta. Sääksi siirrettiin Voipaalaan toukokuussa 2007 Sääksmäen kirkon tuntumasta. 

Ilkka-ateljeessa sijaitsee Ilkan työhuoneen museokokoelma ja rakennus toimii Valkeakosken kuvataiteilijat ry.:n näyttelytilana. Avoinna kesäkaudella.

Ilkka-ateljee

Juhlatila Navetta

Navetta on rakennettu v. 1927. Juhlatilaksi v. 2017 uudistettu rakennus vastaa monenlaisten juhlien ja seminaarien kysyntään.  Vuokrauksesta tarkemmin Voipaalan toimistosta p. 040 335 7071.

Toteuta mieleenpainuvat tilaisuudet Voipaalassa!

Juhlatila Navetta

Aittarivi

1800-luvulla rakennetun aitan lämpimässä itäpäädyssä toimii Valkeakoski-opiston kudonta-asema  Pellavapää
Kesäaikoina aitoissa pidetään toisinaan näyttelyitä ja tapahtumia. 

pellavapaa_talvi_nettikoko.jpg : 41 kB

Tallipiha

Tallipihaa ympäröi talli, vaja ja verstas. 
Talli on rakennettu kahdessa vaiheessa. Alakerta toimi alun perin navettana ja oli Sääksmäen pitäjässä ensimmäinen eläimille tarkoitettu rakennus, jossa oli lasiset ikkunat.

Tallissa voit kesäaikaan  vierailla Museoviraston kokoamassa Rapalum-näyttelyssä, joka  valottaa Rapolanharjun ja Sääksmäen historiaa ja luontoa.

Tallin vierestä pääset Rapolanharjun opastetuille reiteille, joita ylläpitää Metsähallitus. Tallipihalla järjestetään kesäisin tapahtumia.

Tallipiha

Kuivuri

Viljakuivuri on Elias Ilkan suunnittelema, 1940-luvulla rakennettu rakennus, jonka yhteydestä on purettu puinen yksikerroksinen siipiosa.
Tila on yleisöltä suljettu. 

Viljakuivuri

Kanala

Kanala on rakennettu 1927. Kanalassa toimii  Sääksmäki-seura

Kanala-rakennus


Viimeksi muokannut: Irma Puttonen, 3.1.2019 11:16