Voipaalan kehittämisen hanke (2015-17)

Valkeakoski  >  Kulttuuri ja vapaa-aika  >  Voipaalan taidekeskus  >  Tarinat ja faktat  >  Voipaalan kehittämisen hanke (2015-17)

paarakennus.jpg : 43 kB

Voipaalan kehittämisen hankkeen (2015-2017) keskeinen tavoite oli alueen tilojen käytön tehostaminen ja modernisointi niin juhla- kuin kurssitiloiksikin sekä tarjota osaa rakennuskannasta vuokralle toimitiloiksi kulttuuri- ja hyvinvointialan yrittäjille.  Juhlatila Navetan ja Majurskan Pytingin remontit valmistuivat kesällä 2017 ja ovat nyt vuokrattavissa niin juhliin kuin kokous- ja opetustiloiksi.

Hankeaikaista:

Voipaalan taidekeskus on aloittanut toimintansa 1977 ja vuosien varrelle on mahtunut monenlaista palvelua, taiteilijaa ja sisältöä. 2000-luvun alkupuolella huomattiin, että oli jälleen aika uudistua ja  nykyaikaistua, kasvaa suuremmaksi ja paremmaksi. 29.4.2015 Valkeakosken kaupunginjohtaja Jukka Varonen nimesi työryhmän " Voipaalan taidekeskuksen toimintamallin muutosselvitystyöhön". Hankkeessa uudistettiin Navetta Juhlatilaksi ja Majurskan pytingin tilat.  Majurskan pytingin modernisointia rahoitti Euroopan maaseuturahasto, josta hankekuulumiset alla: 

leader_logo_rgb_yksi_pirkan_helmi.jpg : 53 kB lippu_ja_lause_suomi_mv_rgb.jpg : 69 kB


21.12.2017

Tilat käyttöön ja palveluprosessia hiomaanKevätkaudella vaihtui yrittäjien työtiloja ja Voipaalan väenpihalla toimii sisustuspuoti, rentoutusohjaaja, hieroja, luontaishoitaja sekä Spa-hoitola.Uusittujen tilojen kalustetoimituksia järjesteltiin ja tilojen käyttöönottoa jatkettiin kesän kuluessa niin Navetan kuin pytingin osalta.  Hankekoordinaattori vaihtui syyskaudella.  Varausprosessi muuttui suunnitellusta ja niinpä syksyllä käärittiin hihat Voipaalan toimistossa ja suunniteltiin markkinointia ja palveluprosessia samalla kun tiloja jo käytettiin ja varattiin käyttöön. Tiloja markkinoitiin myös syksyn tapahtumissa, kun siellä järjestettiin ohjelmaa tapahtumien yhteydessä (Rapola palaa, Wanhan ajan markkinat ja Joulumarkkinat). Pytingin luokissa on syksyn aikana järjestetty lasten kuvataidekoulun tunteja, yrityksien ja yhteisöjen koulutustilaisuuksia ja  kokouksia. 

Majurskan pytingin  loppuraportti ja maksatushakemus jätettiin ELY-keskukselle joulukuussa. Voipaalan kehittämisen työryhmän toimikausi päättyi 2017. Työ Voipaalan kehittämiseksi kuitenkin jatkuu! 
28.4.2017

Majurskan pytingin tilat kalusteita vaille valmiit
Majurskan pytingin remontti alkaa olla valmis ja ensimmäinen asiakastilaisuus pidetäänkin heti huomenna! Huonekalut saapuvat toukokuun lopulla, joten varauksia saa tehdä jo kesäkuun alusta alkaen. Valmiissa Majurskassa on nyt kaksi luokkahuonetta, joille tullaan antamaan historiaan sopivat nimet. Lisäksi siellä on valokuvapimiö, varasto, grafiikan vedostustila ja yksi uusi wc. Tilat palvelevat monenlaisia kokous- ja koulutustarpeita lapsista aikuisiin, tervetuloa!

Navetassa terassin pohjaa kaivetaan hyvää vauhtia ja sisällä pintoja maalataan. Navettaa saa jo nyt varata juhliin ja kokouksiin, tilauskalenteri alkaa heinäkuulta. Molempiin rakennuksiin- Navettaan ja Majurskan pytinkiin - jätetään alkuperäistä henkeä sävyvalintojen, historiallisten yksityiskohtien ja rakenteiden muodossa. Voipaalan tiloissa onkin tunnelmatakuu!

28.2.2017

Majurskan pytingin remontti hyvässä vauhdissa
Pytingin remontti aloitettiin helmikuussa ja ensimmäiset huoneet ovat saaneet jo uudet maalit ja seinät on pitkälti rakennettu. Vanha lautalattia vaihtaa sävyä ruskeasta harmaaseen ja valinta on todettu erittäin valoisaksi. Remontti jatkuu huhtikuun alkuun saakka, jonka jälkeen kalusteet tuodaan tilaan. Uusien kalusteiden kilpailutus aloitetaan lähiaikoina.

Navetan juhlatilan remontin suunnittelu on loppumetreillä. Remontti alkanee kevään aikana ja tavoitteena on avata uudet tilat kesällä. Ensimmäisiä Navettahäitä juhlitaan jo heinäkuussa!

26.10.2016

Majurskan pytingin remontin aikataulutus ja rakentamisen kilpailutus aloitettu
Majurskan tilojen tarkat rakennuskuvat alkavat olla valmiita ja täten meiltä puuttuu enää urakoitsija ja kalusto. Näitä kilpailutetaan 2016 aikana, tavoitteena on aloittaa työt tammikuussa ja saada ne valmiiksi kevään 2017 aikana. Remontin aikana Pytingin yrittäjät palvelevat normaalisti.

Myös Navetan osalta piirrellään jo LVIS-kuvia ja suunnitellaan aikataulua. Tavoitteena on valmis tila kesäksi 2017. Molempien tilojen myynti ja varaukset aloitetaan vielä 2016 aikana. Mikäli siis suunnittelet yhdistyskokousta, perhejuhlaa, taidekurssia tai muuta tilaisuutta, kannattaa olla yhteydessä: 0403357071.

Voipaalan verkostokumppanit ja henkilöstö pitivät myös yhteisen innovaatiopäivän Ideascout Oy:n fasilitoimana. Päivän satoa kirjoitetaan raportiksi ja toimintasuunnitelmaksi parhaillaan ja niiden pohjalta uudistetaan tulevaisuudessa Voipaalan markkinointia, myyntiä ja brändiä. Tavoitteena on olla kotimaan matkailussa kärkikohde ja paljastaa tämä piilotettu helmi.

24.8.2016

Majurskan pytingin rahoitushakemus hyväksytty!

Voipaala jätti hakemuksen Majurskan pytingin kurssitilojen modernisoinnista loppuvuodesta 2015 ja tänään saimme ilouutisia ELY-keskuksesta: rahoitus on myönnetty hakemuksen mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että ensi keväänä Voipaalan pihapiiristä löytyvät mitä mainioimmat kurssi- ja kokoustilat pienryhmille ja yhdistyksille. Remontissa tehdään myös pieni opetuspimiö sekä grafiikan vedostukselle pieni tila, näitä ovat tervetulleita vuokraamaan kaikki taiteilijat, taidekurssilaiset ja koulut. 

5.7.2016

Pakarin vuokrasopimus allekirjoitettu, tervetuloa Osuuskunta Elonjuuri!

Pakarin toiminta majatalona loppuu 15.8.2016 kun Osuuskunta Elonjuuri muuttaa alueelle. Jatkossa Pakarista saa herkullista luomuruokaa, hyvinvointipalveluita ja paljon muuta! Voipaalassa onkin syksystä jo 13 yrittäjää! Koko porukka esitellään elokuussa ja Elonjuuren osalta toiminta alkaa Voipaalan Wanhan ajan markkinoilla 3.9.

Pytingin osalta odotellaan edelleen ELY-keskuksen päätöstä. Sääksmäen kirjasto sulki ovensa toukokuun lopussa ja Navetta on tyhjennetty alkukesän aikana. Navetan mahdollisesta tulevasta remontista tiedotetaan elo-syyskuussa, kun väki on palannut lomilta ja rahoitusneuvotteluita sekä suunnittelua voidaan jatkaa.

Hankekoordinaattori Noora toivottaa kaikille rentouttavia kesälomia!

20.5.2016

Koordinaattorin loma ohi ja hanketyö jatkuu

Noora vietti ansaittua lomaa kevään aikana ja hanketyössä oli joiltakin osin pieni tauko. Navetasta saatiin Pirkan Helmi ry:ltä kieltävä päätös, joten jatkamme rahoitusneuvotteluja kaupungin teknisen keskuksen kanssa. Tästä saatanee päätöksiä kesän alussa. Remontin valmistumisajaksi suunnitellaan 2017 vappua, jolloin voitaisiin avata juhlakausi Navetassa. 

Pakarin vuokraneuvottelut jatkuvat ja niiden päätyttyä alkukesästä julkistamme kaikki alueen yrittäjät ja uudet palvelut. Lisääntyvien palveluiden ja asiakkaiden myötä aloitamme myös koko alueen maankäytön tarkastelun pysäköinnin, viitoituksen ym. kannalta. Myös koko alueen brändin ja asiakaskokemuksen viilaaminen alkanee 2016 aikana. 

29.1.2016

Hanketyöryhmä jätti Navetasta kokoontumistila - Leader-avustushakemuksen

Hankehakemus on tullut vireille koordinaattorin vietyä sen Pirkan Helmi ry:lle. Hakemus käsitellään ensin Pirkan Helmen hallituksen kokouksessa 9.2. Mikäli hallitus puoltaa hakemusta, jatkaa se ELY-keskuksen käsittelyyn. Mikäli hakemusta ei puolleta, arvioidaan hankerahoituksen muut mahdollisuudet. 

12.1.2016

Pirkan Helmi puoltanut Majurskan pytingin modernisointi-hanketta

Majurskan pytingin modernisointi-hanke on saanut Pirkan helmi ry:n hallituksen puoltavan päätöksen. Tästä hakemus jatkaa matkaansa ELY-keskukseen, missä se käsitellään tämän hetken arvion mukaan kesäkuuhun mennessä. ELY-keskuksen päätös määrää saadaanko Leader-avustusta. 
Pytingin muutostöille on saatu rakennuslupa ja maakuntamuseon lausunto invarampin osalta. Enää puuttuu ELY-keskuksen päätös ja tiloja voidaan lähteä remontoimaan.

Lisää yrittäjiä Voipaalan alueelle, toimitilat lähes täynnä!

Majurskan pytinkiin asettuu tammikuussa Kukka-Hakan lisäksi kaksi muuta yrittäjää. Myös koko Pakarin muuttamisesta toimitilaksi on tehty aiesopimus. Pakarin kohtalo ratkennee kesään mennessä ja majoituksia voi varata vielä elokuulle saakka, jonka jälkeen Pakari muuntautuu hyvinvoinnin keskukseksi. Näin ollen toistaiseksi ainoa vapaa lämmin tila alueella on Ilkka-ateljee, josta on ollut alustavia kyselyitä, mutta sopimuksia ei ole tehty. Ilkka-ateljeeta vuokrataan vain talvikausille tilan toimiessa kesät galleriana.

Hankkeen aloitusvuoden 2015 toimenpiteet tiivistetysti

- Työryhmä nimetty huhtikuussa, kokoontumisia kuukausittain
- Arkkitehtitoimisto ja rasitustestit Navetalle sekä Tallille kilpailutettu ja valittu
- Rasitustestien perusteella mahdolliseksi juhlatilakohteeksi valikoitui Navetta (nyk. kirjasto)
- Asukasilta hankkeen tiimoilta elokuussa
- Majurskan pytingin modernisoinnin Leader-hakemus rakennussuunnitelmineen jätetty lokakuussa Pirkan Helmi ry:lle
- Navetan muutostyön suunnitelmat aloitettu, Leader-hakemus jätetään tammikuussa 2016
- Neljä määräaikaista toimitilasopimusta alueelle, lisäksi useita neuvotteluja käynnissä vuoden 2016 toimitilasopimuksista.


23.10.2015

Majurskan pytingin modernisointi-hankkeen avustushakemus jätetty

Työryhmän ensimmäinen etappi on saavutettu: Pytingin kurssitilojen modernisoinnin Leader-avustushakemus on jätetty Pirkan Helmen toimistolle ja näin hakemus on tullut vireille. Käsittelyaika on arviolta 6kk eli Pytingin osalta palataan asiaan alkukesästä.

Seuraavaksi keskitymme työryhmässä suunnittelemaan Navetan tilojen käyttöä ja etsimään kahvilayrittäjää Kartanoon, 4H-yrittäjää tai yhdistystä, joka voisi ottaa Voipaalan kahvion haltuun täysi- tai osa-aikaisesti. Erityisesti tarvetta on kesäksi, jolloin monet tapahtumat työllistävät Voipaalan väkeä.

Navetan suunnitelmat ovat edenneet ideapiirroksiksi ja piakkoin konsultoimme eri käyttäjiä sekä asiantuntijoita sähkön, veden ja laitteiston tarpeista. Juhla- ja seminaaritilan vuokraajia ovat usein juhlaseurueet, mutta tilassa toimivat taustalla mm. pitopalvelut ja esiintyjät. Toimiva keittiö ja esitystekniikka ovatkin hyvän tilaisuuden osatekijöitä! Asiantuntijoiden mielipiteiden lisäksi haemme rakennuslupaa mm. WC-tiloille ja maakuntamuseon lausuntoa. Maakuntamuseo vaalii rakennusperintöä ja täten antaa lausuntoja rakennusten ulkopuolelle tehtävistä toimenpiteistä, tässä tapauksessa suunnitteilla olevasta terassista ja sen kaiteesta.

13.10.2015

Ensimmäiset yrittäjät alueelle. Tervetuloa Kukka-Haka!

Voipaalaan saadaan syksyn aikana ensimmäiset vuokralaiset. Joulun alla alueella toimii kaksi PopUp- joulupuotia: Kukka-Haka ja Lampurin Puoti, joista voit käydä hakemassa mm. taidokkaat kukkasidontatyöt, villalangat ja lampaantaljat paikalliselta tilalliselta. Luvassa on siis 100% kotimaista ja sääksmäkeläistä kädentaitoa! Joulun jälkeen 1.1.2016 Kukkasidontakoulu Kukka-Haka Oy siirtää toimintansa kokonaan Voipaalan Pytinkiin, joten jatkossa meiltä saat myös tarvikkeet, sidontatyöt ja kurssit.

Pytingin hankehakemus valmis loka-marraskuun vaihteessa.

Pytingin kurssitilojen kunnostamiseen ja nykyaikaistamiseen haetaan Leader-avustusta. Työryhmä jättää hankehakemuksen lokakuun lopussa, jäämme jännittämään päätöstä hieman pidemmäksi aikaa, sillä arvioitu käsittelyaika on 6kk. Pytingin hakemuksen valmistuttua, alkaa arkkitehtimme Ajan arkkitehdit Oy:ssä suunnitella Navetan juhla- ja seminaaritiloja, joista tavoitteenamme on tehdä erillinen hakemus.

21.9.2015 Juhla- ja kurssitilojen kehittäminen etenee!

Navetasta juhla- ja kokoustilaa? navetta_nettikoko_talvi.jpg : 56 kB

Sääksmäen kirkon läheisyys luo kysyntää juhlatilalle taidenäyttelytoiminnan kanssa päällekkäisinä aikoina. Kartanon vuokraaminen onnistuu taidenäyttelyiden vakuutusasioista ja aukioloajoista johtuen vain satunnaisesti, emmekä tällä hetkellä kykene vastaamaan lisääntyvään kysyntään. Hääsesonki on kuumimmillaan samaan aikaan näyttelysesongin kanssa. Myös kokoustilan kysyntä on kasvanut ja tätä vastaamaan olemme selvittäneet piharakennusten mahdollista käyttöä juhla- ja kokoustilana. Ainoat riittävän suuret tilat kartanon lisäksi ovat Talli ja Navetta.

Historiallinen rakennuskanta asettaa omat haasteensa muutostyölle ja kesän aikana sekä Talli (Rapalum ja varasto) että Navetta (kirjasto) kävivät läpi rakenteiden kantavuuden testit. Kummankaan ylinen ei harmiksemme kestä juhlakäyttöä ja Talli sai kylmänä ja huomattavasti huonokuntoisempana rakennuksena täten jäädä omaan rauhaansa, sillä Tallin ainoa riittävän suuri tila olisi ollut sen ylinen.

Navetta lämmitettynä suurena tilana mahdollistaisi juhla- ja kokouskäytön ympäri vuoden.
Navetasta olemme kilpailuttaneet rakennussuunnittelun, missä ylisiä ei käytetä vaan lisätilaa haettaisiin rakentamalla terassi. Suunnittelutyö alkaa lokakuussa 2015 ja mikäli kustannuslaskelmat osoittautuvat kohtuullisiksi ja tila olisi muokattavissa riittävän suureen juhlakäyttöön, haemme avustusta tilan muuntamiseksi juhla- ja kokoustilaksi.

Haku tapahtuisi vuodenvaihteessa 2015-2016 ja tapahtuu vain mikäli tilan muuntamisen kokonaiskustannukset jäävät kohtuullisiksi. Mikäli hakemus jätetään ja avustuspäätös on myönteinen, rakentamaan päästäisiin aikaisintaan loppukesästä 2016. Sääksmäen sivukirjasto siirtyisi joko kirjastoautoon, Voipaalan kartanoon tai muuhun soveltuvaan tilaan seudulla. Siirto vaatii Sivistystoimen lautakunnan päätöksen. Navetan tulevaisuus ei siis ole vielä sinetöity suuntaan tai toiseen, vaikkakin pyrkimyksenä on muuntaa tila.

Pytingistä monikäyttöisempää kurssi-, kokous- ja toimitilaa?  pytinki.jpg : 253 kB

Majurskan pytingissä on tällä hetkellä kaksi kurssitilaa sekä pieni pimiö. Kurssitilat ovat varustelultaan jääneet 60-luvulle ja nyt aiomme päivittää niistä mahdollisimman muunneltavat, nykyaikaiset ja monikäyttöiset. Tilat ovat kovalla käytöllä kolme kuukautta vuodesta ja hyvin vähällä käytöllä loput vuodesta. Tavoitteena on monikäyttöisyydellä mahdollistaa tilojen vuokraaminen kurssitilaksi, kokoukseen tai koulutukseen. Rakennuksen toinen pääty pyhitetään yritystoiminnalle ja toiseen päätyyn haetaan avustusta sen kunnostamiseksi kurssi- ja kokoustilaksi. 

Uusi pytinki mahdollistaisi kenen tahansa jakaa osaamistaan kurssin muodossa, kokoustaa, kouluttaa tai vuokrata valokuvapimiö, grafiikan prässi tai koko luokka taiteelliseen työskentelyynsä.

Pytingin rakennussuunnittelun kilpailutus tehtiin samaan aikaan Navetan kilpailutuksen kanssa ja myös Pytingin suunnittelu alkaa syyskuun aikana. Tavoitteenamme on jättää avustushakemus marraskuussa 2015. Mikäli avustuspäätös on myönteinen, alkaisi rakennustyö lokakuussa 2016. Työryhmä on päättänyt edetä avustushakemuksen tekoon Pytingin osalta ja täten uudistaa tiloja. Myös toimitilapäätyyn on löytynyt ensimmäinen yrittäjä, jonka kanssa käymme neuvotteluja parhaillaan.

Viimeksi muokannut: Irma Puttonen, 8.3.2018 13:20