Toimintakertomus

VUOSIKERTOMUS 2017

Voipaalan taidekeskuksen kartanossa oli v. 2017 esillä seitsemän taidenäyttelyä.
Kesäkaudella Ilkka-ateljeessa oli lisäksi esillä seitsemän näyttelyä. Alueen historiaa ja luontoa esittelevä Rapalum-ilmaisnäyttely on avoinna touko-syyskuun tallissa.

10.1. - 29.1.2017 Tapettitaidetta – Designklassikoiden juhlaa
Savipotti – Johannes Uschanovin keramiikkaa
Vuoden alussa jatkuivat marraskuussa 2016 auenneet näyttelyt: kartanon yläkerrassa Pihlgren ja Ritola Oy:n restauroituja taiteilijatapetteja, mm. Yki Nummen, Erik Bruunin, Rut Brykin, Lisa Johansson-Papen, Birger Kaipiaisen, Annikki ja Ilmari Tapiovaaran sekä Ritva Kronlundin malleja. Alakerrassa oli esillä Johannes Uschanovin käyttökeramiikkaa.


11.2. - 9.4.2017 ARKKI
Kevään näyttely ARKKI oli ihmisen, koneen, luonnon ja hulluuden yhdistelmä sekä osa geologista kiertoa. Näyttelyssä esillä olleet raadot ja näyttelysalin ilmatilaa hallinneet linnut olivat taide-elämys monelle kävijälle. Esillä oli veistoksia, grafiikkaa ja piirroksia seuraavilta taitelijoilta: Tiina-Liisa Kaalamo, Aino Mäntynen, Jussi Nykänen, Tomas Regan, Salla Salin ja Baren baren- ryhmä: Helena Perkiö, Heidi Piippo, Maija Teppo ja Leena Vainio.


25.4.-28.5.2017 Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin kevätnäyttely
Perinteinen Valkeakosken lasten ja nuorten kevätnäyttely valtasi jälleen Voipaalan näyttelysalit.


10.6.-10.9.2017 Sanasta Kuvaan – Taiteen lukusali
Voipaalan taidekeskuksen kesänäyttelyssä oli esillä yli 300 ulkomaista sekä kotimaista taiteilijakirjaa Helsingin kaupunginkirjaston RikArt-kokoelmasta. Näyttely oli sisarnäyttely Visavuoren museon kanssa, jossa oli esillä Sanasta Kuvaan - Kirjailijamuotokuvia. Yhteistyötä museosäätiön kanssa tehtiin mm. markkinoinnissa ja yhteislipun mahdollistamisella. Lisäksi esillä oli osasto kiellettyjä kirjoja, jotka olivat lainassa Valkeakosken kirjastosta. Lähes kaikki näyttelyssä mukana olleet teokset olivat yleisön selattavissa: valkoiset hanskat sisältyivät korotetun pääsylipun hintaan.

23.9. - 5.11.2017 Herkkyyskausi
Herkkyyskausi-näyttely esitteli viisi eri tekniikoilla työskentelevää taiteilijaa: esillä oli lasitaidetta, pellavakuituveistoksia, ristipistoin toteutettuja teoksia sekä maalauksia eri tekniikoin. Kutsunäyttelyn taiteilijoita yhdistää samankaltainen ympäristön hienovireinen havainnointi ja herkkä työskentelytapa.
Taiteilijat: Carita Ahlqvist, Ella Varvio, Katri Heinänen, Sampsa Indrén ja Leena Illukka.

18.11. – 22.12.2017 Yhteenkiedotut
Vuoden viimeinen näyttely esitteli käsityötekniikkaa hyödyntäviä kuvataiteilijoita, mukana oli myös keraamisia suihkulähdeveistoksia ja esineinstallaatio. Ryhmänäyttelyn taiteilijat: Liisa Hietanen, Aino Kajaniemi, Ninni Luhtasaari, Mirja Marsch, Tuija Teiska ja Sanni Weckman.
Näyttely suljettuna joulutauon ajan 23.12.2017 – 8.1.2018 ja päättyy 28.1.2018.


Ilkka-ateljeen taidenäyttelytoimintaa järjestää ja hallinnoi Valkeakosken kuvataiteilijat ry.
Näyttelyt 2017:
1.5.- 21.5. Mira Salonen ja Arja Seppänen
22.5.- 11.6. Lauri Lounela
12.6.- 2.7. Maritta Laitinen
3.7.- 23.7. Miia Änäkkälä
24.7.- 13.8. Sami Nousiainen
14.8.- 27.8. Seppo Eerolainen
28.8.- 10.9. Marketta Klemola


Tapahtumat

Voipaalan taidekeskus järjesti 2017 kaksi perinteeksi muodostunutta markkinatapahtumaa, jotka olivat jälleen laajassa suosiossa sekä markkinamyyjien että yleisön joukossa. Wanhan ajan markkinat pidettiin 2.9. ja Joulumarkkinat 25.11.

Vuonna 2017 järjestettiin Metsähallituksen ja Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humak) kanssa yhteistyössä Rapola palaa! -tapahtuma 26. elokuuta. Aktiviteettia oli järjestämässä myös joukko kyläläisiä ja yhdistysaktiiveja. Tapahtuma-alueena oli Voipaalan pihapiiri ja rakennukset sekä Rapolanharju ja Vanajavesi.

Lisäksi omaan tapahtumatuotantoon kuuluvat viiden taidenäyttelyn avajaiset ja yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa järjestetyt konsertit, taidetyöpajat ja taiteilijatapaamiset.

Voipaalan taidekeskuksen alueella toimii useita kaupungin yksiköitä, yhdistyksiä ja yrityksiä jotka myös järjestävät yleisötapahtumia ympäri vuoden. Voipaalan taidekeskus pyrkii avustamaan ulkopuolista tapahtumatuotantoa nostamalla sisältöjä esille omassa markkinoinnissaan ja neuvomalla tapahtumajärjestäjiä käytännön ongelmissa, lupa-asioissa sekä lainaamalla kalustoa. Yhteistyössä toteutettuja tapahtumia Voipaalassa olivat mm. Äitienpäivälounas, Barokkia äideille -konsertti, Sääksmäki Soi -konsertti, Kati Huvin puistokonsertit, RockArt, Valkeakoski-päivän kummitustenkuuntelu ja Ghost Investigators -kummitustutkimus.

Voipaalan kehittämisen hanke

Voipaalan kehittämisen hanke on aloitettu vuonna 2015 tarkoituksena lisätä monituottajamallin sisällöntuotantoa Voipaalan alueella tarjoamalla toimitiloja ja uudistamalla yhteiskäytöllisiä tiloja. Lisäksi hankkeessa uudistetaan Voipaalan alueen imagoa kulttuurin ja hyvinvoinnin keskukseksi.

Majurskan pytingin ja Juhlatila Navetan remontit toteutettiin kertomusvuonna. Majurskan pytingin modernisointihanketta rahoitettiin Pirkan Helmen leader-rahoituksella: loppuraportti ja maksatushakemus jätettiin ELY-keskukselle joulukuussa. Voipaalan kehittämisen työryhmän toimikausi päättyi 2017.

Kaikki yrittäjille vuokrattavat toimitilat ovat käytössä. Vuoden 2017 lopussa alueella toimii 5 yrittäjää; vuokralaisista enemmistö vaihtui kesällä. Yrittäjien kanssa on pidetty verkostotapaamisia ajankohtaisista asioista.

Tilavuokraus

Voipaalan kartanoalueella on useita rakennuksia, ja niiden käyttöä on tehostettu ja remontoitu uutta toimintamallia varten. Tiloja on vuokrattu yrittäjille, yhdistyksille, kaupungin sisäisiin toimintoihin sekä yksityishenkilöille. Majurskan pytinki ja Juhlatila Navetta olivat suurimman osan vuotta remontissa, jonka vuoksi niiden vuokra-aste vuositasolla on pieni.

Vuoden päättyessä Voipaalan alueella toimii viisi vuokralaista. Päärakennuksessa palvelee Kartanokahvila, jota ylläpitää pitopalvelu Maaseutu maistuu. Majurskan pytingissä toimii Spa-tyylinen hoitola Helkanhelmi. Pakarissa on sisustuspuoti Pientä ja kaunista, Hoitola tasapaino sekä Univeräjä, joka myös vuokraa Pakarin kamareita kokous- ja juhlakäyttöön.

Juhlatila Navetta ja Majurskan pytingin luokka- ja työpajahuoneiden remontit ja kalustus valmistuivat kesäkaudella. Tilojen asiakasvarauksia ja sisältöjen räätälöimistä oli suunniteltu tehtäväksi Tiedonjyvän kanssa, mutta koko prosessi jäi Voipaalan taidekeskuksen tehtäväksi, joten työmäärä tältä osin lisääntyi. Syyskaudella vuokraustoiminnan ohella hiottiin palveluprosessia, tehtiin asiakaskartoitusta ja markkinointisuunnitelmia.

Navettaa on vuokrattu niin yksityistilaisuuksiin kuin kaupungin sisäisiin koulutuksiin ja tapahtumiinkin. Myös kartanon historiahuone on suosittu juhlatila, jossa on vuoden aikaan järjestetty mm. ristiäisiä, muistotilaisuuksia, syntymäpäiviä. Voipaalan tiloja käyttävät myös Valkeakoski-opisto (joogat kartanossa, kudontapiste aittarivistössä) sekä Kuvataide- ja käsityökoulu Emil (Pytingin luokka).


Yleisö

Voipaalan taidekeskuksen näyttelyissä ja tapahtumissa kertomusvuoden aikana oli 8007 kävijää, joista suuri osa ilmaistapahtumien ja -päivien kävijöitä. Lisäksi Valkeakoski-opiston viikottaiset joogaryhmät näkevät näyttelyt lukuvuoden aikana.

Kesäkaudella aukiolevien Ilkka Ateljeen ja Rapalum-näyttelyiden kävijöitä ei tilastoida. Voipaala ei myöskään tilastoi tilavuokraajien vierasmääriä.

Kävijämäärät koko alueella on noussut huomattavasti. Myös yritystoiminnan myötä Voipaalan alueen käyttö on laajentunut, ja esim. Kartanokahvilassa vierailee runsaasti kävijöitä, paikallisista vakiovieraista Rapolanharjulla ensimmäistä kertaa vieraileviin turisteihin. Rapolanharjulla kävi kertomusvuonna yli 20 000 ulkoilijaa.


Henkilöstö

Vakituisia vakansseja taidekeskuksella on kaksi, joissa molemmissa tapahtui henkilövaihdos toimintavuonna. Tammikuun alusta aloitti palvelusihteeri Taija Reilin. Toiminnanjohtaja Noora Westerberg siirtyi pois kaupungin palveluksesta ja hänen tilallaan 1. elokuuta vt. toiminnanjohtajana aloitti Irma Puttonen. Tuntityöntekijänä on toiminut Sanni Tamminen. Näiden lisäksi Voipaalassa on ollut kausityöntekijöinä ja viikonloppuvalvojina viisi henkilöä lyhyissä jaksoissa.
Voipaalan alueella on työskennellyt myös useita kaupungin muiden yksiköiden työntekijöitä (Työllistämispaja Akseli, Vahtimestaritiimi, Kiinteistökeskus, Ruoka- ja siivouspalvelut, Valkeakoski-opisto).

Talous ja tuleva kehitys

Voipaalan tuloslaskelman toimintakate oli 104,2 % vuonna 2017. Vuodesta 2018 Voipaalan toimintakulut kasvavat, kun sisäiset vuokrat kaikista rakennuksista siirretään Voipaalan kustannuspaikalle. Juhlatilan markkinointia ja vuokrausta tehostetaan vuonna 2018, joka saattaa vaikuttaa tapahtumatuotannon henkilöresursseihin.


Valkeakoskella 16. tammikuuta 2018

Voipaalan taidekeskuksen toiminnanjohtaja