Toimintakertomus

VOIPAALAN TAIDEKESKUS
VUOSIKERTOMUS 2018

Voipaalan taidekeskus kuuluu Valkeakosken kulttuuripalveluiden yksikköön, joka on osa kaupungin koulutus- ja hyvinvointikeskusta. Valkeakosken kaupungin toiminta-ajatus toteutuu täysin taidekeskuksen toiminnassa: Voipaala on mahdollistaja, osa paikallista yhteisöä ja laajempaa yhteistyöverkostoa. Valkeakosken kaupungin strategia painottaa hyvinvoivaa yhteisöä: Voipaalan taidekeskus vastaa siihen lisäämällä osallisuutta ja kohtaamisia taiteen ja hyvinvoinnin keinoin. Toiminnassamme toteutuvatkin myös Pirkanmaan kulttuurisuunnitelma 2014-2030 keskeiset teemat: monimuotoisuus, osallisuus, kohtaaminen.

Edellisvuosien kehittämishankkeen seurauksena toiminnan painopiste Voipaalassa on hiukan muuttunut. Toimintamme on nykyisin jaettavissa kolmeen T-kirjaimeen: taide, tapahtumat, tilat. Edelleen pääpaino on monipuolisen ja laadukkaan taiteen tarjoamisessa valkeakoskelaisille sekä alueen matkailijoille. Taidenäyttelyt ovat toimintamme ydin. Alueen suosio erilaisten tapahtumien paikkana on kasvanut ja erityisesti syyskaudella 2018 Voipaalassa oli suuria yleisötapahtumia lähes joka kuukausi.
Erilaiset vuokrattavat tilamme mahdollistavat monenlaisia yksityis- ja yritystilaisuuksia kuin myös yritystoimintaa alueella. Tilat palvelevat edellisvuosien tapaan myös paikallisia yhteisöjä ja kaupungin muita toimintoja.

Taidekeskuksen 41. toimintavuosi oli työn täyteinen. Niin paljon tapahtuu 365 päivässä, että on jo unohtunut sellaiset pienet hetket kuin Ylen vierailu tekemässä juttua paikallisista kummitusjahtaajista; valitettavasti Puoli Seitsemän -ohjelmassa ei käynyt ilmi haastattelupaikkana olleen Voipaalan kummituskartano. Näin sydäntalvella ei meinaa myöskään muistaa, että lampaiden hoito kuuluu Voipaalan kesätöihin tai kuinka mukavasti kirjasto lähti markkinoimaan syksyn näyttelyämme kootessaan kauhukirjallisuutta esille. Niin, sellaisia välähdyksiä menneestä muistaa kun selailee Instagramin 122 kuvaa viime vuodelta. Suosittelenkin seuraamaan Voipaalan toimintaa aktiivisesti joko paikanpäällä tai eri medioiden välityksellä. Voipaalasta on niin moneksi, ettei se mahdu edes kolmeen T-kirjaimeen!

Seuraavaksi esitellään tarkemmin vuoden 2018 toimintoja, ja lopuksi valotetaan alkaneen vuoden 2019 suunnitelmia.


Valkeakosken Sääksmäellä 11.1.2019

Irma Puttonen
toiminnanjohtaja
Voipaalan taidekeskus

Näyttelytoiminta

Taidenäyttelyidemme pyrkimys on yhtäältä inspiroida valkeakoskelaisten luovuutta ja toisaalta toimia houkuttelevana kotimaan matkailukohteena. Tässä mielessä Voipaala hyödyntää vahvasti myös kartanon tarinoita ja alueen pitkää kulttuurihistoriaa. Voipaalan näyttelyhaku on avoin, mutta kiinnostavan teeman tai ajankohtaisten ilmiöiden ympärille toteutetaan kuratoituja näyttelyitä. Kertomusvuonna näyttelyhakemuksia tuli yli 30.

Voipaalan taidekeskuksessa v. 2018 oli esillä seitsemän taidenäyttelyä, joissa esillä oli 29 ammattitaiteilijan tai -kollektiivin sekä noin 300 taiteen perusopetusoppilaan teoksia. Kesän aikana Ilkka-ateljeessa oli esillä seitsemän näyttelyä, joissa esillä kahdeksan paikallisen taiteilijan teoksia. Alueen historiaa ja luontoa esittelevä Rapalum-ilmaisnäyttely tallissa on avoinna kesäkauden. Kesänäyttelyiden avoinna pidosta huolehtii taidekeskuksen ja Kartanokahvilan henkilöstö.

Yhteenkiedotut
– 28.1.2018
Liisa Hietanen, Aino Kajaniemi, Ninni Luhtasaari, Mirja Marsch, Tuija Teiska ja Sanni Weckman.
Talvinäyttely avautui 18.11.2017, ja jatkoi joulutauon jälkeen 9.1. Kutsunäyttelyssä mukana käsityötekniikkaa hyödyntäviä kuvataiteilijoita, mukana oli myös keraamisia suihkulähdeveistoksia ja esineinstallaatio.

Kolmelta
10.2. – 8.4.2018
Matti Happonen, Mika Heinonen, Kari Lohko
Lahtelaiset kuvataiteilijoiden, taideopettajien yhteisnäyttelyssä oli esillä puu-, pronssi- ja keramiikkaveistoksia, maalauksia ja tilateoksia.

Kuvataide- ja käsityökoulu Emil
24.4. – 27.5.2018
Taiteen perusopetuksen kevätnäyttelyssä on esillä lukuvuoden 2017-2018 aikana tehtyjä oppilastöitä yli 300 oppilaalta, iältään 5-18 -vuotiaita.

Erno Peltonen: Here For a Reason
Johanna Havimäki: Faabeli
8.6. – 2.9.2018
Kesällä kartanossa oli esillä kaksi yksityisnäyttelyä: yläkerrassa tamperelaisen Peltosen maalauksia ja alakerrassa ylöjärveläisen Havimäen eläimellisiä veistoksia kierrätetystä nahasta ja turkiksesta.

Total Horror
15.9. – 4.11.2018
Taija Goldblatt, HEMULOORDI, Hydra-kollektiivi, J. A. Juvani, Anne Järvi, Emmi Kallio, Jenni Karhapää, Niina Kiiveri, Anna Pekkala, Ismo Torvinen ja Liisa Tarleena Öhman.
Ryhmänäyttelyn taiteilijat ovat valmistuneet kuvataiteilijoiksi viime vuosikymmenen kuluessa. He toivat kauhuteemaiseen näyttelyynsä omat turvallisuuden tunteen menetyksensä, säikähdyksensä ja pelkonsa erilaisin teoksin.

FLASH Voipaala
17.11.2018 –
Outi Martikainen, Risto Puurunen, Anne Roininen, Emma Rönnholm, Alexander Salvesen, Tomi Suovankoski ja Nanni Vapaavuori.
Näyttely esitteli suomalaista nykyvalotaidetta sen erilaisissa muodoissa ja sen taiteilijat edustavat kulttuurin eri osia valosuunnittelijoista kuvataiteilijoihin ja muusikoihin. Näyttelyn kuraattorina Mia Kivinen, Suomen valotaiteen seura FLASH. Näyttely jatkuu joulutauon jälkeen 27.1.2019 saakka.


Ilkka-ateljeen taidenäyttelytoimintaa järjesti jälleen Valkeakosken kuvataiteilijat ry. Voipaalan väki huolehtii näyttelyn avoinna pidosta. Näyttelyt 2018:
30.4. – 20.5. Seppo Eerolainen ja Markku Manner
21.5. – 10.6. Tarja Laine
11.6. – 1.7. Heidi Hosio
2.7. – 22.7. Saara Kartimo
23.7. – 5.8. Salla Lylynoja
6.8. – 19.8. Reijo Salminen
20.8. – 2.9. Leena Kivipelto-Mattila


Tapahtumat

Toimintavuonna lanseerattiin uutena Taidetorstai-konsepti, joka toteutetaan yhdessä Kartanokahvilan ja paikallisten toimijoiden kanssa. Konseptiin kuuluu, että kuukauden ensimmäisenä torstaina näyttelyt ovat auki normaalia pidempään, samalla yleisölle on tarjolla kahvilassa maksutonta, paikallista ohjelmaa. Taidetorstai on herättänyt kiinnostusta, kävijämäärät ovat olleet 10-90 / kerta. Taidetorstaita on päätetty jatkaa vielä seuraavana vuonna. Lisäksi omaan tapahtumatuotantoon kuuluvat kahdet markkinat, taidenäyttelyiden avajaiset, taidetyöpajat, taiteilijatapaamiset ja opastukset, joissa yleisöllä on mahdollisuus syventää näyttelykokemustaan.

Suurimmat työ- ja kävijämäärältään ovat Voipaalan taidekeskuksen perinteeksi muodostuneet markkinat, jotka kasvattavat yleisömääräänsä vuosi vuodelta. Wanhan ajan markkinat syyskuussa ja Taide & Taito -joulumarkkinat houkuttelevat kymmenittäin myyjiä ja tuhansissa laskettavaa yleisöä. Muita väkimäärältään runsaita tapahtumia kuluneena syksynä oli Panssariprikaatin sotilasvala elokuussa, Metsähallituksen ja kyläläisten toteuttama Rapola palaa! -tapahtuma syyskuussa sekä Kummitustenkuuntelu Valkeakoski-päivän ilmaistapahtumana lokakuussa.

Voipaalan taidekeskuksen alueella toimii useita kaupungin yksiköitä, yhdistyksiä ja yrityksiä, jotka myös järjestävät yleisötapahtumia ympäri vuoden. Voipaalan taidekeskus pyrkii avustamaan ulkopuolista tapahtumatuotantoa nostamalla sisältöjä esille omassa markkinoinnissaan ja neuvomalla tapahtumajärjestäjiä käytännön ongelmissa, lupa-asioissa, lainaamalla kalustoa ja tarjoamalla vuokrattavia tiloja. Yhteistyössä toteutettuja tapahtumia Voipaalassa olivat mm. Sääksmäki Soi! -konsertti, Trio Toiset -kuusikätinen flyygelikonsertti, Kati Huvin puistokonsertit.

Taidetorstait:

to 1.3. Kari Rydman, Voipaalan historia
to 5.4. Iita ja Perttu Matero, musiikkia
to 3.5. Iso J Fredrikson, musiikkia
to 7.6. Erno Peltonen ja Johanna Havimäki, kuvataiteilijat tavattavissa avajaisissa
to 5.7. Elina Kauppila ja Saara Tamminen, musiikkia
to 2.8. Timo Tamminen, musiikkia
to 4.10. Petra Pikkanen, runojamit
to 1.11. Kari Rydman, Sääksmäen kummitustarinoita
to 6.12. Taidetorstai: kuvataiteilija Anne Roinisen yhteisöllinen Itsenäisyyspäivän juhlavalaistus

Taiteilijatapaamiset, avajaiset ja näyttelyopastukset:

pe 9.2. Avajaiset, taiteilijat paikalla
su 11.3. Taiteilijatapaaminen, kuvataiteilija Kari Lohko
su 25.3. Taiteilijatapaaminen, kuvataiteilijat Matti Happonen, Mika Heinonen ja Kari Lohko
su 22.4. Avajaiset, Kuvataide- ja käsityökoulu Emil
su 27.5. Emil -koulun päättäjäiset
pe 14.9. Avajaiset, Total Horror -taiteilijat tavattavissa
su 16.9. / 23.9. / 7.10. / 14.10. / 21.10. / 4.11. Näyttelyopastus, Mirva Juntunen
pe 16.11. Avajaiset, Suomen valotaiteen seura FLASH

Työpajat lapsille:

Luokkaretket - toukokuu
Voipaalassa uusittiin toimintavuonna luokkaretkitarjonta. Valittavana on nyt kaksi työpajaa, jotka opettavat niin alueen historiaa, draamakasvatusta kuin ryhmätyötaitoja. Markkinointi aloitettiin vasta keväällä ja moni koulu oli jo kohteensa sopinut. Voipaalassa kuitenkin saatiin järjestettyä joitakin yksittäisiä retkipäiviä: saadun palautteen perusteella toiminta oli kiinnostavaa, joten draamallisia luokkaretkiä tullaan tarjoamaan seuraavana vuonna.

Kesäkäpälä - kesäkuu
Taidepainotteista ohjattua toimintaa lapsille kesäkuun iltapäivisin. Ohjaaja Saara Kartimo järjesti joka päivälle eri sisältöisiä pajoja: sarjakuva, animaatio, maalaus.

Pop-up –työpajat - heinäkuu
Maksuttomat Pop up -pajat ohjasi Saara Kartimo tiistaisin ja keskiviikkoisin taidekeskuksessa. Matalan kynnyksen tehtävät näyttelykäynnin yhteydessä toivat iloa erityisesti pienille lapsille.

Valotyöpaja – 6.12.
Suomen valotaiteen seura FLASH järjesti maksuttoman valotyöpajan alakouluikäisille taiteilija Anne Roinisen johdolla. Valotyöpajat jatkuvat tammikuussa 2019.

Konsertit:

ke 23.5. Musiikkiopiston kevätjuhla näyttelysalissa. Järjestäjä Valkeakosken musiikkiopisto.
su 27.5. Piknik-konsertti barokkipuutarhassa. Järjestäjä Kati Huvi
la 16.6. The Breed -kvintetti ”Pohjolaa akustisesti” näyttelysalissa. Järjestäjä Sääksmäki soi. ¬ ¬¬¬
to 9.8. Iskelmäkonsertti Tallipihalla. Järjestäjä Kati Huvi
la 18.8. TrioToiset, kuusikätinen flyygelikonsertti näyttelysalissa. Järjestäjänä Trio Toiset ja Voipaalan taidekeskus.

Muut tapahtumat:

10.-11.2. Voipaalan osasto: Tampereen Häämessut.

20.-22.4. Voipaala mukana Valkeakosken osastolla; Supermessut, Kotimaan Matkailu (Tre)

su 29.4. Juhlatilan esittelypäivä, Voipaalan Navetta. Taidekeskus järjesti avoimet esittelypäivät, ja mukana oli myös eri yrittäjiä (pitopalvelu, hyvinvointiala, kukkaliike, trubaduuri).

ti 15.5. Senioreiden liikuntapäivä. Voipaalan piha-alue. Järjestäjänä Pirkanmaan kansallinen senioripiiri ry.

la 26.5. Barokkipuutarhan kevättalkoot. Järjestetty yhdessä Kiinteistökeskuksen kanssa.

ti 10.7. Suuri Maalaustapahtuma
Voipaala tarjosi maalaustarvikkeita ja opastusta puutarhassa Valtakunnallisessa maalaustapahtumassa.

to 23.8. Parolan Huoltopataljoonan tilaisuus; Panssariprikaatin saapumiserän 2/18 sotilasvala- ja -vakuutustilaisuus. Voipaalan piha-alue ja Sääksmäki.

la 1.9. Wanhan ajan markkinat
Voipaalan taidekeskus järjesti aina vain suositummaksi käyneet Wanhan ajan markkinat. Mukana oli 72 myyjää, pysäköinninvalvojien arvio kävijämäärästä 2500. Ensimmäisen kerran Voipaala oli mukana markkinoiden järjestelyissä v. 2010, ja on nykyisin niiden ainut järjestäjä.

la 8.9. Kulttuuriympäristötalkoot Rapolanharjulla. Järjestäjä Pirkanmaan maakuntamuseo.

su 23.9. Rapola palaa!
Tapahtuma järjestettiin toisen kerran osana Metsähallituksen Lights On! -hanketta. Mukana järjestelyissä Metsähallitus, Univeräjä, Humak, paikalliset yhteisöt.

la 27.10. Valkeakoski-päivän kummitusilta
Ilmaistapahtuma, jossa pimeässä mahdollisuus tutustua näyttelyyn. Mukana kummitukset ja 250 lasta huoltajineen.

la 1.12. Taide & Taito -joulumarkkinat
Voipaalan taidekeskus järjesti joulumarkkinat 8. kerran. Markkinat levittäytyivät tällä kertaa kartanon yläkertaan, Pytinkiin, Navettaan ja pihalle. Mukaan mahtui 54 myyjää, pysäköinninvalvojien arvio kävijämäärästä 1845.

pe 21.12. Hiljainen jouluvaellus
Jo perinteeksi muodostunut jouluvaellus Rapolanharjuun ja Sääksmäen kirkkoon Voipaalan edestä toiminnanjohtajan johdolla. Tämäkin tapahtuma teki kävijäennätyksensä: 110 henkilöä.

sekä:
• Joogaa taiteen keskellä. Näyttelysalissa kevät- ja syyslukukausi. Järjestäjä Valkeakoski-opisto.
• Voimajooga. Näyttelysalissa kevät- ja syyslukukausi. Järjestäjä Valkeakoski-opisto.
• Äijäjooga. Näyttelysalissa kevät- ja syyslukukausi. Järjestäjä Valkeakoski-opisto.
• Shindo. Näyttelysalissa kevätlukukausi. Järjestäjä Valkeakoski-opisto.
• Pieniä betonitöitä –kurssi tallipihalla toukokuussa. Järjestäjä Valkeakoski-opisto.
• Puistojooga kesäkuun keskiviikkoisin. Voipaalan puisto. Järjestäjä Johanna Rantanen.
• Opastukset Rapolanharjuun kesäsunnuntaisin, lähtö Voipaalasta. Järjestäjä Valkeakosken kaupunki sekä oppaat.
• Kartanobrunssi sunnuntaisin 21.10. -16.12. Järjestäjä Maaseutu Maistuu Oy.


Tilat, tilavuokraus

Voipaalan kehittämisen hankkeen (2015-17) myötä on pyritty lisäämään monituottajamallia ja sisällöntuotantoa Voipaalan alueella tarjoamalla toimitiloja ja uudistamalla yhteiskäytöllisiä tiloja. Vuokrattavat tilat mahdollistavat monenlaisia yksityis- ja yritystilaisuuksia kuin myös yritystoimintaa alueella.

Kartanon historiahuone on suosittu juhlatila, jonka tunnelmaa monet pitävät arvossa. Tila ei ole suljettavissa, vaan sitä vuokrataan näyttely- ja toimistoaikoina, jolloin häly saattaa vaikuttaa puolin ja toisin tilojen käyttäjiin: syntymäpäivien vietto vie rauhaa näyttelyn katsojilta, ja toisaalta näyttelyistä kantautuvat av-teosten äänet häiritsevät muistotilaisuuksien harrasta tunnelmaa.

Juhlatila Navettaa on vuokrattu niin yksityistilaisuuksiin kuin kaupungin sisäisiin koulutuksiin ja tapahtumiinkin. Kesäviikonloput ovat suosittuja hääaikoja, talvella vuokra-aikoja on hyvin saatavilla. Sääksmäeltä puuttuu majoitus, joka on joillekin juhlatilojen etsijöille kynnyskysymys. Kiitosta tila on saanut muunneltavuudestaan ja joustavasta käyttöajastaan (ovikoodi).

Pytingin luokkatiloja on vuokrattu erilaisten yhteistyökumppaneiden lyhytaikaiseen koulutus- ja kokouskäyttöön. Käyttöaste on suhteellisen pieni, luokkien vuokrahinta on esimerkiksi voittoa tavoittelemattomille yhdistyksille liian korkea.

Yritystoimintaan tarkoitettuja tiloja vapautui vuokrattavaksi Pakarista vuoden viimeisellä neljänneksellä. Tiloihin etsitään uusia vuokralaisia, mutta yhteinen sisäänkäynti ja sosiaalitilat asettavat haasteensa erilaisten toimintojen yhteensovittamiselle.

Kehittämishankkeen seurauksena kartanon tilojen vuokraaminen lyhyt- ja pitkäaikaiseen käyttöön erilaisille toimijoille suuntaa toimintaamme kulttuurityön ulkopuolelle. Varaus- ja vuokrauskäytäntöjen kehittäminen sekä tilojen markkinointi ja näytöt asiakkaille työllistivät henkilökuntaa koko toimintavuoden.

Yhteistyötä tehdään kulttuuritoimen sekä kaupungin muiden yksiköiden, yhdistysten sekä yritysten kanssa.


Voipaalan yrittäjät ja yhteisöt

Vuoden päättyessä Voipaalan alueella toimi kolme yrittäjää. Päärakennuksessa palvelee suosittu Kartanokahvila, jota ylläpitää pitopalvelu Maaseutu maistuu Oy. Majurskan pytingin länsipäädyssä toimii hoitola Helkanhelmi, joka on laajentanut toimintaansa kahteen spa-tyyliseen hoitohuoneeseen sekä valtakunnallisiin koulutuksiin. Pakarissa toimi vuoden vaihtuessa Hoitola Tasapaino.

Voipaalan taidekeskuksen kanssa yhteisellä osastolla Tampereen Häämessuille 10.-11.2.2018 osallistuivat Maaseutu Maistuu ja Helkanhelmi. Kyseiset yritykset osallistuivat myös Navetan esittelypäivään 29.4.2018. Yrittäjien kanssa pidetään verkostotapaamisia tarvittaessa.

Metsähallituksen kanssa on tehty yhteistyössä alueen opasteita ja mobiilioppaan sisältöjä. Kiinteistökeskus toteutti parkkialueen laajennuksen kesällä. Metsähallituksen kanssa yhteistyössä on toimintavuoden aikana toteutettu parkkialueen opastaulut, pihan opasteet sekä Voipaalan ja Rapolan mobiiliopastus (lightsonmobiili.fi).

Voipaalan alueella toimivat myös Sääksmäki-Seura (Kanala), Valkeakosken Kuvataiteilijat (Ilkka-ateljee, kesänäyttelyt), Valkeakoski Opiston kudonta-asema Pellavapää. Kuvataide- ja käsityökoulu Emil järjestää tiistaisin opetusta Pytingissä, ja Valkeakoski-Opiston pitää kursseja eri rakennuksissa.


Kävijät

Kävijämäärä Voipaalassa esillä olleissa näyttelyissä ja tapahtumissa ylitti 13 500, joista taidekeskuksen päärakennuksen taidenäyttelyt koki 8850 henkeä. Laskelmat perustuvat näyttelyn kävijätilastoihin ja isojen tapahtumien osalta pysäköinninvalvonnan ja järjestysmiesten arvioon.

Tilavuokrauksia Voipaalassa oli 107. Kun huomioidaan vuokratilojen käyttäjät ja alueella toimivien yhteisöjen kävijät, osoittaa kävijätaulukko lähes 28 000 väkimäärää kartanon alueella.


Henkilöstö

Vakituisia vakansseja taidekeskuksella on kaksi, joissa toimii palvelusihteeri Taija Reilin ja toiminnanjohtaja Irma Puttonen (vakituisessa työsuhteessa 1.1.2018 alkaen). Molemmat henkilöt opiskelivat työn ohessa ja valmistuivat syyskaudella 2018 (Reilin: Markkinointiviestinnän ammattitutkinto, Puttonen: Johtamisen erikoisammattitutkinto).

Tuntityöntekijänä on toiminut Sanni Tamminen, jonka työsuhde Voipaalaan loppui vuoden lopulla, hänen siirryttyään Pellavapäähän. Edellisten lisäksi Voipaalassa on toimintavuonna ollut lyhytaikaisesti kausityöntekijöitä, työllistettyjä ja vapaaehtoisia. Voipaalan alueella on työskennellyt myös useita kaupungin muiden yksiköiden työntekijöitä (Työllistämispaja Akseli, Vahtimestaritiimi, Kiinteistökeskus, Ruoka- ja siivouspalvelut, Valkeakoski-opisto).

Monituottajamalli toimii Voipaalassa yritysyhteistyönä siten, että kahvilan henkilöstö palvelee myös näyttelykävijöitä perien pääsymaksut ja toimien viikonloppuvalvojana. Pääsymaksut yritys ostaa käytön mukaan Voipaalan taidekeskukselta. Tällä käytännöllä toimitaan maaliskuusta vuoden loppuun ja vapautetaan toimistoresursseja kassatyöskentelystä.

Voipaalassa järjestettiin Turvallisuuskoulutus 17. joulukuuta, johon osallistui kulttuuritoimen koko henkilöstö ja Voipaalassa toimivia henkilöitä. Henkilöstö osallistui myös EA-kurssille toukokuussa. 


Lopuksi tulevaisuudesta ja taloudesta

Näyttelyvuonna 2019 luvassa on perinteisten taideteosten rinnalla visuaalista kulttuuria sarjakuvasta iskelmätähtien valokuviin. Myös uusia yhteistyökumppanuuksia ja -tapahtumia toteutetaan muun muassa syksyn jalkapalloteemaisen näyttelyn puitteissa. Uutena toimintana syksyllä 2019 tulee olemaan Taidetestaajat-hanke, johon Voipaalan taidekeskus sai rahoituksen lukuvuodelle 2019-20. Hankkeen rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Taidetestaajat tuo Pohjois-Hämeen kahdeksasluokkalaiset taidevierailuille Voipaalaan. Vierailuihin liittyy taidekokemusta syventävä ennakko- ja jälkityöskentely.

Käyttötalouden toimintakulut ovat kasvattaneet pääosin sisäisten vuokrien osalta, syinä lienee Navetan ja Majurskan pytingin remontointi ja Navetan siirtyminen kirjastokäytöstä Voipaalan vuokrattavaksi juhlatilaksi. Esimerkiksi vuonna 2015 rakennusten vuokrat olivat 175 080 euroa: vuonna 2018 ne olivat jo 339 024 euroa. Tämä kasvattaa tilastoituja toimintakuluja suhteutettuna kävijämääriin, joissa edelleen huomioidaan vain taidekeskuksen näyttelyissä käyneet (talousarvio). Onkin syytä painottaa, että nykyisin mitattava kustannukset € / näyttelykävijä -suhde ei täten anna toiminnasta todellista kuvaa. Tulevina vuosina on siis syytä miettiä mitkä tunnusluvut ja millaiset mittarit antavat oikeamman kuvan hyvin laaja-alaisesta toiminnasta. Kertomusvuonna on säästetty henkilöstökuluissa, jotta toimintakate pysyisi tasapainossa.

Vuonna 2019 on suunnitteilla Voipaalan historiahuoneen ja osin näyttelyvalaistuksen uusimista. Kiinteistökeskus toteuttaa Voipaalassa keittiön pintaremontin, sillä 1970-luvulta peräisin olevat kaapistot ovat tulleet tiensä päähän. Kartanon päärakennukselle suoritetaan myös kuntotutkimus, jonka perusteella voi jatkaa korjaussuunnitelman työstämistä.