Näyttelyt

Kolmelta -näyttely

Kolmelta-näyttely Voipaalan taidekeskuksessa 10.2.-8.4.2018

Mika Heinosen, Matti Happosen ja Kari Lohkon yhteisnäyttely 

10.2. – 8.4.2018 Voipaalan taidekeskus, Valkeakoski

Voipaalan taidekeskus täyttyy puu-, pronssi- ja keramiikkaveistoksista, maalauksista ja tilateoksista, kun pitkän linjan kuvataiteilijat ja taideopettajat Mika Heinonen, Matti Happonen ja Kari Lohko esittäytyvät kevään näyttelyssä. 

Kuvataiteilijakolmikko on löytänyt toisensa Lahden Muotoilu- ja taideinstituutissa ja ryhmän teoksia on nähty vuodesta 1995 alkaen muun muassa Lahdessa, Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Helsingissä, Porissa, Jyväskylässä ja Tampereella. ”Taiteellisesti meitä yhdistää humanistis-esteettinen perintö, ihmisen paikan ja henkisen olotilan pohdinta. Filosofiassakin peruskäsitteet on aina aika ajoin tulkittava uudelleen”, kolmikko vakuuttaa.

Lahtelaisen Mika Heinosen (s. 1954 Valkeakoski) veistokset ovat käsitteellisesti viritettyjä ja hyödyntävät leikin estetiikkaa. Heinonen on pohtinut kuvataiteilija Paul Kleen (1879-1940) ajatusta, jonka mukaan taiteessa luonto syntyy uudelleen:
”Merkityksellisiin paikkoihin liittyvät kokemukset ja tunnelmat ovat väkeviä ja niiden vaikutus yltää meissä syvälle. Virtuaalisista illuusioista huolimatta ihminen on konkreettisessa todellisuudessa mielestäni edelleen pääosin paikkaolento. Sellainen ekologisen ihmisen ainakin tulisi olla. Toivottavasti veistoksissani on yhtä paljon henkeä kuin eri aineita: tupajumin syömää hirttä, vanhoja piikkareita, pronssiin valettuja perunoita, tupakka-askeja, kultaa, Arabian posliinilautasia, kaikki saareni puulajit, kaarnaa, räsymattoa, marmoria…
Haluan tuottaa ja tulkita iloa, joka minusta on terveen elämän ydin ja tärkein kannattelija. Viihteen pinnalla kupliva hauska on sitten jo aivan eri juttu”, Heinonen kertoo.

Järvelässä asuva Matti Happonen (s. 1957 Vehmersalmi) esittelee maalauksia, veistoksia ja tilateoksen. Töissä esiintyy usein talo, joka toimii symbolisena merkkinä.
”Talo käsitetään taiteessa usein minuuden symbolina. On sanottu, että talo on yksi ihmiskunnan voimallisimmista ajatusten, muistojen ja unelmien integroitumisen välineistä. Talo on paikka, jossa voi olla symbolisesti suojassa maailman suruilta ja tuulilta. Maalauksissani esiintyvät portit ja portaat ovat vertauskuvia ajasta, niin menneestä ja tulevasta. Etsin töihini ajatuksellista kerroksellisuutta ja sellaisia ulottuvuuksia, joista koen ihmiselämän muodostuvan. Elämä on usein hyvin yllätyksellistä ja voimme vaikuttaa sen kulkuun tai luonnossa tapahtuviin asioihin yllättävän vähän, vaikka valintatilanteissa mielestämme pyrimme aina tekemään oikeita ratkaisuja”, Happonen muotoilee.

Kolmikon kolmas jäsen, Kari Lohko (s. 1947 Mikkeli) asuu ja työskentelee niin ikään Lahdessa. Häneltä näyttelyyn tulee havainnon ja merkityksen kielellä toteutettuja, ekspressionismin hengessä tehtyjä maalauksia. ”Maalaaminen on mieleni kuvien visuaalista tulkintaa. Maalaaminen on ajattelua, se on elämän neste. Kaikki mitä tiedän on aivoissani. Mielikuvat asuvat aivoissani. Katson, havaitsen ja havahdun. Syntyy idea ja intentio, joka saavuttaa muodon”, Lohko sanoo.


Viimeksi muokannut: Irma Puttonen, 8.3.2018 13:38